“Charleroi is beter af zonder Abbas Bayat.” Het viel geregeld te horen in de spionkop van de Carolo’s tijdens de recente wedstrijd tegen AA Gent, naast het gebruikelijke “Bayat buiten”. En nu is het zover: de onhebbelijke zakenman is weg. De laatste verwensingen van de supporters heeft hij zoals gewoonlijk over zich heen laten gaan, stoïcijns en onbewogen. Of toch niet? Zijn kalmte is altijd een façade geweest, zijn bewering dat hij van al die beledigingen niet wakker lag een leugen. Begin deze zomer vertelde hij aan een oude medewerker over zijn droefenis: “Iedereen denkt dat het me niks doet, maar het is onmogelijk om er niet door geraakt te worden. Ik ben een man en het doet me pijn, maar ik heb er alles aan gedaan om dat nooit te laten merken.” In hetzelfde gesprek gaf hij aan dat hij maar één wens had: de club zo snel mogelijk verkopen.

Momenteel aan het hoofd van Sporting Charleroi: Fabien Debecq, een jonge zakenman uit de streek die tussen de vijf en de zes miljoen euro neertelde om alle aandelen over te nemen. Op enkele na: die gaan naar Mehdi Bayat (neef van Abbas en broer van Mogi), die de nieuwe gedelegeerd bestuurder wordt. Mehdi verklaarde al: “Ik heb mijn eigen geld erin gestopt en ik ben aan niemand verplicht om uit te leggen waar dat vandaan komt.” Naar verluidt staat Mehdi aan het hoofd van een bedrijf dat in export/import doet.

De regionale pers vergeleek de blitzcarrière van Debecq al met die van Facebookstichter Mark Zuckerberg. Als voormalig bodybuilder met Belgische en internationale titels op zijn palmares begon hij voedingssupplementen voor atleten te verdelen. Momenteel doet hij zaken in tientallen landen in Europa, Azië en Amerika. Een opmerkelijke klim op de maatschappelijke ladder, maar burgemeester Eric Massin van Charleroi maakt zich geen zorgen: “We hebben hem doorgelicht en zijn er gerust in. Debecq is enigszins te werk gegaan als Albert Frère, snel en spectaculair, maar er is geen enkele reden om aan te nemen dat er iets verdacht zou zijn.”

Dan rest de vraag: waaraan mogen de Zebra’s zonder Bayat zich de komende maanden verwachten?

Van bij zijn eerste persconferentie wou Debecq olie op de golven gieten. Hij is geen stroman van Mogi Bayat. Mogi heeft niks met de overname te maken en heeft geen geld gegeven aan Mehdi om aandelen te kopen. De toekomst zal het uitwijzen. In elk geval regelde Mogi recent de uitleenbeurt van drie Anderlechtspelers en de overgang van Giuseppe Rossini, en Mehdi verkondigde al dat hij nog vaker een beroep zou doen op zijn broer. Een voormalige werknemer van Charleroi wist te vertellen: “Mogi gaat herbeginnen met de manoeuvres waarom zijn oom hem ontslagen heeft. Abbas heeft me verteld dat hij Mogi de deur wees na meerdere verdachte transacties. Men gaat het publiek weer brood en spelen geven, de tickets zullen de deur uit vliegen, maar het zal allemaal nep zijn. De geschiedenis gaat zich gewoon herhalen.”

Er wordt gesproken over een terugkeer van Jacky Mathijssen, die close is met Mehdi en Mogi. Daar kan veel waarheid in zitten. Yannick Ferrera blijft voorlopig wel coach, maar zijn contract is niet in beton gegoten: 2000 euro per maand, het zou een peulschil zijn om hem te ontslaan. Ook over een terugkeer van Pierre-Yves Hendrickx wordt gepraat. Hendrickx werd vorig jaar door Abbas Bayat aan de deur gezet omdat die hem ervan verdacht documenten opgemaakt te hebben die in het voordeel pleiten van Mogi (in het kader van de rechtszaak tussen Mogi en Abbas). Abbas liet die documenten in de VS zelfs onderzoeken door de FBI, die de ouderdom van de inkt moest nagaan om te zien of de documenten niet geantidateerd waren. Ook Hendrickx heeft goede contacten met Mehdi en Mogi.

Tot slot kan de overname de club een pak geld besparen. De stad eist namelijk voor de rechtbank nog altijd twee miljoen aan achterstallige betalingen (huur, energie, enz.), maar wil liever niet dat het tussen stad en club tot een breuk komt. “Met Mehdi en Mogi kan erover gepraat worden,” zegt burgemeester Massin, “met Abbas veel minder. Toen het duidelijk werd dat het tot een rechtszaak zou komen over die achterstallen, heb ik Mehdi op de hoogte gebracht, ik wilde niet dat het achter zijn rug zou gebeuren.” Volgens Massin is het contact met Mehdi altijd hartelijk geweest. Tussen stad en club zit het dus wel goed.

door pierre danvoye

“Het wordt weer brood en spelen, de geschiedenis zal zich herhalen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier