Coach Javier Clemente blijft controversieel.

De vroegere Spaanse bondscoach JavierClemente (58) is momenteel aan de slag als trainer bij tweedeklasser Murcia. De Bask kwam vorig seizoen aan het roer van die ploeg maar kon de degradatie uit de Liga niet beletten. Tegen de verwachtingen in bleef hij ook trainer in de tweede klasse, maar ook nu zijn de resultaten allesbehalve briljant. “Momenteel ben ik de enige die iets in het team ziet”, erkent hij. “De resultaten zijn niet goed, maar toch vind ik dat het echt een ploeg met potentieel is. Alleen komt het er voorlopig niet uit. Dat ik veel kritiek krijg, trek ik me niet aan. Ook toen ik kampioen werd met Athletic Bilbao en toen ik met de nationale ploeg het record brak van het aantal opeenvolgende wedstrijden zonder nederlaag, kreeg ik vaak de wind van voren. Wat men over me zegt of schrijft, raakt me totaal niet. Ik luister enkel naar mijn eigen overtuiging.”

Voor hij naar Murcia kwam, waren er ook geruchten dat Clemente, die toen een jaar bondscoach was geweest van Servië, trainer zou worden van de nationale ploeg van Iran. “Ik zou uiteraard niet in Teheran gaan wonen”, zegt hij daarover. “Ik zou er de trainingen hebben geleid en in de dug-out hebben gezeten bij de wedstrijden. Ik moet de competitiewedstrijden niet zien om de spelers te kennen. Als bondscoach van Servië heb ik ook geen elf maanden in Belgrado gewoond. Dat is nochtans een fantastische stad, maar als ik de taal niet voldoende spreek en ver van mijn familie en mijn vrienden ben, voel ik me niet echt op mijn gemak.”

Clemente heeft nooit een blad voor de mond genomen en na een carrière van 30 jaar als coach – sommigen zeggen als eeuwige rebel – is hij nog geen haar veranderd. Over alles en iedereen geeft hij zijn ongezouten mening. ” PepGuardiola? Hij blijft een competitiebeest, maar men ontdekt nu ook dat Pep erg gedisciplineerd kan zijn en rendement eist van zijn spelers, terwijl hij als speler zelf eerder een filosoof was. Hoe ik deze zomer de Europese titel van Spanje heb gevierd? Helemaal niet. In heel mijn carrière waren enkel de successen van Bilbao en Espanyol aanleiding tot feesten!”

Klaas-Jan Huntelaar (25), de goalgetter van Ajax, wordt vanaf januari de vervanger van Ruud van Nistelrooy. Hij tekende bij Real een contract tot in 2013. Vorig seizoen maakte hij in de Nederlandse Eredivisie 33 doelpunten. Als gevolg van een enkelblessure vond hij dit seizoen nog maar zes keer de weg naar de netten. Real zou toch 27 miljoen euro voor hem hebben betaald. Daarmee is Huntelaar de vijfde duurste Nederlandse voetballer ooit.

Bartolomé Márquez, de trainer van Espanyol, werd ontslagen na de nederlaag van tien dagen geleden in de thuiswedstrijd tegen Gijón. Hij werd opgevolgd door Mané (58), die voor een jaar tekende en in het verleden bekendheid verwierf als succescoach bij Deportivo Alavés. In het seizoen 2000/01 verloor hij de UEFA Cupfinale na een thriller met 5-4 van Liverpool.

Bernd Schuster had meer geluk. Terwijl het er een hele tijd naar uitzag dat de dagen van de Duitser als coach van Real geteld waren, kreeg hij nu te horen dat hij, behoudens een grote catastrofe, mag blijven tot het einde van het seizoen.

Iker Casillas (27) zou een fenomenaal bod van Manchester City naast zich hebben neergelegd.

Tom De Mul (22), die bij FC Sevilla weinig aan spelen toe komt, zou nu graag worden uitgeleend aan Saint-Etienne, dat ook vorig seizoen al eens belangstelling voor hem toonde.

DANIEL DEVOS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier