Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Rooney werd verkozen tot Speler van het Jaar.

Didier Drogba was een serieuze tegenstrever (misschien kostte een blessure hem uiteindelijk wel de trofee), want wat WayneRooney voor Manchester United was, deed de Ivoriaan voor Chelsea: scoren en beslissend zijn. Andere kandidaten voor de prijs waren Carlos Tévez en Cesc Fàbregas, ook dominant maar dit seizoen kampend met fysieke letsels en ander ongemak. En dus kozen uiteindelijk de Engelse voetbalprofs (net zoals de geschreven pers en de fans) massaal voor Wayne Rooney (24) als Speler van het Jaar. Onder luid applaus nam Rooney, vorige week in enkele Engelse tabloids bijgenaamd The EnglishCaesar, zijn trofee in ontvangst. Rooney maakte van het feestje een mannenavondje. Ook zijn broers Graham en John en zijn schoonbroer Anthony waren te gast op de uitreiking.

Ongeveer een jaar geleden hoopte SirAlex Ferguson dat Rooney, in 2005 en 2006 nog Jonge Prof van het Jaar, zou profiteren van het vertrek van Cristiano Ronaldo. Om de Portugees ter wille te zijn had Ferguson zijn team wat aangepast en dat ging ten koste van Rooney, die vorig seizoen ‘slechts’ 20 keer scoorde in 49 wedstrijden en ‘amper’ 12 keer in de competitie. Maar nu het goudhaantje vertrok, zag hij in Rooney mogelijkheden. En zie, met 34 goals in 42 wedstrijden, waarvan 26 in slechts 30 competitiematchen, beschaamde de Engelse spits het vertrouwen niet, al kan het voor Ferguson nog steeds een seizoen zonder prijs worden. Chelsea heeft nog kansen op titel en beker, United kan nog alleen op de titel hopen. Rooney is de laatste weken op de sukkel met enkel en lies. Rooney, Drogba, Torres, … Spits zijn in Engeland vraagt wat van het lichaam, dat is duidelijk. Alle drie hebben ze er een seizoen met veel pijn op zitten.

Rooney zei na de ontvangst van zijn trofee dat hij Alex Ferguson jaren heeft moeten smeken om uitgespeeld te worden als aanvaller. Eindelijk, zegt Rooney, is het dit seizoen gebeurd.

Naast hun speler van het jaar hebben de Engelse profs ook hun belofte van het jaar gekozen ( James Milner van Aston Villa) en de ploeg van het jaar. Daarin figureert een Belg, Thomas Vermaelen. Dat is geen primeur, in 1996 stond PhilippeAlbert, toen voetballend voor Newcastle United, ook in het elftal van het jaar. Het elftal van het 2010 is: Hart (Birmigham); Ivanovic (Chelsea), Dunne (Aston Villa), Vermaelen (Arsenal), Evra (Man. United); Valencia (Man. United), Fàbregas (Arsenal), Fletcher (Man. United), Milner (Aston Villa); Drogba (Chelsea), Rooney (Man. United).

Sébastien Frey (Fiorentina) wordt gelinkt aan Arsenal, net als René Adler (Leverkusen). Kortom: de Gunners zoeken een nieuwe keeper.

Manchester City haalde voor drie wedstrijden doelman Martin Fulop weg bij Sunderland.

Nolberto Solano (35, ex-Newcastle) werd vorige week kort opgepakt als verdachte in een verkrachtingszaak. De Peruaan, die nu voor Leicester City speelt, kwam vrij op borgtocht. Hij is de zoveelste topvoetballer die juridisch in de problemen komt.

Hoewel de toekomst van Rafa Benítez hoogst onzeker is – na Juventus is ook Manchester City kandidaat om de Spanjaard over te nemen – werkt Liverpool aan de toekomst. Na Milan Jovanovic komt ook Jonjo Shelvey (18), een middenvelder van Charlton. Die speelt al twee jaar bij de A-ploeg en is ook Engels jeugdinternational.

Gary Neville (35) kan zich opmaken voor zijn negentiende seizoen Manchester United.

Graham Dorrans, de 22-jarige Schotse middenvelder die met 17 goals een zware voet had in de promotie van West Bromwich Albion, wordt het hof gemaakt door West Ham. Een eerste bod was onvoldoende. Dat Gianfranco Zola de club zal verlaten, is voor half Engeland een zekerheid. Avram Grant, Martin Jol en Slaven Bilic worden genoemd als opvolger.

PETER T’KINT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier