Bergen stunt en knikkert Aalstar uit de titelrace.

Dat mag best opmerkelijk heten, omdat Okapi Aalstar een heel seizoen tot de beste teams in de Ethias League hoorde, de beker van België won en bovendien de beste speler van het seizoen in huis heeft met Chris Copeland.

Maar dat bleek niet voldoende. In de heenwedstrijd in het Forum legde Bergen de basis met een 72-77-zege. In de terugwedstrijd in Bergen werd het vorige week 86-74, nadat Aalstar nochtans 15 punten voorsprong telde aan de rust. Maar de 31 punten van MVP Chris Copeland bleken niet voldoende, want dankzij een sterke Ronell Taylor gingen de Henegouwers op en over Aalstar.

Frank Van Impe, sportief manager van Aalstar, reageerde ontgoocheld voor de camera’s van Sporza: “Ons tweede quarter was misschien wel het sterkste dat ik ooit gezien heb van ons. Helaas was het vierde quarter ook ongezien, maar dan in omgekeerde zin. Je ziet dat in basketbal alles kan. In de bekerfinale was het in ons voordeel, nu zitten we aan de andere kant.”

Voor Aalstar komt zo een einde aan een sprookjesseizoen. Ondanks het feit dat het al enkele seizoenen op rij zijn sterkhouders ziet vertrekken – onder meer Matt Lojeski, Trevor Huffman, Stéphane Pelle, Wes Wilkinson – slagen de Oost-Vlamingen er toch telkens in mee te doen voor de prijzen. Ook dit seizoen. De verdienste van Frank Van Impe en de Amerikaanse coach Brad Dean. Die man verdient stilletjes aan een standbeeld aan de ingang van het Forum. Ook met Chris Copeland vonden beide heren alweer een witte merel in het overaanbod aan Amerikaanse importspelers. Maar de realiteit is dat ze ook hem weer zullen verliezen. “De helft van onze spelers zal wellicht weggaan. Copeland wordt onhoudbaar. We zullen waarschijnlijk voor de zoveelste keer van nul af aan moeten herbeginnen”, aldus Van Impe.

Langs Bergense zijde overheerst uiteraard euforie. Niemand gaf nog een eurocent om de kansen van de Henegouwse club, temeer omdat er al beslist werd dat er na dit seizoen van coach veranderd wordt. Yves Defraigne keert immers terug. Toch kon de Israëliër Arik Shivek zijn troepen weer opladen na een zeer wisselvallig verlopen campagne. In de halve finales neemt Bergen het op tegen Oostende, dat thuisvoordeel geniet omdat het als eerste eindigde in de reguliere competitie. Zorgen de Henegouwers opnieuw voor een stunt?

DOOR MATTHIAS STOCKMANS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier