Goran Pandev mocht gratis naar Inter.

De 27-jarige Macedonische spits van Lazio kreeg eind december 2009 te horen dat hij als vrije speler Rome mocht verlaten. Die club stelde hem niet meer op omdat hij weigerde bij te tekenen. Maar de speler won het conflict en kon dus gratis terug naar Inter, dat hem al in 2001 had aangetrokken. Dat hij bij de nerazurri een contract tekende tot 2014, dat hem 3 miljoen euro netto per jaar zal opleveren, was voor niemand een verrassing. José Mourinho had immers in diverse tactische analyses laten blijken dat Goran Pandev de speler was die hij nog miste.

Bij Inter kon de Portugese coach immers nog maar zelden zijn geliefde 4-3-3 hanteren. Vorig seizoen lukte dat totaal niet. Nu gaat het iets beter, maar de spitsen zijn dun gezaaid: Samuel Eto’o zit met Kameroen op de Afrika Cup en speelt anders vaak met een inspuiting, Diego Milito is nogal broos en MarioBalotelli blinkt niet bepaald uit in regelmaat. Met Pandev, die als diepste spits in steun van een centrumaanvaller kan spelen maar ook vanaf de flanken, heeft Inter veel meer mogelijkheden. De Macedoniër, die nummer 27 kreeg als verwijzing naar de datum van zijn huwelijk met Nadia, maakte op 6 januari, na vier maanden alleen trainen, zijn debuut op de flank. Hij bewees meteen dat hij niet vastgeroest is.

Pandev lijkt dus eindelijk thuis te zijn gekomen. In 2001 werd hij kampioen met het belofteteam van Inter. Doorstoten naar de A-kern was toen echter nog te hoog gegrepen. Na uitleenbeurten aan derdeklasser La Spezia (22 wedstrijden, 4 goals) en Ancona (20 duels, 1 doelpunt) kwam hij bij Lazio terecht. Daar beleefde hij vijf prachtige seizoenen, met onder meer in april 2009 nog de winning goal in de derby tegen AS Roma – alvorens door het conflict met het bestuur op een zijspoor te belanden.

Nadat hij in Bari de beste speler van Inter was en zijn vijftigste goal maakte in de Serie A, hopen de fans alvast dat hij op die ingeslagen weg voortgaat. Bijvoorbeeld als uitblinker dit weekend, in de stadsderby tegen AC Milan.

Ezequiel Lavezzi (24) liep een verrekking op in de rechterbil. De Argentijnse spits van Napoli zal pas midden februari zijn wederoptreden kunnen maken, maar liet ondertussen weten dat de onderhandelingen over zijn contractverlenging tot 2015 op het goede spoor zitten.

JoséMartín Cáceres (22), de Uruguayaanse verdediger van Juventus moet omwille van dezelfde blessure drie weken aan de kant blijven.

Ex-international Walter Zenga, die op 23 november werd ontslagen bij Palermo, bereikte met het clubbestuur een akkoord over de ontbinding van zijn contract, dat tot 2011 liep. De verbintenis van linksachter Federico Balzaretti (28) werd verlengd tot 2013.

Resultaten achtste finales Coppa Italia: Inter-Livorno 1-0, Juventus-Napels 3-0, AS Roma-Triestina 3-1, Milan-Novare 2-1, Genua-Catania 1-2, Udinese-Lumezzane 2-0, Lazio-Palermo 2-0, Fiorentina-Chievo 3-2. Loting kwartfinales: Fiorentina-Lazio, Inter-Juventus, Milan-Udinese, AS Roma-Catania.

Bortolo Mutti, die in het seizoen 1998/99 al aan het roer van Atalanta Bergamo stond in de Serie B, vervangt als coach de opgestapte Antonio Conte.

Bresciaspits Francesco Flacchi (35) werd op 19 december 2009 opnieuw positief bevonden op het gebruik van cocaïne. In februari 2007 kreeg hij al eens twee jaar schorsing. Als nu ook de tegenexpertise positief is, dreigt mogelijk een levenslange ban.

AS Bari, met Jean-François Gillet net zoals in de heenwedstrijd in uitstekende doen, leidde tegen Inter met 2-0 na goals in de 60e en de 63e minuut, maar kreeg in de 68e en de 73e minuut ook twee doelpunten tegen. De wedstrijd zorgde voor een toprecette van 1,3 miljoen euro. Gaby Mudingayi mocht in de 62e minuut het veld op om de 1-2-voorsprong van Bologna bij Fiorentina te helpen verdedigen. De controlerende middenvelder deed dat met veel vuur, want hij kreeg nog een gele kaart.

NICOLAS RIBAUDO

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier