Ben je ooit in slaap gevallen bij een of andere voorstelling?

“Niet vaak, maar in de cinema is het me wel eens overkomen. Het moet dan echt al een heel slechte film zijn. Zoals die keer dus, bij Dumb and Dumber.

“En onlangs was het nog eens van dat, toen ik op het vliegtuig met Davy De Beule naar Full Frontal keek. Julia Roberts speelt daarin mee en dus dacht ik dat het wel deftig zou zijn, maar jongens, jongens …”

Waar heb je als kind een afkeer van gekregen?

“Spruiten. Telkens mijn ma er klaarmaakte, móésten mijn broers en ik er elk ten minste één proeven. Als ik er nu nog maar ruik, krijg ik al kotsneigingen. Voor geen miljoen euro eet ik er.

“Mijn moeder heeft zo ook eens lever voor ons gemaakt. Ze zei dat het hamburgers waren. Eén beet en we hadden haar door.”

Je bent opgegroeid in het buitenland, hoe was dat?

“Van mijn zesde tot mijn elfde woonde ik in Charlotte, North Carolina, aan de oostkust van de VS. En daarna een jaartje in Engeland. Mijn vader werkte toen als scheikundig ingenieur en kreeg opdrachten op die plaatsen. Zo komt het ook dat ik in Barcelona geboren ben en een van mijn broers in Johannesburg. We zagen een heel stuk van de wereld.

“Ik blik met plezier terug op die tijd. Meestal goed weer, heel relaxed leven. Sport zit daar ook verweven in het schoolgebeuren. Elke dag twee uur LO, zo ging dat daar. De week was ook anders ingedeeld dan hier: geen halve dag vrij, van kwart voor acht tot drie op de banken en geen pauzes in de voor- en namiddag. Veel op elkaar geplakte lessen dus, maar wel dagelijks die uren LO. En dan ging het er stevig aan toe. Als de jongeren van tegenwoordig hier nu twee toertjes moeten lopen, zijn ze bekaf. In Amerika deden de meesten ook naast de school aan sport.

“Nu kom ik niet zo vaak meer in Charlotte. Normaal gezien blijf ik ook na mijn voetbalcarrière in België, maar mocht ik daar echt een goede job aangeboden krijgen, zou ik wel overwegen om terug te keren.

“Mijn twee jaar oudere broer woont nu nog in Amerika, werkt er samen met zijn vriendin voor Katoen Natie. Deze zomer gaan we hen nog eens bezoeken.

“En mijn vier jaar oudere broer heeft in de VS een deel van zijn helikopteropleiding gevolgd. Hij is een echte avonturier, ging ook al naar Sint-Maarten en Curaçao (Caraïbische eilanden, nvdr), waar hij mij eens meenam voor een vlucht. Prachtige ervaring. Raad ik iedereen aan.”

Heb je in Amerika spelletjes gespeeld die hier niet gekend zijn?

“Zoals hier elke pauze wordt aangegrepen om tegen een bal te trappen, speelt de jeugd daar vaak American football. Ook basket is er veel sterker ingeburgerd.

“Maar als je echt zoekt naar iets wat in Europa onbekend is, kom je uit bij lacrosse. Een sport op een gewoon grasveld, met hockeygoals. Iedereen heeft een stick met aan het uiteinde daarvan een soort mandje. Er wordt gespeeld met een klein balletje. Door het balletje op te vangen in het mandje en dan weer naar een andere te gooien, moet je proberen naar de ander goal te gaan en te scoren.”

Stel dat je 400.000 euro wint met de lotto, stop je dan met voetballen?

“Nee, daarvoor doe ik het nog te graag. Misschien zou ik er dan over een aantal jaren wel wat vroeger mee ophouden, maar voorlopig schep ik er nog te veel plezier in.

“Met dat geld zou ik een leuke reis maken. En een mooie moto kopen. Nu toer ik af en toe met de Harley Davidson van mijn schoonbroer. Als het zonnetje schijnt, maak ik daar graag lawaai mee. Dan rijd ik wel eens naar de zee.”

Welke knappe deerne zou wel eens achter op die motor mogen meerijden en je stevig omarmen?

“Neem dan maar die actrice uit Speed, Sandra Bullock.”

Had je vroeger een lievelingsknuffel?

“Denk het niet. Ik kroop wel af en toe met mijn voetbal in bed. Die hield ik dan stevig vast en zo dommelde ik vredig in.” S

KRISTOF DE RYCK