Eerst verdriet, nu vreugde

Mircea Rednic: vroeger Roemeens international, nu coach van Excel Mouscron. © belgaimage

Precies 25 jaar geleden zat toenmalig Standardspeler Mircea Rednic in zak en as omdat hij niet geselecteerd was voor een interland in België. Vandaag is hij de succesvolle trainer van Excel Mouscron.

Mircea Rednic pakt naast een Roemeense selectie en dat komt hard aan’, is de titel van een artikel uit Sport/Voetbalmagazine van 25 jaar geleden, begin oktober 1992. Rednic was een jaar eerder, op zijn 29e, uit Roemenië vertrokken en zou tot 1996 voor Standard voetballen. Op de vraag of er niet aan gedacht was om Rednic op te roepen, antwoordde assistent-bondscoach Gino Iorgulescu:’Neen, zijn tijd is stilaan voorbij.’ Uiteindelijk werkte Rednic dus zijn laatste interland af in mei 1991, net voor zijn vertrek naar Standard, waardoor het aantal interlands waarmee hij in België arriveerde (83) niet meer veranderde. Een week na het artikel voetbalde Roemenië met Georghe Hagi maar zonder Rednic in Anderlecht, waar ‘de 400 Roemeense supporters bij het spelen van de volksliederen meer lawaai maakten dan de 20.000 landgenoten’, schreef dit blad. ‘De match was er een zoals de Rode Duivels ze graag hebben, met een tegenstander die voortdurend in balbezit is, zodat de Belgen hun kamplust naar hartenlust konden tonen.’

Andere tijden waren het toen voor de Belgische fans, én voor de spelers. Roemenië was veel beter en overspeelde de thuisploeg, tot Rudi Smidts vanuit het niets scoorde. Daarna hielden de Belgen met man en macht en een ijzersterke verdediging dat resultaat vast tegen de Roemenen. Met de zege hadden de Belgen na een goeie start in hun groep al bijna uitzicht op deelname aan het WK’94, waar ook Roemenië zou aan deelnemen.

In 1996 ruilde Rednic Standard voor Sint-Truiden, waar hij al na één jaar vertrok richting thuisland, waar hij bij Rapid Boekarest zijn spelersloopbaan afsloot in 2000 en er meteen als trainer debuteerde. Liefst 19 keer wisselde hij als coach van club. In 2012 belandt hij als trainer bij zijn oude liefde Standard, maar Roland Duchâtelet verlengt zijn contract niet. In 2016 was hij opnieuw dicht bij het trainerschap van de Rouches maar na bekerwinst tegen Club wilde voorzitter Bruno Venanzi Yannick Ferrera behouden. Vorig seizoen gaf niemand een knip om de behoudkansen van Excel Mouscron, maar Rednic bleef met de Henegouwers in eerste klasse en is nu met zijn ploeg een van de revelaties.

Geert Foutré

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier