Vorige week maandag telde Beveren slechts twaalf spelers op training, waarvan vier testers. Er is echter meer nodig om het Afrikaanse zelfvertrouwen te schaden.

Maandagmiddag 26 juli. Over twaalf dagen begint de competitie en overal elders leggen de trainers de laatste hand aan hun ploeg. Niet Herman Helleputte. Om halfdrie begint de training en zo rond dat uur druppelen geleidelijk de spelers naar buiten. Met het publiek (opvallend veel pubermeisjes die zich in het gras vlijen en zich speels het hof laten maken door jonge zwarte vrienden van de Ivorianen, met leuke Babelse spraakverwarringen) telt de trainer de koppen. We raken niet verder dan tien veldspelers en twee doelmannen. Bij die tien drie testers, twee spitsen en een middenvelder. Bij de doelmannen ook een tester.

Conclusie : Helleputte, beschikt vandaag over zeven contractspelers. Correctie : vijf, want twee aanwezige Belgen, Kristof Lardenoit en Björn Vleminckx, moeten allebei nog tekenen… Zijn afwezig op training : Koffi Romaric, die van 95 naar 85 kilo moest afslanken en – hardleers als hij is – uiteindelijk als straf het verbod kreeg om tot zolang met de groep te trainen; Constant Kaiper, in de lappenmand met een achillespeesletsel; en de goed op dreef zijnde Anouar Bou-Sfia. Hij mist de eerste zes weken van de competitie. Ook afwezig, doelman Barry Boubacar Copa, volgens trouwe kijkers geen ongewoon gegeven in het begin van de week. Copa liet op het mobieltje van Theo Custers weten dat hij zijn zondag in Parijs doorbracht, maar ’s ochtends om halfelf wel op de training zou zijn. Maar zelfs de namiddagsessie haalt hij niet…

Helleputte blijft er stoïcijns onder, maar polst, voor de grap, of we toch niet even bij Jean-Marc Guillou kunnen vragen hoe het zit met al dat schoon volk dat op komst is. Nacer Abdellah (ex-Waregem en nu manager) levert hem misschien nog iemand, zijn Nigeriaanse middenvelder mag hier een paar dagen meetrainen.

In afwachting van nog meer spelers – dinsdag meldden zich alsnog twee Ivorianen en doelman Mark Volders, zaterdag kwamen Marco Né en Emmanuel Eboué terug van hun stage met Arsenal – konden wat onverwachte namen zich deze zomer in de kijker spelen. Davino Verhulst bijvoorbeeld. Verhulst is zestien en Custers ziet wel wat in hem. Zijn ambitie : met Volders in de clinch gaan om tweede keeper te worden. Verhulst : “Ik heb nu een profcontract voor drie jaar. In die periode wil ik me hier manifesteren. En daarna wil ik ‘ergens’ verder als eerste doelman.”

De Beverse start is niet van de poes. In augustus moet er twee keer Europees worden gespeeld en in de competitie achtereenvolgens tegen Club Brugge, Bergen en Anderlecht. Zorgt dat intern niet voor onrust ? Kristof Lardenoit, student marketing : “Ik had in het begin wat schrik, maar ik vermoed dat alles alsnog in orde zal komen. Zoals elk jaar. Het is mijn derde seizoen in de A-kern en ik heb het nog nooit anders geweten. Vijf man op training, zes man, het klinkt vreemd, maar het is hier al jaren een realiteit in juli. Niet ideaal, maar die Europese kwalificatie verandert in feite niks aan ons lot. Beveren blijft als kleine ploeg afhankelijk van de import uit Ivoorkust en Arsenal.”

Lardenoit moet nog één jaar studeren, althans in de richting die hij nu volgt. “Wellicht ga ik nadien nog verder studeren, als voetballer heb ik veel te veel tijd over. De combinatie lukt, ik had maar één herexamen en de school is in Antwerpen, vlakbij.”

En de Afrikanen ? Zij maken zich geen zorgen. Moussa Sanogo verwoordt hun ambitie : “Ik wil eindigen bij de eerste vijf van België en voor mezelf bij de eerste drie in de stand van de topschutters.” Ah, bon ? ” Oui, monsieur. De ploeg is sterk genoeg om dat te realiseren en gaat dit seizoen zijn start niet missen. En als ik gespaard blijf van blessures, kan ik mijn dromen ook realiseren.”

U kijkt toch ook ?

door Peter T’Kint

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier