Ernesto Valverde leidt Villarreal in goede banen.

De oud-trainer van Athletic Bilbao en Espanyol, die vorig seizoen Olympiakos Piraeus naar de Griekse titel en beker leidde, moet nu bij Villarreal Manuel Pellegrini doen vergeten. “De Griekse fans hadden me graag zien blijven en de spelers ook”, weet Ernesto Valverde. “Ik kreeg ook een contractverlenging aangeboden. Maar van bij de start had ik het plan opgevat om slechts één jaar in het buitenland te werken. Ik voelde me in Griekenland nochtans als een vis in het water. Ik werd er heel goed ontvangen en de ploeg speelde bij momenten oogstrelend voetbal. In de Griekse competitie is er wel een heel groot verschil tussen de topclubs en de teams die onderaan in de rangschikking staan. Tegen die teams mogen de favorieten absoluut geen punten laten liggen, want anders mogen ze een kruis maken over de titel.”

De bekerfinale tegen AEK Athene zal hij ook niet snel vergeten. “Na tien minuten stonden we 2-0 achter”, rakelt hij op. “We kwamen in de tweede helft terug, slikten opnieuw een tegengoal en maakten de gelijkmaker pas in blessuretijd. Maar na 34 strafschoppen wonnen we de penaltyreeks met 15-14. Echt uitzonderlijk!”

Bij Villarreal wil Valverde vooral enkele eigen accenten leggen. “Ik ben een andere coach dan Pellegrini”, stelt hij. “Sommige zaken wil ik wel behouden, andere zal ik proberen te veranderen. Ik wil vooral voor meer stabiliteit zorgen in de defensie want vorig seizoen slikte de ploeg toch iets te veel tegengoals. Ik beschik alvast over een rijpe groep, waarin iedereen elkaar kent en weet wat hij moet doen. Ik verwacht geen grote problemen, want in de kleedkamer heerst een goede sfeer. Iedereen lijkt bereid om hard te werken.”

De belangrijkste nieuwkomer is de Braziliaanse spits Nilmar. “Hij is snel en krachtig”, beweert Valverde. “Maar bovendien is hij al erg goed in vorm omdat de Braziliaanse competitie volop bezig was. In het voetbal van Villarreal, dat gericht is op ruimte vrijmaken om op doel te kunnen trappen, kan hij een erg belangrijke rol spelen.”

Gerard Piqué(22) pakte vorige week uit met enkele opmerkelijke uitspraken. Zo onthulde hij dat Florentino Pérez deze zomer probeerde hem naar Real Madrid te halen. “Het is al enkele jaren dat ze me het hof maken, hoewel ik al duidelijk maakte dat ik niet naar Madrid wil.”

Tom De Mul (22), die achtereenvolgens werd aangekondigd bij Xérez, Mallorca en Tenerife, zal uiteindelijk bij FC Sevilla blijven, waar zijn speelkansen vrij beperkt zijn.

Asier Riesgo (25), de doelman van Real Sociedad, werd bij de laatste wedstrijd uitgefloten. Clubvoorzitter Jokin Aperribay denkt dat het komt omdat sommige fans lucht hebben gekregen van de belangstelling van Ath-letic Bilbao voor de goalie.

De Nederlandse international WesleySneijder (25) blijft kritiek spuien op Real Madrid voor zijn gedwongen transfer naar Inter. “Men heeft me behandeld als een kind”, verklaarde de middenvelder al meermaals.

Florentino Pérez zit als voorzitter van Real niet om ideeën verlegen: hij wil in de nabijheid van het trainingscentrum van de club in Valdebas een themapark bouwen dat aan de club is gewijd. Hij wil 150 miljoen euro investeren in het project en raamt dat het park twee à drie miljoen bezoekers per jaar zou kunnen ontvangen. Hij heeft zelfs al contacten gelegd met Peking en Miami om in die steden een gelijkaardig park te bouwen.

De Argentijnse flankaanvaller Lionel Messi (22) kan de bestbetaalde speler ter wereld worden. Met zijn nieuwe contract zou de Zuid-Amerikaan 10 tot 12,5 miljoen verdienen. Dat is meer dan de Portugees Cristiano Ronaldo en de Braziliaan Kaká (10 miljoen) bij Real Madrid, maar ook meer dan zijn Zweedse ploeggenoot Zlatan Ibrahimovic (9 miljoen).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier