Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

David Bentley bloeit open bij Blackburn Rovers.

Vergeet David Beckham, hier is zijn opvolger: David Bentley, 23 en middenvelder bij Blackburn Rovers. Daar voornamelijk centraal gebruikt vanwege zijn technische bagage, maar eigenlijk geknipt om op de flank te spelen. Begiftigd met een gave traptechniek, vandaar de verwijzing naar de film Bend it like Beckham. Bezig aan het seizoen van de grote doorbraak, zijn vorig jaar tot 2011 verlengd contract wordt momenteel heronderhandeld, in een poging om aan de lokroep van de grote clubs te weerstaan. Inmiddels ook A-international en vorige woensdag in Parijs na een uur de vervanger (opvolger?) van Beckham, al had dat wat voeten in de aarde. Bentley vertikte het in de zomer van 2007 immers om naar het beloften-EK in Nederland af te reizen. Te vermoeiend na een lang seizoen en geen robot, vond hij. Het duurde nadien even voor bondscoach Steve McClaren hem opviste voor de A-ploeg, maar inmiddels behoort hij ook tot de vaste kern van Fabio Capello.

Een man met een eigen willetje, de grote belofte. Zijn grote held is Eric Cantona. Onlangs gaf hij de eigen supporters van de nationale ploeg een ferme veeg uit de pan. “Die van de bezoekers maken meer lawaai, niet normaal. En dan die kritiek … Ze lezen de krant en nemen dat als de bijbel, ze vormen niet eens een eigen mening.”

Opgeleid werd hij bij Arsenal, dat hem op zijn dertiende ontdekte. Twee jaar later was hij al jeugdinternational. Eerst werd Bentley uitgeleend aan Norwich. Maar geduld kon hij niet opbrengen. Een paar maanden nadat de middenvelder bij Arsenal had bijgetekend, wilde hij definitief vertrekken.

In een interview met de Daily Mail liet Bentley daarover in zijn kaarten kijken. “Bij Arsenal ging het alleen maar over statistieken en perfect voetbal. Ik wil meer zijn, me amuseren op het veld. Iedereen analyseert een speler. Ik ga liever naar Rochdale kijken. Een pie eten, een pint drinken en wat lachen met de vrienden.”

De Arsenalfans pikten die kritiek niet. Ach, zo kun je op een fanforum lezen; “als hij een Rolls was, had ArsèneWenger hem wel gehouden!” Alsof er wat mis is met Bentley.

Derby County speelt volgend seizoen niet meer in de Premier League. Derby won dit seizoen nog maar 1 keer en verzamelde slechts 11 punten. Het is de eerste keer in de geschiedenis van de Premier League dat een ploeg al in maart zeker is van degradatie.

Victor Anichebe (Everton) maakte één van de drie goals van Nigeria tegen Zuid-Afrika. Daardoor plaatste zijn land zich net als Ivoorkust en Kameroen voor het Olympische voetbaltoernooi.

David Beckham, die tegen Frankrijk zijn honderdste interland speelde, maar in Parijs géén aanvoerder was – de band ging naar Rio Ferdinand -, is de vijfde Engelse speler die de kaap van de 100 caps pakt, na Billy Wright (105 caps), BobbyCharlton (106), Bobby Moore (108) en Peter Shilton (125).

Liverpool is culturele hoofdstad van Europa. In het programma mocht voetbal niet ontbreken, vandaar een heus theaterstuk, The Shankly Show. Het leven en werk van de Schot Bill Shankly, manager van Liverpool tussen 1959 en 1974, wordt daar belicht. Het stuk gaat op 24 april in première.

Bij Sir Bobby Robson is voor de vijfde keer (long)kanker vastgesteld. De gewezen manager van Newcastle, Engeland en PSV kampt al sedert 1991 met kanker. Robson heeft nu een fonds opgericht dat geld moet inzamelen voor de strijd tegen kanker. De bedoeling is om 750.000 euro bij mekaar te brengen. Met dat geld wil Robson in het Freeman Hospital van Newcastle een onderzoekscentrum met twaalf bedden, een labo en een consultatieruimte oprichten.

Leroy Lita werd door Reading tot het einde van dit seizoen uitgeleend aan Charlton. Chelsea deed hetzelfde met Scott Sinclair (naar Crystal Palace).

PETER T’KINT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier