Sport/Voetbalmagazine bracht vier finalisten uit Pinanti is Pinanti bij een van hun idolen, om datgene te vragen wat ze altijd al wilden weten. Alessandro Ciranni (11), spits bij de miniemen van RC Genk, koos voor Elyaniv Barda.

Alessandro Cirani: Op welke leeftijd begon je eigenlijk met voetballen?

Elyaniv Barda: “Op mijn zesde. Maar niet bij een club, wel in een voetbalschool. Daar kreeg ik tot mijn tiende de eerste vaardigheden, vooral techniek. Pas vanaf je elfde komt het competitie-element erbij. Mijn eerste ploeg was Hapoel Beer Sheva, een liftteam tussen de eerste en de tweede klasse in Israël. Ik debuteerde op mijn zestiende in de eerste ploeg en maakte al heel wat mee: promotie met Beer Sheva, beker en titel met Maccabi Tel Aviv en Hapoel Tel Aviv. Mijn loopbaan verloopt in stijgende lijn.”

Waarom koos je afgelopen zomer voor België?

“Ik kon ook naar Apoel Nicosia in Cyprus en Almería in Spanje, maar Genk sprak het meest aan, er werd heel concreet gesproken en onderhandeld. Eenmaal je een goed gevoel hebt, moet je dat volgen. Twijfel is voor een profvoetballer een slechte raadgever. Als spits volg je ook graag je intuïtie. Het leven bevalt me hier goed ook. Jullie zijn heel aardige mensen, altijd bereid te helpen.”

Heb je een vast ritueel voor een wedstrijd of na het scoren van een doelpunt?

“Wanneer ik mijn ring uitdoe en wegstop, geef ik er een kus op en denk ik aan mijn zwangere vrouw.”

Wie is jouw idool?

Kaká van AC Milan, maar ook David Villa van Valencia. In mijn jeugdjaren was ik gefascineerd door Juventus en vooral Alessandro Del Piero. Hij is een complete voetballer, die het gevaarlijkst is als tweede spits. Ik moet dat ook kunnen.”

Wie is je beste vriend in het voetbal?

“Ik noem niet zo graag namen, want dan doe ik anderen te kort. ( herpakt zich) Oké, ik geef er eentje: Oz Ifrach, een verdediger van Maccabi Tel Aviv en ook Israëlisch international. Een schitterende gast, met wie ik bijzonder goed overeenkom.”

Indien je geen profvoetballer zou zijn, welk beroep zou je dan uitoefenen?

“Chef-kok in een restaurant. Ik sta graag in de keuken, proef en kook graag. Misschien een optie voor de toekomst.”

Heb je een spelcomputer?

“Absoluut. Mijn favoriete game is Championship Manager, de oude versie van 2002. Ik ben daar coach van Juventus. ( lacht luid) Maar ik moet nog veel leren, want ik verlies iets te veel.”

Gamen jullie ook op de club?

“Neen, daar wordt gekaart en biljart gespeeld. Dat laatste heb ik ook al een tijdje opgegeven, want ik ben echt niet opgewassen tegen mijn ploegmaats.”

Wie is de grappigste ploeggenoot?

“Er lopen hier bij Genk heel wat speciale jongens rond, maar Gonzague Vandooren is very funny. Wij lachen veel met zijn fratsen.”

Heb je een bijnaam?

“Natuurlijk. Iedereen noemt me Elia. Ik denk dat Elyaniv iets te lang is en moeilijk uit te spreken valt. Mijn naam heeft in het Hebreeuws trouwens een speciale betekenis. El staat gelijk met God, en yaniv is wat je wil krijgen. Mijn ouders wilden graag nog een zoon en werden op hun wenken bediend, want ik heb nog een jongere broer. Hij is twee en een half jaar jonger, maar ook mijn beste vriend. We bellen dagelijks, want we kunnen mekaar niet missen. Hij speelt nu voor de koploper in de Israëlische tweede klasse. Ik hoop zijn loopbaan wat te kunnen sturen, want hij bezit veel potentieel.”

Hoe sta je tegenover tatoeages en piercings?

“Niks voor mij. Ik kijk er graag eens naar. Logan Bailly heeft nog voldoende plaats om er mijn favoriete tekening bij te plaatsen.”

Heb jij een favoriet rugnummer?

“( resoluut) Tien. Daarmee speel ik normaal gezien altijd voor de nationale ploeg en bij mijn vorige clubs. Naar het voorbeeld van Del Piero, hé. ( knipoogt) Maar bij Genk was dat shirt al in het bezit van Tom Soetaers. Geen probleem, nu speel ik met achttien. In het Hebreeuws betekent het hay, wat overeenkomt met een lang leven voor de persoon die het draagt. Zo staat het in de sterren geschreven.” S

opgetekend door frédéric vanheule

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier