Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Chelsea met vertrouwen tegen Man. United.

Carlo Ancelotti kan komende zondag om 17 uur titelrivaal Manchester United een stevige tik uitdelen. Geen beslissende, daarvoor is het nog veel te vroeg. Maar de Londenaars zijn aan een stevig seizoen bezig en kunnen dat thuis een verlengstuk geven. Tottenham werd al met 3-0 wandelen gestuurd en Liverpool met 2-0. Manchester United is afspraak nummer drie op Stamford Bridge, een vesting die stilaan quasi onneembaar lijkt. In de competitie slikte men er nog maar één goal. Uit al zeven.

Ancelotti heeft ze op een rijtje, zijn sterren. Het saamhorigheidsgevoel blijkt groot. Didier Drogba is bezig aan een sterk jaar, zoals onder JoséMourinho en op het einde onder Guus Hiddink. De Ivoriaan trekt de lijn door. Het partnership met Nicolas Anelka draait almaar beter. Waarbij dient gezegd dat de strakke 4-1-4-1 onder Luiz Felipe Scolari weg is. Ancelotti varieert tactisch heel veel, de ene week is het 4-3-3, een andere keer een vlakke 4-4-2 en nog een andere keer staat er centraal een ruit. Voor wie het al was opgevallen dat Drogba Europees nog geen bal raakte: de aanvaller is vier wedstrijden geschorst, vanwege zijn wangedrag na de uitschakeling door Barcelona in de halve finale vorig seizoen.

Uit zijn periode in Milan weet Ancelotti ook hoe hij om moet gaan met oudere vedetten. Mannen als John Terry en Frank Lampard kwamen de laatste jaren makkelijk aan 50 tot 60 wedstrijden per seizoen. Met alle fysieke ongemakken vandien. Ancelotti introduceerde verschillende schema’s van blessurepreventie en heeft in zijn trainingsopbouw meer oog voor het fitnessniveau van zijn spelers. Zijn trainingen zijn intenser, maar tegelijk wil de Italiaan zijn sterren ook geregeld rust geven, om ook na de winter nog te kunnen presteren. In januari moet iedereen zo beschikbaar mogelijk zijn, want Chelsea verliest dan Drogba, Michael Essien, ObiMikel en Salomon Kalou vanwege verplichtingen op de Afrika Cup. Vandaar dat de club het transferverbod dat hij opgelegd kreeg, zo hard aanvecht.

Marlon King, de 28-jarige spits van Wigan die voor het aanranden van een vrouw een celstraf van achttien maanden kreeg, werd ontslagen. De Jamaicaanse international was dit seizoen vooral invaller en scoorde nog niet.

Newcastle United is niet langer te koop. Eigenaar MikeAshley kreeg de voorbije maanden nooit wat hij vroeg (ruim 80 miljoen euro) en gaat er nu weer zelf voor. Ashley wil de naam van het stadion, Saint James’ Park, verkopen. Dat stadion heet al zo sinds 1892.

Paul Duffen nam ontslag als voorzitter van Hull City. Hij was lid van een consortium dat de ploeg in 2007 overnam en een seizoen later promoveerde.

Marouane Fellaini (Everton) werd door Tottenham uitgeschakeld in de ligabeker. Fellaini speelde 90 minuten. Bij Portsmouth, dat met 4-0 won van Stoke, speelde Anthony VandenBorre 90 minuten. Barnsley-Man. United (0-2) werd ontsierd door geweld. Tien man werden gearresteerd. Ritchie De Laet viel in de 65e minuut in voor Michael Owen. Geen Vermaelen bij Arsenal, dat met een halve B-ploeg Liverpool wipte. Vincent Kompany speelde 90 minuten voor Man. City bij de 5-1 tegen Scunthorpe.

In Blackburn-Peterborough (5-2) bleef Elrio Van Heerden (ex-Club Brugge) 90 minuten op de bank. De Zuid-Afrikaan speelde tot dusver 30 minuten in een officiële wedstrijd, op 25 augustus bij Gillingham.

Portsmouth wilde de transfervrije Eugen Bopp (26, middenvelder) een contract geven, maar zag zijn registratie geweigerd. De ploeg moet eerst zijn schulden aan andere eersteklassers vereffenen. Overigens gaf de pas kortgeleden baas geworden Saudische zakenman Ali Al Faraj in een interview toe “niks van sport te kennen, geen biljonair te zijn en de boel weer snel van de hand te willen doen.”

PETER T’KINT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier