UCI en ASO kiezen weer voor één wereldkalender.

Afgelopen donderdag stelde de UCI de wereldkalender 2009 voor, mét daarin de Tour de France. Daarmee komt voorlopig een eind aan vijf jaar stellingenoorlog, die begon in het voorjaar van 2004 toen UCI-voorzitter Hein Verbruggen zonder al te veel overleg met organisatoren of ploegen zijn Pro Tour lanceerde. Bedoeling was een gesloten competitie te organiseren waarin alleen de beste teams het tegen elkaar opnemen. In eerste instantie geeft Tourbaas Jean-Marie Leblanc zijn fiat. Later zal hij teruggefloten worden door zijn eigen organisatie ASO, wanneer blijkt dat Verbruggen plannen heeft om de Tour als uithangbord te gebruiken om de andere Pro Tourwedstrijden aan meer reclame- en tv-gelden te helpen.

Bij de ASO willen ze de grootste en de machtigste blijven. In een mum van tijd ontstaat er een front van de drie grote rondes tegen de UCI, die zich bijna dood vecht om haar morele gezag te behouden. De collateral damage in de oorlog tussen de twee machtsblokken is groot. Een van de schrijnendste gevallen is het verdwijnen van sponsor Unibet.com, die na amper twee jaar uit het peloton stapte, moegetergd door de ASO, die de Pro Tourploeg nergens wilde laten starten. Officieel omwille van wettelijke beperkingen, in werkelijkheid om de Pro Tour verder te ondergraven.

In 2008 komt het tot een echt schisma, wanneer de UCI de Tour op de nationale kalender zet – op hetzelfde niveau als een criterium of kermiskoers. In de Tour van 2008 is de UCI niet welkom, de dopingcontroles worden uitgevoerd door het Franse antidopingagentschap, wat dan weer aanleiding geeft tot venijnige persberichten over en weer over wie de meeste renners kan betrappen. Het kinderachtige geruzie gaat ver voorbij aan de échte problemen in het wielrennen: doping en afhakende sponsors, maar ook gebrek aan professionele structuren. Dat zien beide partijen uiteindelijk in, daarbij geholpen door het ontslag van ASO- hardlinerPatrice Clerc.

De wereldkalender zal hopelijk wat rust brengen in het wielerhuishouden. Maar eenvoudiger worden de zaken er niet op. Hij omvat alle wedstrijden van de Pro Tour en de historische kalender. Daarnaast blijven de continentale kalenders bestaan. Pro Tourteams moeten alle Pro Tourwedstrijden rijden en mogen alle historische wedstrijden rijden. Professionele teams mogen op uitnodiging van de organisatoren deelnemen aan Pro Tourwedstrijden en historische wedstrijden. Maar ze moeten dan wel eerst een ‘wildcardstatus’ krijgen van de UCI, hetgeen onder meer inhoudt dat ze moeten deelnemen aan het biologisch paspoort. S

DOOR LOES GEUENS

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content