Dit seizoen geven vijf mediawatchers beurtelings hun mening over de voetbalactualiteit : Peter Vandenbempt (VRT-radio), Gui Polspoel (Canal+), Dirk Deferme (VTM), Marc Delire (RTBf-tv) en Frank Raes (VRT-tv). Deze week is Peter Vandenbempt aan de beurt.

Anderlecht verloor in zijn eerste wedstrijd voor de Champions League met 2-0 in Valencia.

Peter Vandenbempt : “Ik vond het zelf een nogal ontgoochelende prestatie. Met 2-0 verliezen bij de kampioen van Spanje is eigenlijk niet meer dan logisch. Maar als je vooraf – en terecht – verkondigt dat je beter wil doen dan vorig seizoen, dat je ervaring meeneemt en meer moet durven, dat het tijd is om ook buitenshuis iets te doen, dan is het onvoldoende geweest. Volgens mij was er ook wat fout met de opstelling. Als je voor 3-5-2 kiest en in Oostende al hebt vastgesteld dat links Deschacht en rechts Zewlakow hoger in het middenveld zouden moeten spelen, maar dat niet doen omdat het tegen hun natuur is, dan is dat volgens mij geen goede invulling. Met Van der Heyden en De Cock kan je dat doen, omdat die van nature veel offensiever zijn, maar niet met Deschacht en Zewlakow. Zewlakow valt bovendien keer op keer te zwak uit internationaal. Waarom Vanden Borre niet, als je ziet met hoeveel lef die speelt ?

“Tweede vaststelling : Anderlecht voetbalt niet. Het is bal afnemen en individuele actie maken. Aruna, Wilhelmsson, Mbo Mpenza. Vercauteren zei het ook : er is geen samenspel, wat te maken heeft met de beweging rond de bal, met beschikbaarheid, aanspeelbaarheid. Nationaal gaat dat meestal wel op die manier, spelenderwijs zelfs, maar internationaal is dat een stuk moeilijker. Dan moet je het anders doen. Maar als je het niet gewend bent, is het moeilijk om die omschakeling te maken.

“Ik vond Baseggio nog maar eens door de mand vallen en Hasi, een belangrijke factor, heeft het moeilijker dan vorig seizoen. En Mbo speelde maar één of twee keer de bal vooruit. Probleem is : ze moeten hem een vaste plaats geven, want al dat geschuif is nefast. Ik begin mij stilaan af te vragen of Mbo geschikt is voor Anderlecht. Hij was zeker een uitstekende spits in Moeskroen, maar dat is wel een ploeg die meestal ruimte heeft. Alleen voorin is hij aartsgevaarlijk, zoals bij de Duivels in Nederland, maar bij Anderlecht staat er twintig man in de rechthoek en dat is niet het spel van Mbo.

“Ik vond het schrijnende onmacht en dat had niet alleen te maken met de kracht van de tegenstander, want Valencia was helemaal niet in vorm. Pas na negentig minuten trapte Anderlecht een bal tussen de palen. Een vrije trap nog wel. En er is ook nog altijd het probleem Zitka, die wel drie, vier fouten maakte. Onzeker, gecrispeerd. Hij heeft er blijkbaar een probleem mee dat hij niet het onbetwistbare nummer één is, hij kan er niet mee om dat bij elke bal die hij lost de naam Peersman valt. Maar ben je dan wel geschikt om bij Anderlecht te spelen ? Ik ben al langer een voorstander van Peersman, want jong, Belgisch en volgens mij meer klasse. Maar hij moet wel eens een half jaar blijven staan, want er is ook nog werk aan. Ik vond hem in Noorwegen ook maar zozo.”

Zaterdag won Anderlecht met 5-1 van Lierse. Tristan Peersman stond in de goal en Pär Zetterberg op de plaats van Walter Baseggio.

“En moeten we alles herzien ( lacht) ! Want opeens was het daar wel allemaal : de doorsteekpassjes, de driehoekjes, de dubbelpasses. Er werd gevoétbald ! Volgens mij niet toevallig met Pär Zetterberg in de ploeg. Zij het met de medewerking van Lierse. Afwachten wat het wordt tegen een ploeg die beton giet.”

In de Uefabeker won Club Brugge met 4-0 van Châteauroux, dat al in de eerste helft tot tien werd herleid.

“Voor de rust was het niet goed. Veel slordigheden in het spel, veel balverlies, te weinig tempo, stereotiep. Tegen een tegenstander die mij een kwartiertje best wel een aardige indruk gaf. Dan zie je zelfs bij een bescheiden Franse tweedeklasser die basisvorming bij veel spelers. Neem die Mulenga, 20 jaar, Zambiaan. Of die Ba : snelheid, techniek, snelheid van uitvoering. Brugge kon daar weinig tegenoverstellen. Het scoorde wel op de goede momenten en hun kracht is dat ze in de tweede helft vaak de bovenhand halen. Opdracht volbracht, maar het slechte nieuws is de blessure van Timmy Simons natuurlijk. Vier tot zes weken out, ik denk dat Aimé Anthuenis daar ook bleek van wordt. Wat bij Brugge ook opviel, is dat Englebert nog altijd niet het niveau haalt van in het kampioenenjaar en dat Spilar nog niet helemaal fit is.”

Ook in de Uefabeker speelde Beveren 1-1 gelijk bij Levski Sofia.

“Als Beveren de poules haalt, heeft het zijn contract tegenover het Belgisch voetbal vervuld. Want een kleine club die Europa ingaat, dat is allemaal fantastisch, maar als die er dan in de eerste ronde al uitgebonjourd wordt, heb je er ook niets aan. Fantastisch, als ze de poules halen. Straks zijn ze weer op CNN ! Het blijft iets speciaals en ik weet niet of de Belgische voetballiefhebber er veel voeling mee heeft, maar ik kijk er toch naar uit hoe pakweg Lazio Roma straks op de Freethiel een halfuurtje weggetikt wordt ( lacht).”

Standard-Bochum eindigde op 0-0.

“Ik was erbij toen Brugge destijds in Bochum speelde. Daar is een onwaarschijnlijk dolle ambiance. Harde rockmuziek met een geweldig luidruchtig publiek dicht op het veld. Als je ziet dat Standard thuis al alle moeite van de wereld had om de nul te houden, dan vrees ik ervoor. Ik zag ze op Genk en dat was ronduit ontgoochelend. Zo zwak. Tegen tien man zoveel ruimte weggeven ! Geen samenspel, geen enkel moment erin geslaagd om tien man een tijdje vast te zetten. Ik vrees dat het weer een somber jaar wordt voor de trouwe supporter van Standard.

“Op de werkelijke waarde van al die nieuwe spelers heb ik nog geen zicht, maar ik weet wel dat wat ze wegdeden niet onbelangrijk was. Emile Mpenza was dé exponent uiteraard. Volgens mij waren ze vorig seizoen zonder hem in de middenmoot geëindigd. Zo belangrijk was hij. Niet alleen met zijn doelpunten, met álles. Een ongelooflijke aderlating. Van Philippe Léonard ben je geneigd te zeggen : passé. We zullen zien. Intrinsiek is het een hele grote stap vooruit als je Léonard als linksachter hebt in de plaats van Gonzague Vandooren. Maar als je dan ziet dat ze Vandooren na een halve training in de spits zetten, denk je : wat een sportief beleid is dat ? ! Die Conceição lijkt mij een te dikke buik en een te dik gat te hebben, maar hij gaat er wel voor : zeer verbeten, hevig. Maar er is allemaal nog werk aan. Je zult maar Karel Geraerts heten… Maar je moet maar niet naar Standard gaan, hé.”

Emile Mpenza luchtte nog eens zijn gemoed. Hij overweegt definitief af te haken als Rode Duivel.

“Zoals hij hebben we er maar één, dus moet hij Rode Duivel zijn ? Ja, natuurlijk ! Maar begint hij zich niet onmogelijk te maken voor de nationale ploeg ? Ik vind van wel. De sfeer is niet goed, er is geen leiderschap, onder Leekens zou hij wél spelen, Van de Velde dit, nog iemand anders dat… Het is nooit zijn fout ! Het is de reactie van een kind. Maar De Bilde is nog erger, als ik de uittreksels uit zijn boek lees. Ik val steil achterover van de verhalen die hij daarin vertelt, want die zijn – zacht uitgedrukt – onvolledig.”

door Christian Vandenabeele

‘Ik kijk ernaar uit hoe straks op de Freethiel pakweg Lazio Roma een halfuurtje weggetikt wordt.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier