De twaalf gastlanden van EURO 2021 krijgen tot begin april om na te denken over fans in het stadion.

Of er straks supporters in de arena’s van het EK 2021, dat op 11 juni van start gaat, toegelaten zullen worden, is nog een open vraag. De UEFA heeft aan de twaalf gastlanden de tijd gegeven tot april om verschillende scenario’s uit te werken. Een plan A en een plan B voor toeschouwersaantallen. Daarbij kan gekozen worden uit vier mogelijkheden: volle stadions, 50 procent capaciteit, 33 procent capaciteit of lege arena’s.

Mensen die vorig jaar al tickets gekocht hadden voor EK-wedstrijden, konden die tot begin deze maand terug indienen bij de UEFA. Ze kregen dan het volledige bedrag terugbetaald. Fans van de Rode Duivels die een toegangsbewijs willen kopen voor de poulefasematchen in Sint-Petersburg (op 12 juni tegen Rusland en op 21 juni tegen Finland) en Kopenhagen (op 17 juni in Denemarken) zullen dus minstens moeten wachten tot begin april.

UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin is alleszins ‘optimistisch’ dat het toernooi zal kunnen doorgaan mét supporters. Hij denkt dat de situatie rond het coronavirus er straks anders kan uitzien en hij wil gastlanden ook zo veel mogelijk tijd geven om hun plannen uit te werken. ‘Fans zijn zo’n belangrijk onderdeel in wat voetbal speciaal maakt… We moeten onszelf de ruimte geven om hen te laten terugkeren naar de stadions.’

Eerder waren er stemmen opgegaan om, gezien het coronavirus, het EK 2021 in één land te organiseren, maar dat idee heeft de UEFA van tafel geveegd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier