Vier media-watchers geven beurtelings hun mening over de voetbalactualiteit : Peter Vandenbempt (VRT-radio), Gui Polspoel (Canal+), Dirk Deferme (VTM) en Frank Raes (VRT-tv). Deze week blikt Peter Vandenbempt terug op de voorbije week.

Club Brugge verloor nog maar eens. Volgens Gert Verheyen zat de club in de elf jaar dat hij er nu is, nooit dieper dan nu. Is dit een nederlaag met betekenis ?

Peter Vandenbempt : “Van Gert weten we dat hij na een wedstrijd altijd nuchter denkt en spreekt, en dat hij zich in tegenstelling tot soms op het veld niet laat leiden door emoties. Als hij zoiets zegt, is dat een teken aan de wand. Want vier jaar geleden, onder René Verheyen, zaten ze ook heel diep. Als Gert die indruk heeft, is dat een sterk signaal dat het dringend moet veranderen. Voor een ploeg die Europees voetbal ambieert, en dan hebben we het niet eens over de Champions League, was dit gewoon een maand waarin je het maximum moet halen : tegen Heusden-Zolder, Lokeren, Charleroi en GBA. Ik bedoel : als je dan als topploeg geen reeks neerzet, wanneer dan wel ? De mot zit erin, Club is ziek. Er is geen vertrouwen meer. Bestaat het systeem- Sollied nog wel ?”

De vraag stellen is ze beantwoorden.

“Blijven proberen met Saeternes op de flank is een teken dat Sollied uitgeprobeerd is, zonder afbreuk te doen aan zijn kwaliteiten als trainer. Niet alleen door blessures, maar ook door het vormverlies van te veel spelers moet hij meer wissels doorvoeren dan hem lief is. Simons is niet de Simons van vorig jaar en Ceh presteerde een aantal wedstrijden goed, maar trekt die lijn niet door.”

Englebert keerde terug op Beerschot.

“Maar hoe lang gaat het duren eer die weer zijn niveau haalt van vorig jaar na zo’n lange blessure ? In het systeem van Sollied was Englebert zeer belangrijk. Typisch vond ik trouwens dat Sollied op Beerschot weer voor twee verdedigende middenvelders opteerde. Tegen een bescheiden ploeg die pas drie wedstrijden niet kon winnen, getuigt dat niet van veel zelfvertrouwen. Ik weet ook niet of het zo’n geweldige ingeving was om de jonge Smolders net nu zijn kans te geven. Zo’n jongen, die al jaren wacht op een kans, lanceren in een elftal dat niet draait…”

Wat moet of gaat Club nu doen ?

“Nog maar eens blijkt dat je geen belangrijke beslissingen mag nemen in tijden van euforie. Het contract van Sollied met drie jaar verlengen, waardoor hij zes jaar bij Club zou blijven : waar elders in Europa gebeurt dat tegenwoordig nog ? En het is een duur contract, ik denk niet dat ze daar zomaar onderuit kunnen als ze dat willen. Als ze straks naast de Champions League grijpen of zelfs Europees voetbal missen, is het voorbij.

“Los van zijn werkwijze, waar ik alle respect voor heb, begrijp ik één ding niet : als het slecht gaat, kan je het niet maken om niet bij je ploeg te zijn de dag voor een belangrijke wedstrijd. Dan moet je de vinger aan de pols houden om te voelen wat er leeft. Dat je in goede tijden wel een vrije trainingsdag kan inlassen, heeft daar niets mee te maken. In deze situatie had de club dit niet mogen toelaten.”

Toch bleef het na de nederlaag vrij rustig in en rond de Brugse kleedkamer. Bij Anderlecht zou het kot in brand hebben gestaan.

“Anderlecht is het andere extreme. Hoe Broos na twee nederlagen opeens onder vuur kwam te liggen terwijl hij daarvoor alles had gewonnen, is niet normaal. Club heeft in zulke situaties steeds de sereniteit bewaard. Positief aan de inbreng van Degryse vind ik dat hij en de voorzitter Club uitgesproken ambitie bijbrachten. Tevoren was die er ook wel, maar werd ze niet verwoord. Als het dan eens niet lukte, was het ook niet zo erg.”

Steunen de spelers Sollied nog ?

“Toen het goed ging, hoorde je ook van sommige spelers dat ze het niet eens waren met zijn aanpak. De houding van de spelers die hem toen door dik en dun steunden, zal nu belangrijk zijn. Als zij hem nu niet nadrukkelijk verdedigen, is het over. Ik vond Sollied altijd een aantrekkelijke gesprekspartner, die een gesprek een verrassende wending kon geven of een goeie oneliner kon plaatsen. Maar de nederlaag bij Heusden-Zolder linken aan het overlijden van de vader van Olivier De Cock met als uitsmijter : vraag het maar aan een priester : wat ís dat ? Ik trok ook grote ogen toen ik hem hoorde zeggen dat Club op Lokeren erg goed was. Ik zag die match : dat was heel pover. Club zakte daar na de rust helemaal weg.

“Het zou me verbazen als Sollied zelf niet meer zou weten wat er moet gebeuren. Daarvoor heeft hij te veel zelfvertrouwen. Ik denk dat hij naar zijn zin té veel moet ingrijpen. De sterkte was altijd dat de spelers in zijn systeem wisten wat van hen verwacht werd en waar ze moesten lopen. De voorbije jaren liet hij wel eens vaker na tactisch in te grijpen om een match bij te sturen.

“Als het nodig is, kan Club altijd eens bij Anderlecht informeren hoe je op een galante manier van een trainer af kan geraken die nog onder contract ligt.”

Hoe bedoel je ?

“Door hem bondscoach te maken.”

Is bij Anderlecht de rust weergekeerd ?

“Dat kan je niet zeggen, daarvoor waren Brussels en Bergen geen goede waardemeters. Brussels beging de fout vrolijk mee te gaan voetballen en op Bergen heb ik de slechtste ploeg uit eerste klasse aan het werk gezien. Als er één degradatiekandidaat genoemd moet worden, dan Bergen. Een ploeg met een totaal gebrek aan ziel, geestdrift en teamspirit, die dan nog eens op een lafhartige manier gaat voetballen. En ook dat lukte niet eens : hoe kan je nu met vijf achterin spelen en in één helft toch zes open kansen weggeven ? Werkt Anderlecht beter af, dan is het 10-0.”

Millen mag weer bekeren tegen Lierse. Opgelucht ?

“Dat vond ik de grap van het jaar, hoe iedereen moord en brand schreeuwde. Misschien hebben beide voorzitters zich laten meesleuren door de media-aandacht. Het enige nuttige aan de hele zaak is dat iedereen er taalkundig wijzer van werd. Nu weet men dat het is : een klacht indienen in plaats van een klacht neerleggen.

“Ik snap ook niet dat men altijd op de bond schiet. Men roept dat de bond zich verschuilt achter zijn reglementen. Je beschuldigt een rechter toch ook niet dat hij zich verschuilt achter de wet ? Dat de reglementen nageleefd worden vind ik juist goed.”

Nederland gaat naar het EK. Moet Oranje nu afscheid nemen van zijn verwende sterren ?

“Is Seedorf een speler op zijn retour ? Ik denk het niet, als je je wekelijks staande kan houden bij een topper als Milan, op een middenveld met Kaká, Gattuso en Pirlo. De enigen bij wie ik vraagtekens zet, zijn Kluivert en Overmars. Bij hen heb ik wél de indruk : het is voorbij. Maar Nederland hoort op het toernooi. Het is een prachtig deelnemersveld, het wordt een prachtig EK. Natuurlijk : wat Letland, Griekenland en Zwitserland kunnen, dat kan België ook. Doodzonde dat wij niet van de partij zijn, maar onlogisch is het niet. Zoals je Kroatië ook tegen Slovenië bezig zag, is het niet abnormaal dat wij daar niet voorbij raakten, noch voorbij Bulgarije.”

door Geert Foutré

‘Bergen is de slechtste ploeg uit eerste klasse.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier