Ik juich de initiatieven die Ivo Belet en zijn collega Dirk Claes hebben genomen heel erg toe. Het verbaast me dat er voorstellen vanuit de politieke wereld komen en dan nog van een partij, de CD&V, die tot dusver geen al te grote betrokkenheid bij de sport toonde. Intussen blijft de voetbalbond nog maar eens achter zonder welk concreet idee dan ook. Ze richten commissies op, maar verder gebeurt er helemaal niets. En wat valt er te zeggen van figuren als Jean-Marie Dedecker, die ook van alles roepen, maar bij wie het er in feite alleen om gaat zelf in de belangstelling te komen. Liefst van al breekt Dedecker het voetbal en alle andere ploegsporten af. En dan heb je Marc Wilmots, die in de senaat zetelt maar beweert dat hij helemaal niets kan doen.

In de reeks voorstellen van Ivo Belet en Dirk Claes is een scheiding van de regio’s naar de opleiding toe iets waar ik al jaren voor pleit. Iedere regio zou autonoom zijn werk moeten kunnen doen. Zelfs ben ik ook voor een strikte scheiding tussen het amateur- en profvoetbal. Ik vind het voorstel dat Herman Wijnants een paar weken geleden lanceerde, met 24 clubs, absoluut niet haalbaar. Veel meer ben ik voor een formule naar Nederlands model. Met twee profreeksen, een eerste en tweede klasse en daaronder amateurafdelingen. Clubs met een bepaald budget moeten profvoetbal kunnen spelen en zouden de mogelijkheid moeten hebben om rechtstreeks tot die profclubs toe te treden. Als steden als Leuven of Doornik met een goed budget kunnen uitpakken, dan hoeven ze geen amateurvoetbal te spelen. Ik ben ervoor dat je net zoals in Nederland vanuit de tweede klasse niet kan degraderen, dat zorgt voor stabiliteit. Alleen als je in de financiële problemen zit, is het mogelijk te zakken, dan kan er eventueel een andere club stijgen. Ik vind dat de profclubs ook verantwoordelijk zouden moeten zijn voor een degelijke jeugdopleiding in hun regio, dat ze zouden moeten instaan voor de opleiding en begeleiding in hun regio. Aan die opleiding moet er dringend verder gesleuteld worden. Steeds meer merk je dat de invallerscompetitie een eigen kampioenschap wordt waarin de trainers vooral willen winnen. Terwijl het erom zou moeten gaan jongeren met problemen te confronteren. Bijvoorbeeld : ze op een andere positie laten spelen om sterker te worden. Zodat ze bepaalde dingen onder de knie hebben als ze een stap hoger moeten zetten. Dat gebeurt niet omdat die trainers willen winnen. En merk je dat jongeren bijvoorbeeld niet kunnen opbouwen. Omdat er in de invallersploeg waarin ze moesten rijpen alleen maar met de lange bal wordt gespeeld.

Niettemin : de voorstellen van Belet en Claes, zes jongeren op het scheidsrechtersblad, het optrekken van de buitenlandse vergoedingen, het is zeer lovenswaardig. Het verplicht clubs tijd en energie te steken in de opleiding.

ZATERDAG 11.12

13.40 Everton – Liverpool

15.40 Bayern München – Stuttgart

17.25 Anderlecht – Club Brugge

21.55 Albacete – Barcelona

23.40 Kick + Rush

ZONDAG 12.12

08.30 Heruitzending Kick + Rush

(laatste kans om 11.25)

12.40 AA Gent – Standard

15.15 Feyenoord – PSV

17.00 Arsenal – Chelsea

19.00 Samenvatting AA Gent – Standard

19.30 Samenvatting Feyenoord – PSV

20.00 Samenvatting Arsenal – Chelsea

20.25 Real Madrid – Sociedad

MAANDAG 13.12

20.00 BVO (heruitzending om 22.40)

DINSDAG 14.12

18.00 Heruitzending BVO (laatste kans om 20.40)

‘Abonneer nu op Canal + en kijk gratis tot PASEN’

Voor meer informatie bel 0800/666 33 of ga snel naar je Canal + verdeler

Hein Vanhaezebrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier