Op de openingsspeeldag van het nieuwe voetbalseizoen kon promovendus KV Oostende geen zand strooien in de motor van titelkandidaat RC Genk.

In de reguliere competitie van vorig seizoen morste RC Genk twintig punten tegen ploegen die play-off 1 op het eind van de rit niet zouden halen. Twee keer verloren de Limburgers, tegen KV Mechelen (2-1) en Cercle Brugge (3-1). Zeven keer kwamen ze niet verder dan een gelijkspel, onder andere op de openingsspeeldag, tegen datzelfde Cercle, dat uiteindelijk in play-off 3 verzeilde. Dit seizoen moet het anders, sprak trainer Mario Been op de drempel van de nieuwe voetbaljaargang. “Tegen de kleintjes word je kampioen.” Daar is iets van. Verander de negen aangehaalde resultaten in zeges, behoud alle andere uitslagen van vorig seizoen en je merkt dat Genk in dat geval niet vijfde zou geworden zijn in play-off 1 maar kampioen.

Zijn eerste tegenstander in dit nagelnieuwe seizoen bood Genk alvast de kans om meteen de daad bij het woord te voegen; het was KV Oostende dat zaterdag naar de Cristal Arena afzakte.

Uitvoetballen

De match tegen de kustploeg volgde een week na de supercup tegen Anderlecht, waarin Been zijn ploeg ondanks de 1-0-nederlaag “uitstekend” zag spelen. Toch weekte het Genkse spel in het Astridpark heel wat commentaar los. Zo moest de Nederlandse trainer van de Limburgers anderhalve week geleden wel toegeven dat de ruimte tussen de twee achterste linies en de voorste groot was, iets waar ook spits Jelle Vossen over mopperde. Daarnaast bleek, net als in de oefenmatch tegen Málaga CF, het uitvoetballen van achteren uit weer een werkpunt. In beide wedstrijden lieten op dat vlak de centrale verdedigers, Kara Mbodji (23) en Kalidou Koulibaly (22),het weleens afweten.

Desondanks sleutelde Been afgelopen weekend niet aan de basiself die hij uit de voorbereiding distilleerde. Hij kwam dus opnieuw uit bij een volledig getinte achterlijn, Jeroen Simaeys bleef op de bank. Maar zaterdag kwam opnieuw hetzelfde pijnpunt bovendrijven, Koulibaly leverde de bal verscheidene keren zomaar in bij de tegenstander. Been noemde achteraf, net als na de supercup, man en paard: “In de tweede helft zijn we een paar keer onrustig, met name Koulibaly. Dat soort momenten moet eruit, anders geef je de tegenstander het idee dat er wat te rapen is.”

De ‘verloren zoon’

De slordigheid van Koulibaly lag vooral in de eerste vijftien minuten na de rust, toen de thuisploeg het in zijn geheel wat liet afweten, terwijl Vossen er in de 14e minuut nochtans 1-0 van gemaakt had. Op de vraag waarom het in het vierde kwartier wat minder liep, formuleerde Been achteraf geen antwoord, hij liet in het midden of het te wijten was aan onzorgvuldigheid van zijn team of aan de positiewissels bij de tegenstander. Tijdens de rust was de bezoekende trainer, Frederik Vanderbiest, overgeschakeld van een 4-2-3-1 naar een 4-4-2.

Met een goeie wissel in de 66e minuut maakte Been komaf met het mindere spel van zijn team; hij haalde linkerflankspeler Anthony Limbombe naar de kant en liet creatieve middenvelder Fabien Camus invallen. De ‘verloren zoon’ mocht na zijn uitleenbeurt aan het Franse Troyes zijn comeback maken in de Cristal Arena en deed dat met verve, in een vrije rol rond Vossen. Terwijl Oostende nog duchtig zocht naar een antwoord, was de Fransman er als de kippen bij toen doelman Nicaise Kudimbana van Oostende de bal niet kon klemmen bij een schot van spits Benjamin De Ceulaer. Camus zag zijn gretigheid meteen beloond met een doelpunt, hij stond nog geen twee minuten op het veld. Vier minuten later was hij ook betrokken bij de 3-0; de bal ging via hem naar linksback Derrick Tshimanga, die de assist gaf aan rechterflankspeler Thomas Buffel. Als de jongens van Vanderbiest al enige moed geput hadden uit hun weliswaar steriele maar toch betere periode na de rust, was die hoop op vijf minuten de kop ingedrukt. Koren op de molen van zij die zeggen dat de creativiteit die Genk op het middenveld wat mist van Camus kan komen, die niet de beste vriend is van Been. Mogi Bayat, zaakwaarnemer van Camus, schreeuwde maandag meteen in de krant: “Speelt Fabien niet, dan wil hij weg.”

Gehakketak

Een 3-0-zege tegen Oostende is mooi, maar de promovendus slaagde er zaterdag niet in één uitgesproken doelkans bijeen te voetballen. De wedstrijd kon dus bezwaarlijk een waardemeter genoemd worden.

Achteraf kreeg Been weer vragen over zijn hunker naar aanvallende versterking, het heetste hangijzer in de Cristal Arena. Opvallend was dat de Rotterdammer tegen Oostende Kim Ojo niet eens op de bank gezet had. “Ik ga af op wat ik zie op training”, aldus Been. De 24-jarige Nigeriaan, die Genk begin dit jaar haalde, zou nochtans in principe mee het gat moeten kunnen opvullen dat gevallen is na het vertrek van de aanvallers Elyaniv Barda en Glynor Plet, die in de competitie vorig seizoen respectievelijk zes en tien goals maakten.

Been drong al verscheidene keren publiekelijk aan op nog een extra spits. De trainer, die expliciet over de titel spreekt, wordt wat nerveus van het getalm van algemeen directeur Dirk Degraen, die het qua ambities in de Belgische competitie houdt bij: de top drie. Degraen zegt over zijn afwachtende houding: “Als ze weten dat je geld hebt, moet je de tijd nemen, anders doe je geen goeie zaken.” Na de verzuchtingen van Been in de media was de algemeen directeur not amused. Been reageerde zaterdag: “Als mij gevraagd wordt: ‘Zijn jullie klaar of willen jullie er graag nog wat bij?’, dan geef ik daar eerlijk antwoord op. De algemeen directeur vond dat ik dat niet moest doen, omdat dat misschien weer onrust zou veroorzaken.”

Het gehakketak tussen Been en Degraen geeft niet bepaald blijk van passie tussen de club en de trainer. Het volgt overigens op de moeilijke besprekingen van zo’n maand geleden rond de verlenging van het contract van de Nederlandse trainer. Uiteindelijk raakten beide partijen er wel uit en werd zijn overeenkomst verlengd tot 2016.

DOOR KRISTOF DE RYCK – BEELDEN: IMAGEGLOBE

“Tegen de kleintjes word je kampioen.”

Mario Been

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier