De 24-jarige Nigeriaanse spits vond met 1. FC Union Berlin eindelijk een stabiele werkgever.

Kent u Taiwo Awoniyi nog? In het seizoen 2017/18 was hij bij RE Mouscron goed voor 9 goals in 29 matchen. Vervolgens flopte hij bij KAA Gent, waarna hij tussen januari en juni 2019 heropleefde op Le Canonnier met 11 doelpunten in 16 duels. Sinds 2015 zwerft de Nigeriaanse spits al als Liverpoolhuurling zigzag door Europa, maar in juli vond hij eindelijk een definitieve bestemming: 1. FC Union Berlin kocht hem voor 6,5 miljoen euro. En dat loont, want na zes wedstrijden staat zijn teller op vijf goals en twee assists.

Net als met Bernd Storck in Henegouwen heeft de diepgelovige Awoniyi met de Zwitserse trainer Urs Fischer een vaderfiguur gevonden, die hem veel vertrouwen geeft. Een fijnbesnaarde spits zal de Nigeriaan nooit worden, maar met zijn snelheid, dynamiek en inzet blijkt hij wel het ideale complement voor de sterke routinier Max Kruse. ‘Natuurlijk profiteert Taiwo van het beukwerk van Max’, legt ploeggenoot Grischa Prömel uit in Kicker. ‘Maar hij bezorgt ons momenteel veel voordelen met zijn diepgang en explosiviteit. En niet veel andere jongens kunnen zijn profmentaliteit evenaren.’

Zelf koestert Awoniyi nog twee dromen: een volwaardige terugkeer naar de Premier League – bij The Reds kwam hij immers nooit echt in actie – en een oproeping voor de Super Eagles. ‘Ooit lukt dat misschien wel’, aldus de voormalige U17-, U20- en U23-international.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier