‘Elke club zou een vrouwenteam moeten hebben’

© KOEN BAUTERS

Voetbal is passie. Dat geldt evenzeer voor vrouwen. Om de twee weken laten we een vrouw aan het woord die de sport met overgave beleeft. Deze week: Dominique Reyns (48), voorzitster en oprichtster van de KAA Gent Ladies.

‘Ik ben opgegroeid in Melle, vlak bij het vroegere Ottenstadion. Elke thuismatch van de Buffalo’s ging ik met mijn vader kijken en ik trok zelfs op mijn eentje naar de jeugdwedstrijden. Heel mijn weekend speelde zich eigenlijk op het oefencomplex van KAA Gent af. Ik heb serieus gevloekt dat ze toen geen vrouwenafdeling hadden, daarom ben ik dan maar bij de jeugd van DVK Gent beginnen voetballen. Ik voetbalde constant op straat of op de pleintjes. Geen idee waar die passie vandaan kwam. Ik heb een tweelingzus en die had dat totaal niet. Ze zat liever op de bank dan dat ze speelde. ( lacht)

Mijn ultieme droom: met de KAA Gent Ladies eens in een volle Ghelamco Arena kunnen spelen.’ – Dominique Reyns

‘Na DVK Gent ben ik dan toch bij Cercle Melle gaan voetballen – waar ik dan trainde in een volledige KAA Genttenue. Ik was een nummer tien, liefst met een goeie stofzuiger in mijn rug. ( grijnst) Spelinzicht en techniek had ik, maar helaas geen snelheid. Als ik nu naar voetballers kijk, is het ook vooral naar de spelverdelers. Kevin De Bruyne bijvoorbeeld. De manier waarop hij het voetbal doorziet, weten wat hij gaat doen nog voor hij de bal krijgt. Sven Kums heeft dat ook.

‘Door het afhaken van Zulte Waregem kwam er op een bepaald moment een plek vrij in de BeNe League. We wilden met Cercle Melle toetreden, maar hadden de middelen niet. De enige manier was als we onder het stamnummer van de Buffalo’s zouden spelen. Het Gentbestuur was in eerste instantie niet zo happig, hun volledige aandacht ging in die periode naar het stadiondossier. Uiteindelijk stemde de club in op voorwaarde dat we alles zelf in handen namen. Vijf jaar later tellen we meer dan tweehonderd speelsters, verspreid over vijftien ploegen. We werken met een kleine bestuursploeg keihard – als vrijwilligers, voor een vergadering bij de KBVB moet ik een dag verlof nemen – maar je wil die naam en dat logo waard zijn. Dat betekent bijvoorbeeld dat de meisjes na de match geen alcohol mogen drinken wanneer ze hun clubtraining aanhebben.

‘Je mag vrouwen- en mannenvoetbal niet vergelijken. Inzake snelheid en kracht zullen vrouwen altijd in het nadeel zijn. Maar tactisch en technisch werd enorme progressie geboekt. Ook de populariteit stijgt. Voor onze kwartfinale in de beker tegen Anderlecht kwam er meer dan duizend man opdagen. Echte Buffalo’s, met vlaggen en sjaals. Achteraf hoorde je niets dan lovende commentaren: puurder, meer fair play, minder voor het geld. In de halve finale ( op 14 april aanstaande, nvdr) spelen we tegen WS Woluwe, de finale zou dan op 22 april in Dender zijn. Een week voor de mannenploeg. Het is mijn ultieme droom om ooit met de vrouwen in de Ghelamco Arena te kunnen spelen. En niet voor duizend man, hè.

‘Het afblazen van de BeNe League drie jaar geleden was een drama voor ons vrouwenvoetbal. In onze Belgische Super League treden slechts zes clubs aan. Eigenlijk zou de Pro League elke club moeten verplichten om ook een vrouwenteam te hebben, vind ik. Maar goed, we moeten geduld tonen en ondertussen merk ik toch steeds meer respect en steun van de mannenafdeling. Yves Vanderhaeghe is vorig seizoen naar een bekermatch komen kijken en onlangs was Peter Balette aanwezig. Ook Jess Thorup heeft beloofd eens te komen. Hij heeft me persoonlijk gemaild om ons proficiat te wensen met de bekerwinst tegen Anderlecht. Thorup geeft een enorm goede indruk, een heel menselijk contact. Hij heeft mijn hart gestolen. Ook de spelers tonen goodwill door al eens een filmpje op te nemen of een aftrap te geven.

‘De remonte van KAA Gent de voorbije maanden was schitterend, maar ik mis toch de tijd van de landstitel en de Champions League. Ik hoorde onlangs wel door de technische staf zeggen dat de sfeer tijdens de winterstage deed denken aan die van de kampioensploeg. En met Alexander Sørloth hebben ze er sinds de winterstop een absolute versterking bij, hopelijk kunnen ze die houden. Hetzelfde voor Thomas Kaminski… van Kalinic wordt hier al niet meer gesproken. Voetballend was die trouwens beperkt, Kaminski is beter. Een Gentsupporter is altijd kritisch, soms zelfs te negatief. Je moet rekening houden met de context. Depoitre, Sels, Kums, die vertrokken allemaal, dat vervang je niet zomaar. Gent hoort voor mij sowieso bij de top in België.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier