Eendagsvlieg

© BELGAIMAGE

Dit keer knokken Beerschot Wilrijk en KV Mechelen om de promotie, veertig jaar geleden steeg outsider Sporting Hasselt onverwacht naar eerste.

Na de titel van Cercle Brugge in het seizoen 1978/79 in tweede klasse was het KAA Gent van eigenaar Albert De Meester favoriet in de eindronde voor de tweede stijger, waaraan ook SK Tongeren, FC Diest en Sporting Hasselt deelnamen. Gent speelde regelmatig voor 10.000 toeschouwers, terwijl de match Hasselt-AA Gent slechts 2000 man had gelokt in de competitie. Op de voorlaatste speeldag van de eindronde trok Hasselt verrassend als leider naar Gent. Na rood voor doelman Roger Hermans en verdediger Marc Billen leek hun lot beslecht, maar de negen bezoekers hielden stand, omdat invallersdoelman Yves de Bellefroid de match van zijn leven keepte. Een paar dagen later daagden in Hasselt op 31 mei 1979 16.000 kijkers op. In een gesloten wedstrijd kreeg de thuisploeg een penalty. Die werd genomen door aanvaller Jean Dachelet, een van de drie Waalse spelers in een kern met verder acht Hasselaren. Er was Dachelet voor de eindronde beloofd dat hij weg mocht, en het gerucht deed de ronde dat hij een voorakkoord met Gent had. De spits trapte de bal naar de ene kant, terwijl doelman Helmut Brösch naar de andere kant dook. Plots zat Hasselt tot zijn eigen verbazing in eerste klasse.

Dachelet trok niet naar Gent, maar naar Berchem Sport. De Hasseltse nieuwkomers waren drie onbekende Duitsers die amper zouden spelen, twee jonge Marokkanen (met Larbi Hazam als meevaller) en twee voormalige voetbalgrootheden: Peter Ressel, ex-Lierse en -Anderlecht en voormalig Ajaxicoon Horst Blankenburg. Later op het seizoen zou ook de voormalige Hongaarse topspeler Károly Krémer nog langs de kassa passeren.

Het team van de Hasseltse mirakeltrainer Guy Mangelschots startte met twee zeges en twee gelijke spelen in de eerste vijf matchen, goed voor zes op tien in het toenmalige tweepuntensysteem, maar in de resterende 29 wedstrijden pakte het nog amper vier punten. Half november werd George Knobel, op aanraden van Ressel, binnengehaald als technisch adviseur, maar na een spelersstaking werd Mangelschots in ere hersteld. De coach stond overdag in het onderwijs en liet het kleine groepje profs uit de selectie ’s ochtends onder leiding van Blankenburg trainen. Uiteindelijk eindigde de blauw-groen-witte fusieclub afgetekend laatste, maakte ze amper 21 goals, slikte 94 tegendoelpunten en haalde slechts tien punten. Nog steeds het laagste aantal ooit van een eersteklasser sinds het betaalde voetbal in 1974 ingevoerd werd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier