KSK Beveren zette zaterdagavond een eerste stap op weg naar een nieuw bekeravontuur. Het rondde een gevaarlijke klip, uit bij de Great Old, Antwerp. Vorig seizoen speelden de Waaslanders de thuisploeg op de Bosuil nog van het kastje naar de muur, 0-3 werd het toen, maar zo’n klassenverschil was er nu op het veld niet. Geel-blauw won zuinigjes, met 0-1. Toch was Emmanuel Eboué achteraf een tevreden man.

Emmanuel Eboué : “Blij met de drie punten. ( Lacht.) Excu- seer, met de kwalificatie voor de volgende ronde. Ik denk dat die verdiend was. Antwerp speelt wel in tweede klasse, maar toonde zich een lastige tegenstander. Maar makkelijk had ik ook niet verwacht. Ik ben vooral blij voor de supporters. Voor ons is dit niet zo’n speciale wedstrijd, maar voor hen wel. Zij vinden die van Antwerp verschrikkelijk, vandaar dat de zege ons deugd deed.”

Nationaal gaat het min of meer behoorlijk, internationaal loopt het fout, met twee zware nederlagen. Wat scheelt er ?

“Objectief gezien hebben wij ook daar de mogelijkheden om betere resultaten te halen, vind ik. Alleen moeten we meer oefenen op defensieve patronen. Ik denk niet dat je voor alle tegengoals de defensie de schuld mag geven. De aanvallers moeten wat storen, de middenvelders moeten goed georganiseerd zijn, en daarna komt het verdedigende werk. We moeten gewoon hard werken en dan lukt het misschien wel. Ik heb nog steeds niet de indruk dat er voor ons Europees niks in zit. Het is leuk, Europees voetbal, je moet er gewoon de lessen uit trekken.”

De twee zware nederlagen stoorden blijkbaar Arsenal niet, want jij kreeg er een contract.

“Ik mocht voor de start van dit seizoen met hen mee op stage naar Oostenrijk en naar een toernooi in Nederland. Toen we afscheid namen, zei Arsène Wenger dat hij heel tevreden over me was en mensen naar de club zou sturen om me te scouten. Dat gebeurde diverse keren dit seizoen en de rapporten waren goed. Vorige week mocht ik dan een contract tekenen.”

Hebben ze jou nodig als centrale verdediger ?

“Neen. Als rechtsachter. Lauren houdt ermee op aan het einde van dit seizoen en volgens Wenger ben ik een kandidaat-opvolger. Het zal hard werken worden, besef ik, ik ben niet van de grootste en fysiek zal het zwaar worden. Maar ik heb veel zelfvertrouwen en er is nog altijd Kolo Touré om me te helpen. Dat is een landgenoot van me, een paar jaar ouder en iemand die vast in de ploeg staat. Tijdens de kerstvakantie verhuizen we. Ik ga er een maand of drie op hotel wonen, in afwachting dat ik mijn eigen appartement kan kopen. Huren heeft de club afgeraden, omdat dat in Londen heel duur is.”

Van de Belgische eerste klas- se naar de Premier League is een grote stap. Hoe lang schat je dat de aanpassing zal duren ?

“Niet lang ( lacht). Meneer Wenger heeft me gezegd dat ik heel snel wat speelgelegenheid mag verwachten. Op 1 januari zou Arsenal al een wedstrijd spelen en ik moet me tegen dan klaar houden, dan debuteer ik. ( Lacht.) Een fijne manier om het jaar in te zetten.”

Je vrouw komt uit het Luikse. Was dat je favoriete stad om uit te gaan ?

“Omwille van de taal, ja. Niet dat we nu hier zijn om een vrouw te zoeken, het voetbal primeert, maar naast het voetbal wil je toch jezelf uiten. In Beveren of Antwerpen spreekt iedereen Nederlands en merkten wij dat we steeds in ons kringetje rondhingen, vooral met elkaar praatten. Daarom trokken we naar Brussel, op be- zoek bij Aruna, of naar Luik, waar we andere mensen ontmoetten. Zo leerde ik mijn vrouw kennen.”

Jij bent de eerste die via Beveren een transfer naar Engeland wist af te dwingen. Niemand jaloers ?

“Neen. Hoeft ook niet. Ik voel me een soort wegbereider. Ik hoop dat ik ginder slaag, zodat de managers er beseffen dat er nog talent in Beveren zit. Misschien ben ik de eerste in een langere rij.”

Heb je nog contact met het thuisfront ?

“Ik bel geregeld en de situatie is er langzaam aan het uitklaren. Het is nog allemaal onduidelijk, maar mijn familie is min of meer veilig. En dat telt.”

door Peter T’Kint

‘Op 1 januari debuteer ik voor Arsenal.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier