En toen kwam Juan Carlos Garrido

Juan Carlos Garrido © BELGAIMAGE
Jacques Sys
Jacques Sys Jacques Sys is hoofdredacteur Sport/Voetbalmagazine

Veel memorabele wedstrijden zijn er al geweest tussen Anderlecht en Club Brugge.

Volgende zondag staat de zoveelste klassieker tussen Anderlecht en Club Brugge geprogrammeerd. Ooit een confrontatie tussen creativiteit en engagement, tussen subtiliteit en loopvermogen. Woorden genoeg zijn er bovengehaald om de verschillende stijlen te omschrijven. Maar binnen het huidige tijdsbeeld zijn ze amper nog van toepassing.

Een van de meest legendarische wedstrijden tussen Anderlecht en Club was die op 10 september 1977, op de tweede speeldag van de competitie. Een wervelend Anderlecht rolde Club Brugge met 6-1 op. Terwijl Anderlechttrainer Raymond Goethals triomfeerde zat de legendarische Ernst Happel roerloos op de bank. De dag nadien sprak hij zijn manschappen streng toe: hij zei dat het zo niet verder kon en dat er voortaan met mandekking zou worden gespeeld, iets wat de ploeg nog nooit had gedaan. Twee dagen later moest Club vertrekken naar Finland, voor een Europese wedstrijd op Kuopio. De spelers trokken toen naar Happel om te proberen hem om te praten, maar de Oostenrijker wilde daar niets van horen. Uiteindelijk draaide hij na lang zeuren bij. Hij bromde dat hij iedereen een laatste kans wilde geven. Club won met 0-4 en achteraf is er nooit meer over die mandekking gesproken. Op het einde van het seizoen werd niet Anderlecht maar Club Brugge kampioen.

Vijf jaar geleden, op 11 november 2012, won Anderlecht nog eens met 6-1 van Club Brugge. En duwde toen het mes nog dieper in de Brugse wonde. Club had zeventien doelpunten geïncasseerd in de laatste vijf wedstrijden, trainer Georges Leekens was ontslagen. Maar op Anderlecht stapelde Club de individuele fouten op. Interim-trainer Philippe Clement was machteloos. Hij had voor die wedstrijd verrassend topschutter Carlos Bacca op de bank gelaten. Anderlecht kroonde zich die dag tot herfstkampioen en stond negen punten voor op Club dat naar de achtste plaats was gezakt. Vier dagen later presenteerde Club als nieuwe trainer een verrassende naam: de Spanjaard Juan Carlos Garrido. Ofschoon de ploeg onder zijn hoede altijd in de eerste drie stond, mocht Garrido na tien maanden opkrassen. Vanwege het matige voetbal.

En nu? Juan Carlos Garrido werkt bij Raja Casablanca, Philippe Clement profileert zich bij Waasland-Beveren en Club Brugge staat ver voor Anderlecht. Het trekt ontspannen en met veel flair naar het Astridpark.

JACQUES SYS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier