Dit stadion is gelegen in het centrum van Johannesburg en biedt plaats aan 62.000 sportfans. Het werd genoemd naar J.D. Ellis, een raadslid van de stad die ervoor zorgde dat er een sportcomplex gebouwd kon worden. Ellis Park onderging maar enkele kleine veranderingen, aangezien het al vernieuwd werd voor de finale van de Confederations Cup in 2009.

De geschiedenis van het stadion gaat terug tot 1928, het jaar waarin het oorspronkelijk gebouwd werd. Toen werd het voornamelijk gebruikt door de plaatselijke rugbyploeg. In 1982 werd het echter met de grond gelijkgemaakt om plaats te ruimen voor een nieuwe rugbytempel. Het is op dit moment beter bekend als Coca-Cola Park, genoemd naar de gelijknamige sponsor.

In het verleden kende het stadion zijn hoogte- en dieptepunten. In 1995 mochten the springboks, de Zuid-Afrikaanse nationale rugbyploeg, hier de wereldbeker in de lucht steken na winst tegen topfavoriet Nieuw-Zeeland. Dat moment in het sportieve verleden van de regenboognatie bracht het land weer samen na moeilijke politieke tijden, en de foto waarop een lachende NelsonMandela de beker boven het hoofd hief, ging de wereld rond. Een zwarte pagina in het verhaal van Ellis Park is de ramp uit 2001. Op de tribunes brak tijdens de competitiematch tussen de Orlando Pirates en de Kaizer Chiefs plotseling paniek uit en 42 toeschouwers konden niet aan de menselijke muur ontsnappen. De Pirates, die bijzonder populair zijn in Zuid-Afrika, hebben hier hun thuisbasis.

Het kostenplaatje bedroeg euro 24,5 miljoen. De toeschouwers kunnen onder andere genieten van een gloednieuw scorebord. Op die manier wordt alle nodige informatie in stijl aan de man gebracht. Voor het overige is het stadion uitgerust met hypermodern mediamateriaal en beschikt het over luxueuze kleedkamers, viploges en een uitstekende grasmat. Om het sportcomplex te vervolledigen werden ook een atletiekbaan, olympisch zwembad en tennisvelden aangelegd.

Ronaldinho vertrouwt erop dat hij deel zal uitmaken van de Braziliaanse WK-selectie, ook al deed bondscoach Dunga dit seizoen nog geen beroep op hem.

Het nieuwe stadion van Kaapstad werd omgedoopt tot Cape Town Stadium. De FIFA liet op de toegangskaarten echter nog de oude naam, Green Point Stadium, drukken.

Ter gelegenheid van het WK komt er aan de wereldberoemde V & A Waterfront in Kaapstad een reuzenrad met een diameter van 50 meter.

Het nummer Time for Africa van de Zuid-Afrikaanse band Freshlyground en de Colombiaanse popster Shakira wordt het officiële WK-lied.

De Zuid-Afrikaanse president Zuma heeft zijn Mexicaanse collega Calderón uitgenodigd om de openingspartij tussen Mexico en Zuid-Afrika bij te wonen.

Er bestaan grote zorgen rond de grasmatten van het Loftus Versfeld Stadium in Pretoria en Cheetah’s Vodacom Park in Bloemfontein.

FIFA-voorzitter Sepp Blatter, Issa Hayatou, de voorzitter van de Afrikaanse voetbalbond, en Jacques Rogge, voorzitter van het IOC, worden benoemd tot lid van de Order of the Companions of OR Tambo, een van de hoogste onderscheidingen, voor hun bijdrage om het WK naar Zuid-Afrika te halen.

In Durban komen er gedurende acht weken vijf speciale rechtbanken voor misdrijven van buitenlanders die verband houden met het WK. Ze zullen van kwart voor acht ’s morgens tot elf uur ’s avonds open zijn.

Rafael van der Vaart liep met Real Madrid een spierscheur op en moet vrezen voor deelneming aan het WK. Ook de Deense doelman Thomas Sørensen is twijfelachtig voor het WK.

Zuid-Afrika versloeg Jamaica in een vriendschappelijke interland (2-0). Het is de eerste zege voor Bafana Bafana in vier wedstrijden.

door gauthier vervaeke

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier