Het botert niet tussen Bixente Lizarazu en Philippe Troussier.

Nadat Marseille in Caen de drie punten ging pakken en zo op weg leek naar een wederopstanding, beet het vorig weekend thuis met 0-1 in het zand tegen Auxerre. Zo zal de nieuwe coach, Philippe Troussier, meteen ondervinden tegen welke enorme druk hij zich week na week opgewassen zal moeten tonen.

Temeer omdat hij ook een ernstig probleem heeft met Bixente Lizarazu. Troussier liet de Baskische linksachter tegen Caen aan de kant en deed ook tegen Auxerre geen beroep op hem. Na de wedstrijd werd hij daarover uiteraard op de rooster gelegd. “Het was een keuze op basis van de wedstrijdomstandigheden”, zei Troussier. “Dat betekent niet dat spelers die voor een bepaalde wedstrijd niet op het scheidsrechtersblad staan voorgoed zijn afgeschreven. Ik heb niet de indruk dat er op het menselijke vlak spanningen zijn tussen mezelf en de groep.”

Troussier maakte er zich met die verklaringen misschien wat makkelijk van af. Op 35-jarige leeftijd begint Lizarazu zich immers onvermijdelijk vragen te stellen. Liza tekende voor twee jaar in de hoop met zijn ervaring de club nog iets te kunnen bijbrengen. Maar Troussier vond al na enkele trainingen dat de ex-wereldkampioen op dit moment net als een aantal van zijn teammaats gewoon niet goed genoeg is voor de selectie.

Toen de Bask in Caen hoorde dat hij niet in de kern zat, nam hij niet eens de moeite om in het stadion de match te gaan bekijken. Nu hij niet meer op dezelfde golflengte zit als de coach, hoopt de club wellicht snel onder een zwaar contract te kunnen uitkomen. En ook televisiezender TF1 zou er geen graten in zien als hij een punt zou zetten achter zijn loopbaan, want hij kreeg al een aanbod om bij de zender als analist aan de slag te gaan. Het bestuur van Marseille en de bazen van TF1 komen bovendien goed overeen. Het zou ons dan ook niet verwonderen als we weldra Lizarazu enkel nog als commentator zien opduiken en niet langer als actieve speler. (PB)

Canal +heeft voor de televisierechten op het Franse eersteklassevoetbal tussen 2005 en 2008 gemiddeld een bedrag van 600 miljoen euro per seizoen geboden. Fabien Barthez liet een aantal verdachte schoonheidsvlekken operatief verwijderen. Hij blijft weliswaar tot in januari buiten strijd, maar kan opgelucht ademhalen omdat de resultaten van de onderzoeken niet wijzen op kwaadaardige gezwellen. (PB)

TOPSCHUTTERS : 1. Pauleta (PSG) 8 goals; 2. Frei (Rennes), Pagis (Straatsburg), Pereira (Ajaccio), Kallon (Monaco) 7 goals .

PB

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier