En plots gaat Mike Ashley investeren

Mike Ashley probeerde de club al drie keer te verkopen, maar telkens ging dat niet door. © BELGAIMAGE

Na een mislukte overname gaat Mike Ashley gewoon door met Newcastle. De fans reageerden gefrustreerd, maar kregen – alweer – een nieuwe spits als troost: Callum Wilson (28).

Toen Bournemouth deze zomer uit de Premier League degradeerde, werd algemeen verwacht dat Callum Wilson wel in de hoogste afdeling zou blijven. De vraag was: bij wie? Aston Villa deed het eerste bod, maar dat werd afgewezen. Newcastle United deed daarop een tweede, beter bod. Dat zette Villa aan tot een derde, nog beter bod, waarna Newcastle daar iets onder ging. Daarop liet Wilson zijn ploeg weten dat hij niet naar Birmingham wilde, maar naar het noorden. Bournemouth aanvaardde. De man die Wilson voor Newcastle mee aan boord hielp trekken, was Alan Shearer, icoon en oud-speler van de club. Toen journalisten van The Athletic een reconstructie maakten van de overgang van Wilson, kregen ze te horen dat de spits van Shearer berichtjes kreeg tijdens een vlucht met de helikopter van eigenaar Mike Ashley naar de stad. Die maakte wat reclame voor de stad en de club, zei dat Wilson er een held zou kunnen worden als hij scoorde, en dat haalde de laatste twijfels bij de nieuwkomer weg. Een dik contract deed ongetwijfeld de rest.

De fans zijn het beu omdat ze geen vooruitgang zien en de twee degradaties onder Ashley met moeite verteerden.

Het was niet de eerste keer dat Shearer met Wilson converseerde. Hij sprak hem al moed in toen de spits in 2015 aan de kruisbanden werd geraakt en nog eens in 2018, toen Wilson voor de nationale ploeg werd opgeroepen. Het is duidelijk: Shearer gelooft in de capaciteiten van Wilson, die bij Newcastle een oud-ploegmaat terugvindt: Ryan Fraser. Die komt transfervrij over. Hun combinatie werkte vorig seizoen zeer goed. Wilson hoopt eenzelfde connectie te vinden met het jonge Franse talent Allan Saint-Maximin, een van de meeste waardevolle spelers in de kern. Op papier, want de winger begint wel eens aan een actie waarbij niemand weet, en wellicht hijzelf ook niet, waar die eindigt.

Of Wilson een held wordt voor de fans, valt af te wachten. Die mogen overigens door Covid-19 nog de hele maand niet naar het voetbal in de Premier League, pas vanaf oktober kan dat eventueel veranderen. Of het Ashley nog populair kan maken, is ook de vraag. De meeste fans van Newcastle hebben het na dertien jaar gehad met hun eigenaar, die zijn fortuin maakte met sportkledij. Ashley, die veelal de verplaatsingen naar het noorden maakt in een helikopter, zag Newcastle ooit als marketingproduct voor zijn sportconcern Sports Direct (ook in België bekend vanwege zijn filialen) en daarna als investeringsproduct. Het liefst stak hij wel niet te veel geld in jongens die niet konden worden doorverkocht. Al drie keer probeerde hij de club te verkopen, maar telkens ging dat niet door. De laatste poging – met geld van Saudi’s – zou overigens nog niet helemaal van de baan zijn, op de achtergrond wordt nog steeds gepraat. De fans zijn het beu omdat ze geen vooruitgang zien en de twee degradaties onder Ashley met moeite verteerden.

Achttiende, kampioen in tweede, tiende, dertiende en dertiende: dat waren de voorbije vijf seizoenen de eindstanden voor Newcastle. In de voorbereiding op dit seizoen werd er een zware 5-1 bijgeschreven tegen de rivalen uit Middlesbrough, vorig seizoen nog een degradatieklant in de Championship. Het zorgde bij de start even voor paniek en vervolgens voor een golf van aankopen, toen de baas de portefeuille opentrok. Steve Bruce kreeg met Wilson alweer een nieuwe spits, want zijn vorige aankoop, Joelinton, die 44 miljoen euro kostte, bleek een slag in het water.

Scoren vorig seizoen was hét probleem voor de Magpies, die vier keer verloren in hun laatste vijf wedstrijden: slechts 38 doelpunten. Wetende dat Joelinton tegenviel, Dwight Gayle een knieletsel heeft, was het te riskant om alles te zetten op een krakende Andy Carroll. En moest Ashley dus weer investeren, wilde hij voor poging vier om te verkopen de waarde van zijn ploeg min of meer intact houden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier