Jan Hauspie
Jan Hauspie Voormalig redacteur bij Sport/Voetbalmagazine.

Eén (1!) basisplaats bij FC Sion: meer had Emile Mpenza niet nodig om door bondscoach Frank Vercauteren te worden opgeroepen voor de oefeninterland van vanmiddag tegen Tsjechië. Na een desastreus seizoen bij de Engelse tweedeklasser Plymouth Argyle kwam Mpenza pas laat in de voorbereiding bij de Zwitserse topklasser terecht. De eerste twee competitieduels startte hij op de bank, de volgende twee stond hij in de basis. Hij maakte vier doelpunten, waarvan één uit strafschop.

KBVB-scout Vince Briganti zag hem tien dagen geleden zijn debuut maken in de basis bij Sion. “Hij speelde tachtig minuten. Ik was verbaasd dat hij er zo afgetraind uitzag. Hij stond niet dik en had er plezier in. Hij speelde in de punt en ging nog altijd diep. Zo snel als vroeger is hij niet meer, maar hij was dan ook extréém snel. Zoals alles met het ouder worden wordt ook dat minder.”

Zijn explosiviteit is de unique selling proposi-tion van Mpenza. Om die reden neemt Vercauteren hem erbij, ook al is hij 31 ondertussen. “Verbetering ga je daar niet meer in krijgen”, zegt Lieven Maesschalck, de Antwerpse kinesist die hem vaak behandelde voor zijn blessures. “Eventueel wel een lichte afname. De vraag is alleen: wanneer? Alles hangt ook af van hoe hij zich verzorgt. Emile heeft de gave om nog een jaar of twee voort te kunnen. Op voorwaarde dat er wordt gedoseerd in trainingsvolume en -intensiteit. Die zal meer moeten worden geïndividualiseerd.”

De laatste drie jaar speelde Mpenza bij zijn clubs niet eens meer de helft van de wedstrijden. Ook scoren doet hij nog weinig sinds zijn 21 doelpunten in het seizoen 2003/04 voor Standard. Vaker haalde hij het nieuws met zijn blessures en een woelig privéleven. “Dat hij vorig jaar weinig speelde, had niets met blessures te maken, op een klein ding-ske na”, benadrukt Maesschalck. “Hij werd gewoon niet opgesteld, een keuze van de trainer. Maar hij heeft altijd kunnen trainen.”

Mpenza zegde de Rode Duivels vaarwel na een interland in Finland, begin juni 2007. Helemaal uit beeld was hij nooit. Vercauteren, toen nog assistent van René Vandereycken, ging hem zelf twee keer bekijken in Plymouth. “Je moet hem een kans geven, maar een garantie voor de toekomst is er niet”, zegt Maesschalck. “Regelmaat is belangrijk en Emile is altijd een speler van momenten geweest. In Engeland was het niks vorig jaar, nu voelt hij zich weer goed en meteen is het bingo. Dát zijn de momenten dat je hem moet gebruiken. Maar of je er een toekomst op kunt bouwen? Daarvoor zit er te weinig standvastigheid in.” S

jan hauspie

‘In Sion is het meteen bingo! Dát zijn de momenten dat je Emile moet gebruiken.’

Lieven Maesschalck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier