AZ huppelt vrolijk door de eredivisie en de Europabeker, tot groot jolijt van het konijn in Stein Huysegems. Alleen de zwarte stift lijdt eronder.

Alkmaar begin december. Het is vroeg donker en vanwege de mist zie je amper honderd meter ver, maar zelfs dan is het een leuk stadje, met op het centrale plein in het hart van de stad het kaasmuseum. In het oudste gedeelte van Alkmaar kan je dwalen door de straatjes, de felverlichte fruit- en groentewinkel op de hoek roept zelfs even een romantisch Amelie-Poulaingevoel op. Hier flaneren Stein Huysegems en vriendin Nathalie graag. In de zomer staat het plein vol terrasjes, in de herfst en de winter kan er worden geshopt. Het strand is amper een half uurtje ver, de mensen vriendelijk, het voetbal goed.

Een van de artikelen die ze dikwijls in de rekken zoeken, is een zwarte stift. De trainer van Huysegems’ ploeg, AZ, is modern qua aanpak, maar ouderwets qua smaak. Voetbalschoenen moeten zwart zijn in de ogen van Co Adriaanse. Huysegems : “Toen we met elkaar kennismaakten, zei hij het direct : ‘Jij voetbalt op witte schoentjes hé ? Mooi, maar niks voor mij’ ( lacht). Bij Ajax golden zijn regeltjes tot dit jaar ook nog steeds, tot grote ergernis van Wesley Sonck.”

Nathalie zucht : “Je moet hem echt eens aan het werk zien, daags voor de wedstrijd. Met een zwarte vilstift netjes al de witte stukjes van zijn schoenen camoufleren.” Haar hart, dat een zwak heeft voor goeie smaak, bloedt. “Terwijl wit zo mooi zou staan bij de rood-witte outfit van de ploeg. Maar neen, de trainer wil er niets van weten. Wij verslijten dus nogal wat stiften, want vindt ze maar hoor, zwarte schoenen. Geen enkele producent maakt ze nog.”

Het is maar een kleine ergernis, want AZ is goed bezig, in het spoor van PSV. Tweede in de competitie en overwinteren Europees na een negen op negen tegen onder meer Auxerre en Glasgow Rangers. Alom geroemd voor het aanvallende spel, het beste voetbal uit Noord-Holland wordt in de Alkmaarderhout gespeeld, niet dertig kilometer zuidelijker in de Amsterdam ArenA. En in die ploeg staat Stein Huysegems, 22, in de spits.

Verrast zegt hij allerminst te zijn. “Het geheim is continuïteit. Vorig jaar bleek al dat we een enorm goeie ploeg hadden en die heeft de sportieve staf aangevuld in de breedte, met jongens van Willem II, die de trainer en onze directeur voetbalzaken nog uit hun periode bij die club kenden. De bedoeling was om na de winter nog mee te strijden op drie fronten. Dat is ons gelukt.”

Lof krijgt AZ voor zijn aanpak, agressief, modern, de tegenstander direct naar de keel grijpen. Huysegems : “Of we echt het beste voetbal spelen, weet ik niet, maar zeker wel het meest aanvallende. Anderzijds houden we achterin meestal de nul, je kan dus ook niet zeggen dat onze speelstijl veel risico’s inhoudt. Het is een zaak van hoge pressing, veel lopen, veel fysiek en veel variatie. We spelen met drie spitsen en eentje erachter. Ik begin diep, maar we kunnen allemaal onderling van plaats wisselen. Daarachter twee verdedigende middenvelders en achterin backs die ook veel oprukken. Moeilijk te verdedigen als geheel. Het enige vraagteken voor ons is of we het fysiek volhouden. Vorig seizoen hebben we het na nieuwjaar niet kunnen vasthouden en werden we pas vijfde.”

In de commentaren lees je over hem, we citeren Voetbal International : “Huysegems blijft storen, lopen en acties maken.” Huysegems : “Ik heb al de commentaar gekregen dat ik soms wel op een Duracell konijntje lijk. Dat vind ik een compliment. Druk zetten is essentieel, omdat je dan verdedigers verplicht een lange bal te spelen. Daar weten weinigen zich raad mee. Dan is mijn werk gedaan.”

AZ, dat is Co Adriaanse, die met een modale ploeg als Willem II in 1999 vice-kampioen werd en dat nu lijkt over te doen. Huysegems : “Onze coach is heel belangrijk. Na Willem II trok hij naar Ajax, maar daar werd hij ontslagen toen hij tweede of derde stond. Hij denkt nog steeds dat de club nu verder had gestaan, mocht hij er zijn werk hebben kunnen afmaken. Bij AZ haalde hij prompt Europees voetbal met een ploeg die de jaren ervoor rond de tiende, vijftiende plaats speelde. Dan kun je zeggen dat die man kwaliteiten heeft, weet hoe hij een ploeg moet organiseren, scherp stellen. Er wordt altijd hard getraind, mét scheenbeschermers, er is enorm veel discipline, een man met regeltjes. En niet alleen wit-zwarte ( lacht).

“Ook al win je met 5-0, sowieso is er op zondagmorgen training. Na elke wedstrijd word je individueel geanalyseerd, in het bijzijn van alle anderen, met ook de bankzitters en de niet-geselecteerde spelers. Je zit daar met 20, 25 man en dan zegt hij wat hij ervan denkt. Soms is dat hard, maar anderzijds zorgt het wel voor een goeie band tussen speler en trainer. Wij weten op elk moment hoe hij over ons denkt en wij kunnen desnoods direct reageren.”

Zou zo’n man bij het Belgische voetbal passen ? “Moeilijk te zeggen. Misschien niet, gezien zijn aanpak. Wij staan anders tegenover die individuele analyses, ik denk dat veel jongens zouden schrikken, mochten ze met de commentaar van onze trainer worden geconfronteerd. Heel direct, zoals Hugo Borst op tv op zondagavond. Anderzijds is het wel een heel goede trainer. Fysiek, tactisch, aanpak : niks op aan te merken. Die kan zo bij Real of Barcelona trainen. Misschien zou het – als je het van die kant bekijkt – niet slecht zijn als in België zo’n trainer eens de boel door elkaar schudt.

“Maar… Bij Ajax werkte het wel op het veld, maar omdat hij toen te veel zijn mening gaf en de pers dat niet accepteerde, moest hij toch gaan. Misschien werkt die aanpak bij clubs als AZ en Willem II en niet bij een topclub. Voor hem pleit ook zijn open kijk. Onze directeur, Toon Gerbrandts, werkte met het Nederlandse volleybalteam en Adriaanse gaat geregeld naar volleybal kijken, of zelfs naar honkbal, om te zien of hij daar niks kan oppikken. Pressing is niet makkelijk en toen ze wat vernamen over Cartier en La Louvière en de resultaten van die ploeg zagen, stuurde hij onze hulptrainer naar ginder. Hij volgt echt alles op de voet.”

Wat vindt hij van Stein Huysegems ? Huysegems : “Een goeie speler die heel balvaardig is en in de duels sterker dan vorig jaar. Ook kopbalsterker. Het grote mankement is het scoren.” Maar Adriaanse blijft nochtans ook op dat punt in hem geloven, zegt Huysegems. “In Lier heb ik er het laatste jaar zestien gemaakt. Misschien komt er wel eens een ommekeer en ken ik ook hier zo’n seizoen want – al is het geen fixatie – uiteindelijk word je als diepe spits toch afgerekend op die goals.”

De kritiek van vroeger, dat hij systematisch zijn linkervoet zocht, ebt ook langzaam weg, dankzij specifiek trainingswerk. ” Walter Meeuws maakte me terecht het verwijt dat ik vaak buitenom ging en steeds dezelfde beweging maakte. Verdedigers zagen ook de beelden en konden me daarna makkelijker afstoppen. Ik heb daar de voorbije jaren hard op gewerkt en bij het afwerken op doel schiet ik tegenwoordig zowel met links als met rechts. Onder Adriaanse trainen de spitsen een keer per week apart. Dan krijgen we voorzetten vanaf de flank en trainen we op afwerking.”

AZ speelt 4-3-3, zoals Ajax dat zou moeten. Zijn zij dan Ajax B ? Huysegems : “Neen. De trainer heeft het eigenlijk niet veel over Ajax. Wel in de media, maar daar vragen ze hem vaak alleen voor zijn mening over Ajax of de nationale ploeg. Daar zegt hij ook meteen ja op, misschien is dat een zwakte. Hij zal ook altijd gepakt worden op zijn periode bij Ajax. Hij vindt wel dat wij voor hen niet moeten onderdoen, hij werkt nu iets meer dan een jaar met ons en we zijn kwalitatief niet minder. Eenvoudig : AZ is op dit moment gewoon een topploeg en als je ziet hoe moeilijk Utrecht het Brugge maakte, dan moet je concluderen dat Nederland meer topclubs heeft dan België.”

Een instinker, logica van het derde knoopsgat : als AZ even sterk is als Ajax en hij speelt er in de basis, is Stein Huysegems dan even sterk als Wesley Sonck ? Huysegems ( intelligent): “Dat moet je nog bekijken. Wesley speelt in een ander systeem en heeft al meer bewezen. Hij is een completere voetballer. Maar ik speel ook goed en werk aan mijn ontwikkeling. Ik weet waar ik heen wil en steek me niet weg. Ik was teleurgesteld dat ik niet kon starten tegen Servië, ja. Emile ( Mpenza) was er niet bij, ik had twee spitsen en een nummer tien verwacht, maar als je dan uiteindelijk toch niet aan de aftrap komt, ben je teleurgesteld. Mijn trainer begreep het niet, vond dat ik samen met Wesley had moeten spelen. En dat Pieroni nog voor mij mocht invallen, begreep hij evenmin.”

Hij ziet voor zichzelf wel een rol in de spits, niet in die van de nog vier wedstrijden geschorste Bart Goor ? Huyse- gems : “Ik zie mezelf niet aan de linkerkant kleven en van daaruit mijn acties maken. Dat zijn zeker niet mijn sterkste punten. Zo ben ik begonnen bij Lierse, maar eigenlijk ben ik vooral spits.”

Lierse, de naam is gevallen. Met een bang hart en via internet volgt hij de zaak op de voet. “Dertien jaar heb ik er gespeeld, vijf jaar in eerste klasse, dan blijf je toch hopen op een goeie afloop. Te zware contracten gegeven ? Ga weg, Lierse is geen club die met miljoenencontracten zwaaide. De laatste jaren is er wel te weinig jeugd doorgestroomd, vind ik. Ik hoop in elk geval het beste en dat de spelers het niet laten afweten, al kan ik me inbeelden dat het niet makkelijk is om steeds weer met die onzekerheid te moeten leven. Gelukkig hebben wij het hier op dat vlak goed en heeft de voorzitter straks geen tien miljoen euro nodig om rond te komen.”

Slotvraag : hebben ze gordijnen hangen in hun huisje ? Huysegems : “Absoluut ! Dat was het eerste dat ons opviel, dat je hier overal binnen kon kijken. Niks voor ons, vierentwintig uur op vierentwintig zijn ze dicht.” Nathalie ( lacht): “En daar krijgen we héél veel commentaar op.”

door Peter T’Kint

‘Ze zeggen dat ik soms wel op een Duracell konijntje lijk. Dat vind ik een compliment.’

‘Of we het beste voetbal spelen, weet ik niet, maar zeker het meest aanvallende.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier