Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Rijke clubs doen dure buitenlandse transfers.

Trevor Brooking, de directeur bij de Football Association (FA) en verantwoordelijke voor de opleiding, trok vorige week aan de alarmbel. Steeds minder Engelse profs komen nog aan de bak in de hoogste afdeling. Dat heeft te maken met het gegeven dat de Engelse eersteklassers steeds rijker worden en dus ook makkelijker elders in Europa de betere spelers kunnen weghalen.

Volgens Deloitte werd er deze zomer meer dan 500 miljoen pond (ruim 750 miljoen euro) aan transfergeld uitgegeven, twee derde meer dan het record van de zomer van 2006, toen er voor 300 miljoen pond (450 miljoen euro) aan transfers werd gedaan. De helft van dat bedrag ging naar niet-Engelse clubs. Ondanks allerhande beperkingen zoals werkvergunningen die aan hoge eisen moeten voldoen, neemt het aantal buitenlanders dan ook steeds toe.

Dat gaat, vindt Trevor Brooking met de statistieken in de hand, meer en meer ten koste van het aantal Engelse profs in de eerste klasse. In 1992 had 76 procent van de startende elf nog de Engelse nationaliteit, in het eerste weekend van het nieuwe seizoen was dat maar 37 procent. In 1992 kwam maar 10 procent van de startende elf van buiten het Verenigd Koninkrijk, dit seizoen schommelt dat cijfer rond de 56 procent.

Dat zorgt bij de bondscoaches, voor problemen, zeker op offensief vlak. Tot dusver werd 69 procent van het aantal doelpunten in de Premier League gemaakt door buitenlanders. Beperk je het lijstje tot spitsen, dan zijn er van de 118 goals dit seizoen maar negen gemaakt door zeven verschillende Engelse spitsen.

Een zorg voor Trevor Brooking en bondscoach Steve McClaren die in afwezigheid van Wayne Rooyney (geblesseerd) en Peter Crouch (geschorst) Emile Heskey en Ashley Young moest oproepen voor cruciale interlands tegen Israël en Rusland. De laatste selectie van Heskey (29 en spits van Wigan) dateert van EURO 2004. Young, eigenlijk een winger, is 22 en komt uit voor Aston Villa.

Nationale ploeg : Engeland moest zaterdag Israël partij geven zonder WayneRooney, Frank Lampard en David Beckham. Maar veel problemen leverde dat niet op, Engeland won comfortabel met goals van Shaun Wright-Phillips, Michael Owen en Micah Richards. Vandaag/woensdag komt Rusland naar Wembley.

Micah Richards (negentien en nog onder contract bij Man. City tot 2010) is hot en wil daarvan profiteren. Richards gaat zijn contract laten openbreken.

Arsène Wenger heeft zijn contract bij Arsenal verlengd tot 2011. Wenger is 57 en zou zo’n 6 miljoen euro per seizoen verdienen. Hij is intussen al sinds 1996 aan de slag in Londen.

Graham Poll zorgde voor opschudding door te zeggen dat Liverpoolspits PeterCrouch vorig jaar op het WK door de scheidsrechters speciaal werd gevolgd. Crouch, geschorst voor de wedstrijd van zaterdag tegen Israël, komt weg met te veel fouten, vinden de bazen van de scheidsrechters. Om de speler beter te leren kennen, werden speciale videomontages van hem getoond.

Danny Simpson, door Man. United vorig seizoen een tijdje uitgeleend aan Antwerp, voldoet blijkbaar na zijn terugkeer, want hij mocht zijn contract verlengen tot 2010.

Andriy Shevchenko (Chelsea) stelt zich vragen waarom hij dit seizoen nog niet mocht spelen. Shevchenko onderging vorig seizoen vlak voor de halve finale van de Cham- pions League een herniaoperatie, en kwam vorige week uit in twee wedstrijden in Oekraïne. Zijn ex-club, Dinamo Kiev, wil de spits graag lenen.

PETER T’KINT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier