Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Hoe het nieuwe stadion van Club en Cercle Brugge eruit zou kunnen zien, was een lang bewaard geheim. Maandagmiddag werd een eerste tip van de sluier opgelicht. Een heel voorlopig ontwerp zag het licht, want in dit dossier is er nogal wat onduidelijkheid. Niet over de plaats: dat wordt het Chartreusegebied, bij het verlaten van de snelweg. Maar over de winkels, de parkeerruimte, het design, de prijs en de streefdatum wordt nog volop gediscussieerd.

Tot maandagavond mochten er lokale bezwaarschriften worden ingediend tegen de afbakening van het gebied bij de Vlaamse gemeenschap. Wat overigens ook gebeurde, met name vanwege de gemeente Zedelgem, op wiens grondgebied de oefenvelden van beide clubs zouden komen. Voor die bezwaarschriften zijn behandeld, zal het allicht eind 2010 zijn. Pas daarna kan de stad Brugge, bouwheer van het nieuwe stadion, aan de slag.

Waarom dan toch al dit voorlopig ontwerp? Wel, eind 2010 moet er duidelijkheid zijn voor het comité dat de toewijzing van de organisatie voor het WK 2018 behandelt. Dus werd een Nederlands architectenbureau aangezocht om een ontwerpje te maken. Dat werd gepresenteerd in aanwezigheid van bestuurslui van beide clubs en van burgemeester Patrick Moenaert, die zich uitsloofde om de voorlopigheid van het project te benadrukken.

Halen België en Nederland het WK binnen, dan moet het nieuwe stadion 44.000 plaatsen tellen (40.000 zitjes + 4.000 plaatsen voor de media). Cercle vond het leuk dat in dit ontwerp het stadion werd onderverdeeld in twee ringen, waarbij de onderste ring zo’n 13.000 plaatsen zou tellen. Ideaal voor de vereniging, die bij haar thuiswedstrijden de bovenste ring zou kunnen afsluiten, een idee dat men in het definitieve project graag behouden zou zien. Centraal stond ook de multifunctionaliteit van het ontwerp, er is ruimte voor commerciële doeleinden, voor maximaal 15.000 vierkante meter. Ondergrondse parking is te duur, dus die komt er niet. Club liet in een eerste reactie bij monde van voorzitter Pol Jonckheere weten “blij te zijn dat de eerste stappen werden gezet”.

Maar zoals gezegd: alles is voorlopig. Een projectcoördinator werd wel al aangesteld: Gilbert De Neve. Hij moet onderzoeken wie geïnteresseerd is in de commerciële ruimte en de financiële haalbaarheid van het geheel nagaan. Een prijs wil men op het hele project niet plakken, en burgemeester Moenaert wil zich ook niet vastpinnen op een streefdatum voor constructie. Maar voor 2015 zal het nieuwe stadion er allicht niet komen. S

PETER T’KINT

‘Voor 2015 zal het nieuwe stadion er allicht niet komen.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier