Bondscoach Joachim Löw heeft zorgen.

Pech blijft Torsten Frings (31) van Werder Bremen achtervolgen. De middenvelder is nog maar eens vijf tot zeven weken buiten strijd met opnieuw een letsel aan de rechterknie. Sinds oktober kwam de international niet meer in actie, nadat hij in juli én oktober werd geopereerd. Hij trainde nog maar net opnieuw mee met de selectie, toen vorige week dinsdag bij een MRI-scan bleek dat er alweer iets verkeerd zat. “Ik weet ook niet hoe zoiets kan gebeuren”, verklaarde hij in Kicker. “Misschien is het vrij eenvoudig en moet ik vaststellen dat dit niet míjn seizoen is.” Ook Frank Baumann toonde zich aangeslagen. “Dit is een nieuwe schok. Kort voor de hervatting van de tweede competitiehelft is het een hevige tegenslag voor de ploeg. Natuurlijk is het voor Torsten zelf een echt drama.”

Door deze nieuwe tegenvaller krabt bondscoach Joachim Löw zich stilaan in het haar, want op zes februari staat er een oefeninterland tegen Oostenrijk op het programma. “We mogen zeker geen fouten maken bij het herstel van Torsten. Ik rekende sterk op hem, maar we moeten geduldig afwachten hoe zijn revalidatie straks verloopt. Er bestaat een waterkans dat hij de ultieme test, op 26 maart in Zwitserland, nog haalt.”

Maar de zorgelijke situatie van Frings is geen alleenstaand geval. Van de 36 spelers die Löw als potentiële EK-kandidaten naar voren schoof, kampt zo goed als de helft 4,5 maand voor de start met problemen: Clemens Fritz, Christian Pander en Serdar Tasci herstellen van blessures; Michael Ballack, Bernd Schneider en Sebastian Kehl zijn nog maar pas fit; Kevin Kuranyi, Manuel en Arne Friedrich zoeken net als Mario Gomez naar hun beste vorm; Jens Lehmann, Christoph Metzelder, Lukas Podolski, Jan Schlaudraff, David Odonkor en Bastian Schweinsteiger zitten meer dan hen lief is op de invallersbank.

“Eigenlijk weten we niet zo goed wat hun algemene toestand is”, bekent Löw in Kicker. “Momenteel worden we geconfronteerd met een hoop vraagtekens. Daarom plan ik de komende weken enkele individuele gesprekken, zoals met Metzelder in Madrid en Lehmann in Londen. Sommige jongens moeten zo snel mogelijk hun achterstand ophalen en duidelijke keuzes maken. De komende drie maanden worden cruciaal.”

De Deense middenvelder Daniel Jensen (28) blijft tot 2011 bij Werder Bremen. Vanaf volgend seizoen speelt ook de Oostenrijkse international Sebastian Prödl (20) voor de Noord-Duitsers. De verdediger van Sturm Graz tekende voor vier jaar.

Oud-international Jörg Böhme (34), een linkermiddenvelder, verlengde zijn overeenkomst bij Arminia Bielefeld tot 2009. Middenvelder Rüdiger Kauf (32) en spits Jonas Kamper (24) gaven hun akkoord tot 2010.

De strijd tussen Schalke 04 en jeugdinternational Mesut Özil (19) neemt scherpe vormen aan. Clubmanager Andreas Müller verklaarde dat de talentvolle middenvelder, nog onder contract tot 2009, niet langer gewenst is. Özil weigerde een nieuwe verbintenis tot 2011, met een jaarloon van 1,5 miljoen euro, en eiste meer. Hij mag nu weg voor vier miljoen euro.

VfL Wolfsburg huurt Servisch woelwater en spits Danijel Ljuboja (29) voor de rest van het seizoen van VfB Stuttgart. Het was vooral Wolfsburgtrainer Felix Magath die daarop aandrong. Met Diego Benaglio (24, Maritimo Funchal) werd er ook een Zwitserse doelman aangeworven tot 2012.

Hertha BSC haalde voor drie miljoen euro de Servische verdediger/middenvelder Gojko Kacar (20) weg bij FK Vojvodina Novi Sad.

Oud-prof Bruno Hübner (46, ex-Kaiserslautern) werd aangesteld als nieuwe sportief directeur bij MSV Duisburg. Silvio Schröter (28), een middenvelder van Hannover 96, tekende tot het einde van het seizoen.

Tamas Hajnal (26, ex-STVV) verlaat op het einde van het seizoen Karlsruhe. De Hongaarse offensieve middenvelder tekende tot 2012 bij Borussia Dortmund, dat 1,3 miljoen euro neertelt.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier