Milan geeft de hoop op CL-kwalificatie niet op.

In 2007 bedroeg de begroting van AC Milan 276 miljoen euro. Daarvan ging meer dan de helft (166 miljoen) naar spelerslonen. De tv-gelden zorgden voor 156 miljoen euro. Dat Milan het jaar 2007 uiteindelijk afsloot met 31,7 miljoen euro verlies, kwam op de goedkeuring van het budget niet als een klap: eigenaar Silvio Berlusconi, die zowat het totale aandelenpakket van de club bezit, past dat bij. In 2006 scoorde Milan financieel beter: toen hield het 2,5 miljoen over op de begroting, dankzij de 42 miljoen euro die Chelsea betaalde voor Andriy Shevchenko.

Net voor Berlusconi beëdigd wordt als eerste minister – hij won onlangs opnieuw de verkiezingen – zal hij, net als tijdens zijn vorige ambtstermijn, afstand doen van het voorzitterschap ten voordele van AdrianoGalliani, die hem ook vorige keer verving. Galliani merkte op de aandeelhoudersvergadering alvast op dat het feit of Milan zich al dan niet plaatst voor de Champions League géén invloed zal hebben op de transferactiviteiten. Hij benadrukte wel dat Milan niet van plan is het door Barcelona gevraagde bedrag voor Ronaldinho (50 miljoen euro) te betalen.

Ook als het niet bij de eerste vier eindigt, waardoor het genoegen moet nemen met een UEFA Cupticket, zal Milan de spelers kopen die het nu op het oog heeft. Voor die vierde plaats heeft Milan, dat na Nieuwjaar aan een stevige opmars bezig is, harde concurrentie van Sampdoria, terwijl het ook nog altijd een achterstand moet goedmaken op het verrassend sterke Fiorentina. De eerste drie (Inter, AS Roma en Juventus) zijn quasi buiten bereik van de rossoneri, die nog een zwaar competitieprogramma hebben. Zo ontvangen ze komend weekend Inter, dat de titel wil binnenhalen. Dan volgt een lastige uitmatch bij Napoli en een thuismatch tegen Udinese, dat ook nog een waterkansje heeft om zich te plaatsen voor het kampioenenbal.

Intussen vraagt men zich bij Milan af wie Paolo Maldini zal opvolgen als aanvoerder. De speler met de meeste wedstrijden voor Milan is de dertigjarige Gennaro Gattuso (381 wedstrijden). Zelf pleit de kuitenbijter voor Massimo Ambrosini, na Gattuso de speler met de langste staat van dienst bij Milan. Ambrosini is ook 30, maar heeft een vijftigtal wedstrijden minder op zijn actief. Zelfs als Maldini volgend jaar nog doorgaat, zal hij hooguit sporadisch nog in de basis verschijnen.

Inter is nog geen kampioen. Daarvoor moest het afgelopen zondagmiddag winnen terwijl AS Roma moest verliezen. Het kan nu zondag wel de titel halen in de Milanese derby.

Cafu, de Braziliaan die bij Milan steeds vaker op de bank zit, wil zich erover bezinnen of hij na dit seizoen wel stopt. Ondanks zijn invallersstatuut is de rechterverdediger nog zeer gemotiveerd om er een jaartje bij te doen.

Het gemiddelde aantal toeschouwers voor een wedstrijd in de Serie A bedraagt dit seizoen 23.526. De meeste kijkers trekt Milan (gemiddeld 54.624), voor Inter (49.394) en nieuwkomer Napoli (42.474). Het minste betalenden (786) lokte de affiche Empoli-Cagliari (afgezien van de 5275 abonnees), de meeste de Milanese derby in de heenronde: 78.675.

Als Cagliari dit jaar in de Serie A blijft, treedt Massimo Cellino af als voorzitter. Ofwel doet hij een stap terug, of hij verkoopt de club. Toen Cellino, nu 51, in juni 1992 de club overnam, was hij de jongste voorzitter in de Serie A. Nu heeft van alle clubvoorzitters in eerste enkel Silvio Berlusconi (bij Milan sinds 1986) meer anciënniteit dan Cellino’s zestien jaar. Tijdens zijn bewind zakte Cagliari twee keer, maar keerde ook twee keer terug. Een zesde plaats (in 1992/93) was het beste resultaat. Om het budget in evenwicht te houden hoopt Cellino revelatie Robert Acquafresca (20) te verkopen. De spits, aan zijn eerste seizoen bij de Sardijnse club, wordt nu al de toekomstige LucaToni genoemd. Alleen behoren de rechten op de speler voor de helft aan Inter.

GEERT FOUTRé

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier