Vorige week vond er aan de VUB in Brussel een debat over jeugdvoetbal plaats. Dat gebeurde onder impuls van QIKFoot, dat destijds de jeugdwerking van de eersteklassers doorlichtte. Naar ik hoorde, was de voetbalbond niet zo blij met dit debat, maar als ze daar zelf geen initiatieven nemen, moet iemand anders het maar doen. Het nadeel van zo’n avond is vaak dat alles heel theoretisch blijft. In plaats van dat het tot echte een discussie kwam, bleef het ook nu steken in het aflezen van een aantal voorbereide vragen en thema’s. Er waren veertien sprekers en een van hen, Paul Bistiaux van Antwerp, mocht zelfs zeggen dat zijn club niet geïnteresseerd is in de jeugd. Dan zou je beter stoppen met je jeugdploegen.

Ik hoorde er ook dat er nu een cursus voor jeugdcoördinatoren gegeven zou worden. Dat is mooi, maar niet essentieel. Een jeugdcoördinator is iemand die organiseert en ervoor zorgt dat de boel draait. Het blijft veel belangrijker om een duidelijke opleidingsvisie te hebben, een plan voor de jeugd en een methodiek die naar alle jeugdploegen wordt doorgetrokken. De aanzet daartoe moet natuurlijk van hogerhand komen. Over de visie van de voetbalbond op opleiding valt echter veel te zeggen, ook al denken ze vast dat ze goed bezig zijn omdat de nationale jeugdploegen zich plaatsen voor allerhande toernooien. Iemand vond het jammer dat de relatie tussen de KBVB en de overheid niet goed is. Maar hoe kan dat als zelfs de verstandhouding tussen de voetbalbond en de profliga te wensen overlaat ? Een econoom stelde het heel treffend : de voetbalbond kan alleen een initiatief nemen door zichzelf weg te stemmen. Dat gebeurt natuurlijk niet. Ieder- een roept dat er iets moet veranderen, maar onder het mom van de democratie zijn er regels en wetten die ertoe leiden dat niets verandert en iedereen gewoon blijft zitten. Zo voer je een eeuwige discussie.

Je hoort ook dingen die onmogelijk te realiseren zijn. Zo vond de jeugdvoorzitter van RC Genk, Johan Van Lierde, dat de hoofdcoach aangesteld moet worden op basis van de jeugdvisie van de club. Het is mooi om zo’n profiel uit te tekenen, maar hoe kan je dat doen als er in de Pro License absoluut geen aandacht wordt besteed aan jeugdopleiding ? Als er dus diploma’s worden uitgereikt aan trainers die geen benul hebben van de jeugd ? Het is leuk om eens van gedachten te wisselen over de jeugdopleiding, maar waar het in feite over gaat, is de controle van wat er op het terrein gebeurt. En niet over theorieën, gebaseerd op informatie die links en rechts uit het buitenland is samengeraapt.

ZATERDAG 02.10

13.40 Southampton – Man. City

15.55 Bremen – Bayern München

17.55 Leverkusen – Hamburg

21.55 Betis – Valencia

23.55 Kick + Rush

ZONDAG 03.10

09.15 Heruitzending Kick + Rush (laatste kans om 14.25)

12.25 AZ – Ajax

15.10 Heruitzending Betis – Valencia

17.00 Chelsea – Liverpool

19.00 Samenvatting AZ – Ajax

19.40 Club Brugge – RC Genk

22.15 AS Roma û Inter

MAANDAG 04.10

20.00 BVO (heruitzending om 22.35)

DINSDAG 05.10

18.00 Heruitzending BVO (laatste kans om 20.30)

‘Abonneer nu en kijk gratis tot 30 november’

Hein Vanhaezebrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier