Hoe deprimerend is het voor iemand met uw cv om met een ploeg te werken die voor een half leeg stadion speelt?

Enzo Scifo: “Ik voel me niet terneergeslagen. Integendeel, ik ben blij dat ik met een goeie spelersgroep kan werken en dat er een goeie verstandhouding is in de kleedkamer. De werksfeer is ontspannen en de werkomstandigheden tijdens de week zijn uitstekend. Onze trainingsaccommodatie is heel goed, maar het klopt dat het stadion met twee afgewerkte tribunes en twee tribunes die niet bezet mogen worden niet uitnodigend oogt. Tijdens de wedstrijd coach ik mijn team met een lege tribune voor mij. Op termijn raak je niet verder zonder goeie installaties. Het voorbeeld van AA Gent moet anderen aansporen om ook die richting uit te gaan. Bij Bergen merk ik, samen met het bestuur, dat het stadiondossier op dit moment helemaal niet beweegt. Dat ontgoochelt me, moet ik eerlijk toegeven. Maar ik ben wél blij met de ingesteldheid van mijn spelers.”

Moet jij je om op een dag Anderlecht of Standard te kunnen trainen laten naturaliseren tot Nederlander of Israëliër?

“Da’s een gemene vraag. Ze is niet aan de orde, maar ik zou het in elk geval ook nooit overwegen. Ik ben ervan overtuigd dat er veel goeie trainers zijn in België, hoewel een aantal van hen op dit moment geen werk heeft. Ik respecteer alle trainers, ook de buitenlanders die hun eigen visie vanuit hun achtergrond meebrengen naar hier. Als ik ooit een goed aanbod krijg van een buitenlandse club, zal ik die kans net zo goed grijpen. Wat België betreft: iedereen wil op een dag graag Anderlecht, Standard of Club trainen, maar op dit moment voel ik me goed in Bergen.”

Had je niet liever één echt goeie, creatieve speler gehad in plaats van de anonieme soldaten met wie je het nu moet doen?

“Zonder goeie werklieden is een club als de onze niets. Als Bergen het geld al zou vinden om een goeie, creatieve voetballer te halen, zou hij ook een blauwe werkmansplunje moeten aantrekken, anders redt hij het hier niet. Wij moeten spelers vinden aan wie andere clubs niet gedacht hebben, die haalbaar zijn voor een club met het kleinste budget van eerste klasse, en die we beter kunnen maken, zoals we dat met Jérémy Perbet hebben gedaan. Hij bewees dat Bergen een springplank kan zijn voor voetballers die zich in onze manier van werken kunnen en willen inpassen. Ik heb daar nog over gesproken met Aloys Nong,die sterker zal worden met meer concurrentie. Shlomi Arbeitman heeft ook het juiste profiel voor ons. Benjamin Mokulu had ik graag gewild, maar hij verkoos KV Mechelen. Dalibor Veselinovic, die ik al wilde toen ik Moeskroen trainde, past niet bij het voetbal dat wij willen brengen.”

Waarom speelt Bergen straks play-off 1?

“Ik heb geen zin om zomaar straffe uitspraken te doen. We zaten vorig seizoen bijna in play-off 1, maar ik heb geen zin om te lopen voor ik kan stappen. Je mag altijd dromen, maar het zou al goed zijn om onze prestaties van afgelopen seizoen te evenaren. Kunnen we beter doen, zal ik dat niet afremmen, maar de essentie voor ons is een stabiele club in eerste klasse te worden.”

Michel Preud’homme en Erik Gerets benadrukken elke keer dat ze op een dag de Rode Duivels willen trainen. Wil jij dat dan niet?

“In de eerste plaats: petje af voor Marc Wilmots. Hij verbaast me door zijn manier van communiceren, zijn keuzes, zijn visie en zijn inzet. De doorbraak van de Rode Duivels is zijn verdienste, wat bewijst dat men vertrouwen moet durven geven aan jonge trainers. Ik heb niets tegen boeken en diploma’s, maar ze wegen niet op tegen wat ik nog altijd de belangrijkste graadmeters vind voor een succesvolle trainer: goesting, ambitie en werkkracht. Ik hoop dat deze generatie internationals hun talent in Brazilië omzet in fantastische resultaten. Niemand zal straks het aanbod weigeren om Wilmots op te volgen.”

DOOR PIERRE BILIC

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier