Trainer Soldo redt zijn vel tegen Stuttgart.

Enigszins onverwacht boekte FC Keulen zijn eerste zege van het seizoen in de Mercedes-Benz Arena in Stuttgart. Sebastian Freis en invaller Wilfried Sanou zorgden voor de bevrijdende goals. De uitzege tegen Stuttgart, vorig jaar derde in de Bundesliga, geeft trainer Zvonimir Soldo opnieuw wat ademruimte. De ex-speler van Stuttgart, die voor twee jaar onder contract ligt bij FC Keulen, volgde in juni de naar Fenerbahçe vertrokken Christoph Daum op. Soldo was niet bepaald de eerste keuze om Daum op te volgen, want de Kroaat kreeg maar zijn kans nadat een resem andere kandidaten ( Co Adriaanse, Christian Gross, Dieter Hecking, Volker Finke en Morten Olsen) hadden bedankt voor de job.

Toch startte FC Keulen dit seizoen niet zonder ambitie. De inkomende transfers waren niet min: Christopher Schorch, een beloftevolle jonge verdediger kwam over van Real Madrid B, de Portugese international Maniche kwam van Atlético Madrid, maar vooral het aantrekken van Lukas Podolski zorgde voor hoge verwachtingen.

Verwachtingen die in het competitiebegin dus verre van ingelost werden. Podolski wacht nog steeds op zijn eerste doelpunt. Ook op Milivoje Novakovic, vorig seizoen goed voor 16 doelpunten, kan voorlopig niet gerekend worden. De Sloveense spits sukkelt al een tijdje met zijn adductoren en kwam zaterdag niet aan de aftrap, in zijn plaats kreeg Mannaseh Ishiaku een kans. FC Keulen worstelde in het begin van het seizoen met zichzelf. Het voetbal dat Soldo wil brengen, zorgvuldig opgebouwd combinatiespel, bleek niet meteen aan te slaan. Resultaat: FC Keulen creëerde te weinig kansen en fouten op het middenveld werden meer dan eens afgestraft door een counter van de tegenstander.

Zaterdag vielen de puzzelstukjes dus wel op hun plaats, al vallen de twee goals vooral toe te schrijven aan individuele fouten bij de tegenstander Stuttgart, waar Markus Babbel stilaan ook de crisissfeer begint te voelen. FC Keulen op zijn beurt, kan met hernieuwd zelfvertrouwen uitkijken naar de bekermatch tegen kampioen Wolfsburg vanavond.

Daniel Van Buyten bedankte Louis van Gaal voor het vertrouwen en scoorde de beslissende treffer voor Bayern München. De Nederlander startte zonder Franck Ribéry en Miroslav Klose. Luca Toni maakte het voorbije weekend zijn rentree met de beloften.

Na het 2-3-thuisverlies tegen Mainz zette VfL Bochum zijn trainer, Marcel Koller (48), op straat. De Zwitser, al vier jaar aan de slag bij Bochum, haalde maar vier punten uit de zes eerste competitiewedstrijden.

Voor Mainz scoorde de jonge Duitse spits Andre Schürrle (18) twee keer. Met zijn twee doelpunten komt Schürrle in de top tien van jongste spelers die twee keer scoorden in een Bundesligawedstrijd. Peter Van der Heyden mocht in de 91e minuut nog opdraven om de jonge Duitser zijn applausvervanging te geven.

Schalke 04 moet besparen. De club uit Gelsenkirchen deed het vorig seizoen slecht in alle competities en zit daardoor krap bij kas. Hoewel vooral de zware loonmassa weegt op de clubfinanciën, kondigde de club al aan dat er niet zal bespaard worden op salarissen. Een mogelijke uitweg uit de financiële kopzorgen is de verkoop van de ontevreden Rafinha (24), die eerder al met Bayern flirtte. De Braziliaan mocht toen niet weg, maar intussen gaf Schalkecoach Felix Magath al het signaal dat de zaken anders liggen: “Bayern kan van gedachten veranderen en mag ons bellen”, aldus Magath.

Logan Bailly maakte zijn rentree in doel bij Mönchengladbach, maar mocht zich tegen Hoffenheim meteen al vier keer omdraaien.

De Duitse voetbalbond dient een klacht in wegens racisme tegen Klaus Beier, een politicus van de extreemrechtse partij NPD. Beier noemde de Duitse international Mesut Özil in een tv-uitzending een ‘plastic-Duitser’ en een ‘paspoort-Duitser’.

BREGT VERMEULEN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier