Jack de Gier zette noodgedwongen een punt achter zijn voetballoopbaan.

Voorbij. Een dom voetbalpartijtje met enkele springruiters van het CSI Twente en enkele beroemdheden luidde het einde in van de voetballoopbaan van Jack de Gier (34). “Ik stond achterin met Fritz Korbach” herinnerde hij zich de beginfase van het ludieke partijtje nog. “Ik wilde een bal wegkoppen, er was niks aan de hand. Dus ik zette af. Het voelde net alsof ik een harde schop van achteren kreeg.”

Het was geen schop. De rechterachillespees scheurde. Deze kwetsuur houdt hem vier tot zes maanden aan de kant. En omdat ook zijn contract bij FC Twente op 30 juni afliep en hij nog geen nieuwe werkgever had gevonden, is het tijd voor de spits om te stoppen. “Het is definitief voorbij, ik speel niet meer.”

In 1988 begon de carrière van De Gier als loodgieter. “Tot BVV Den Bosch me een contract aanbood. Ik moest het van mijn vader gewoon proberen in het betaalde voetbal. Als ik het niet zou redden, zo zei hij, zou ik zo weer de bouw in kunnen.” Dat laatste is de inmiddels ex-prof niet van plan. “Ik zou het niet eens meer kunnen.” De Gier hoopt op een functie bij een club.

Het advies van zijn vader bleek goed. Bij eerstedivisionist BVV Den Bosch maakte hij in drie seizoenen 35 doelpunten, waarvan 23 in het laatste jaar. Vervolgens volgde een loopbaan langs clubs als Cambuur, Go Ahead Eagles, Willem II, NEC, Lierse, Dunfermline Athletic en FC Twente. De Gier speelde 414 competitieduels en scoorde daarin 139 keer en veranderde onderweg in El Buitre.

Niet overal was zijn succes even groot. Bij Willem II was hij in zijn eerste seizoen Speler van het Jaar, maar kwam hij onder Co Adriaanse niet meer aan spelen toe. Na bij NEC zijn uitgegroeid tot clubheld, zocht hij het avontuur bij het Schotse Dunfermline Athletic, maar een half jaar later keerde hij met heimwee terug. En bij FC Twente werd hij door René Vandereycken lange tijd uit de selectie verbannen, vanwege een gebrek aan discipline.

Jimmy Calderwood had beter in de gaten hoe hij De Gier moest aanpakken, zo bleek bij Willem II, NEC en Dunfermline. “We hebben een band die ik met andere trainers nooit had. Ach, het zal best wel eens scheve gezichten hebben gegeven, want zoiets word je natuurlijk nooit rechtstreeks gezegd. Maar Calderwood heeft mij er ook wel eens naast gezet. Ik kreeg geen voorkeursbehandeling.” De Gier stond er om bekend om in het openbaar vaak ongenuanceerd zijn mening te geven. Nederland verliest dus een attractief figuur op en naast de velden. (FV)

JOCHEN JANSSEN (zie p. 66) werd door RKC verhuurd aan het Portugese Beira Mar. GILL SWERTS blijft bij Excelsior, omdat hij daar op zijn favoriete positie op het middenveld zal worden uitgespeeld. De voorbereiding mag hij meemaken met Feyenoord. FEYENOORD verloor topschutter Pierre van Hooijdonk aan het Turkse Fenerbahçe, maar versterkte de verdediging met Peter van den Berg. PAUL BOSVELT (33) is niet langer aanvoerder van Feyenoord. Hij is ontevreden over de gang van zaken. MARC VAN HINTUM (36) tekende een contract voor een jaar bij RKC Waalwijk. De linkerflankspeler speelde vorig seizoen nog bij het Duitse Hannover 96. WILLEM II huurde Bart Van den Eede (25) voor een seizoen van NAC. BERT KONTERMAN tekende een tweejarige overeenkomst bij Vitesse. De centrale verdediger mocht transfervrij weg bij Glasgow Rangers. FC TWENTE versterkte de selectie met Giorgi Gakhokidze (27) en Adil Ramzi van PSV, terwijl de Bosniër Ersad Razic (20) werd overgenomen van het Spaanse Racing de Ferrol. (FV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier