Jan Hauspie
Jan Hauspie Voormalig redacteur bij Sport/Voetbalmagazine.

De beste transfer van eerste klasse”, voorspelde trainer Dominique D’Onofrio, maar intussen heeft het er alle schijn van dat Emad Meteb niet voor Standard zal voetballen. De aanvaller keerde in het weekend niet terug uit Egypte en bleef weg van de maandagochtendtraining. Twee weken geleden vloog hij al eens naar Caïro en landde met drie dagen vertraging opnieuw in België. Volgens zijn makelaar Nader Shawky omdat hij onverwachts aan zijn militaire dienstplicht werd gehouden, maar dat verhaal werd snel ontkracht door het Egyptische ministerie van Defensie. Later doken verhalen op dat in zijn thuisland was opgeroepen om Meteb de Egyptische nationaliteit te ontnemen omdat hij bij Standard aan de zijde van een Israëliër zou spelen, de inmiddels aan KV Kortrijk verhuurde Rami Gershon. Egyptische bronnen ontkennen ook dit verhaal.

Twee jaar geleden misliep Meteb al eens een transfer naar Europa. Ondanks een verbod van Bristol City, waar hij voor drie jaar had getekend, speelde hij nog in de Afrikaanse Champions League met Al Ahli, waarna de Engelsen het contract als verbroken beschouwden. Volgens sommigen zou zijn makelaar daar bewust op hebben aangestuurd. Door Standard in het ongewisse te laten lijkt Meteb (of zijn entourage) nu ook zijn Belgische club onder druk te zetten. “Meteb is donderdag naar Caïro gevlogen omdat zijn moeder ziek is”, aldus Shawky maandag vanuit Londen. “Toen hij wilde terugkeren, dook opnieuw die militaire dienstplicht op. Dat is echt een probleem. Ik doe er alles aan om het opgelost te krijgen, maar tot zolang is het onmogelijk dat Meteb naar België komt. Ik begrijp dat dit een probleem is voor Standard en dus probeer ik het samen met hen op een vriendelijke manier op te lossen. Mocht de transfer uiteindelijk niet doorgaan, zal dat een beslissing zijn van Standard en niet van ons.”

Ook niet onbelangrijk in deze transfersoap is dat Meteb exclusiviteit gaf aan een andere makelaar om een club voor hem te vinden in België of Nederland, maar de zaak vervolgens liet afronden door Shawky. Die eerste makelaar heeft nu een advocaat op de zaak gezet. Mogelijk rekent Meteb tevergeefs op de steun van Standard, dat in ieder geval ontkent dat er een medische angel zit in het dossier van de met overgewicht kampende international. Zonder Meteb zal Standard het vertrek van Jovanovic, Mbokani en De Camargo opvangen met de jonge Christian Benteke en twee Belgische ex-internationals, Luigi Pieroni en Tom De Mul, die al een paar seizoenen amper spelen. Pieroni tekende voor twee seizoenen in Luik, De Mul wordt voor één seizoen gehuurd van Sevilla.

JAN HAUSPIE

‘Mocht de transfer niet doorgaan, zal dat een beslissing zijn van Standard.’ Nader Shawky

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier