Chelsea gaat voluit voor CL-winst.

De druk op de technische staf en de selectie van Chelsea is dit seizoen weer ongekend hoog. Ondanks de prijzenregen van de afgelopen drie seizoenen behoort de Londense ploeg nog niet tot de wereldtop. Daarvoor moeten The Blues volgens directeur Peter Kenyon eindelijk eens uitpakken met winst van de Champions League. “Om erkend te worden als een van de beste clubs van de wereld moet je zowel de titel én de Champions League meer dan eens winnen”, verklaarde hij op Chelsea TV. “Die laatste trofee is een van de moeilijkste om te pakken. Maar om onze doelstellingen te verwezenlijken, zullen wie die beker toch een keer moeten veroveren”, zo klonk het hoopvol.

Kenyon haastte zich echter te zeggen dat er geen wonderen worden verwacht. Hij vertelde ook nog eens dat de club niet van plan is zich te ontdoen van de Portugees José Mourinho mochten nieuwe successen alsnog uitblijven. “Het is niet zo dat we het kampioenenbal dit seizoen móeten winnen. Zo werkt het niet. We kijken op lange termijn. Hoewel we absoluut niet denken aan een trainerswissel, moet Chelsea – ongeacht welke manager er aan het roer staat – kunnen terugvallen op een constante basis.”

Tijdens de driejarige ambtsperiode van Mourinho legde Chelsea twee keer beslag op het kampioenschap, werd eenmaal de FA Cup gewonnen en waren ze tweemaal de sterkste in de League Cup. De honger bij de duurbetaalde vedetten is echter nog lang niet gestild. “Als er al enige twijfel zou bestaan over de scherpte binnen onze selectie, dan namen de eerste trainingen en wedstrijden die direct weg”, constateerde Kenyon. “De frisheid en het enthousiasme druipen er van af. Dit team heeft een ongelofelijke honger naar succes. Ze willen voor alles de titel opnieuw veroveren. Dat we vorig seizoen geen kampioen werden, deed pijn. Maar de spelers kunnen zichzelf weinig tot niets verwijten. Ze werkten hard, maar werden niet beloond.”

Kenyon begon vol vertrouwen aan het seizoen. “Onze kern werd nog sterker”, oordeelt hij. “Vroeg puntenverlies kunnen we ons niet veroorloven. Dat zou betekenen dat we het initiatief uit handen geven. Wij willen niet dat iemand anders dan wijzelf onze toekomst bepaalt.”

Wayne Rooney (21, Manchester United) zal twee maanden nodig hebben om van het haarscheurtje in het bot van zijn linkervoet te herstellen. De spits moest in 2004 met een vergelijkbare blessure al drie maanden aan de kant blijven. Tegen Portsmouth verloor Sir Alex Ferguson bovendien paradepaardje Cristiano Ronaldo door een rode kaart vijf minuten voor affluiten na een kopstoot. De Portugees kreeg een schorsing voor drie speeldagen en van zijn werkgever een geldboete van 250.000 euro, goed voor twee weken salaris.

Sambegou Bangoura (25) verliet Stoke City voor het Portugese Boavista.

Arsène Wenger (57) maakte bekend dat de onderhandelingen met Arsenal over een contractverlenging, voor vier jaar, goed opschieten.

Ahmed ‘Mido’ Hossam (24) ruilde nog maar eens van club. De oud-spits van AA Gent verruilde Tottenham niet voor Birmingham, maar wel voor Middlesbrough. De Egyptische international, die tien miljoen euro kostte, zit daarmee al aan zijn achtste ploeg.

Johan Djourou (20) verkaste van Arsenal naar Birmingham City, dat de Zwitserse verdediger huurt.

Adrian Leijer (21), een Australische verdediger van Melbourne Victory, tekende voor drie seizoenen bij Fulham.

Boltoncoach Sammy Lee houdt van winkelen. Met Andy O’Brien (29), een Ierse centrale verdediger van Portsmouth, haalde hij zijn twaalfde aanwinst.

Michael Owen (27, Newastle) is volledig hersteld van zijn knieblessure. De recordaankoop hoopt op een snelle terugkeer.

Chelsea kon eindelijk Alex voorstellen. De Braziliaanse centrale verdediger van PSV kreeg zijn werkvergunning en rugnummer 33.

Na veel getouwtrek tekende Kieron Dyer (28, Newcastle) voor West Ham.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier