Een van de lichtpunten in de voorbereidingswedstrijden van AA Gent is de jonge aanvallende middenvelder Hannes Van der Bruggen.

De pas achttienjarige Hannes Van der Bruggen staat voor zijn eerste volwaardige seizoen bij de A-kern van de Buffalo’s. Om hem wat beter te leren kennen, laat Sport/Voetbalmagazine drie kenners aan het woord.

Focussen op kwaliteiten

Manu Ferrera, assistent-trainer: “Hij speelde vorig seizoen heel goed bij de beloften en in de voorbereiding heeft hij ruim de verwachtingen ingelost. Het is een ‘relayeur’ die het spel kan verdelen en kan scoren. Hij heeft de kwaliteiten van een moderne middenvelder: controle in één tijd en een pass geven. Een goed kopspel is op die positie minder van belang en die mindere kanten kan je toch niet meer wegwerken, dus je kan daar beter niet te veel aan denken en focussen op het verbeteren van zijn kwaliteiten. Hij ontleedt het spel goed en zijn eerste controle is meestal perfect, wat al de rest daarna bepaalt en waardoor hij tijd wint ten opzichte van andere spelers, want de bal ligt al klaar voor de actie naar voren.

“Vorig seizoen speelden we met twee verdedigende middenvelders; dit seizoen kiest Sollied er voor één. Hannes speelde op Club Brugge ( waar hij eind vorig seizoen voor het eerst meespeelde, nvdr) tien meter lager, nu tien meter hoger. Hij heeft de kwaliteiten voor het systeem van Trond Sollied.

“Voor alle jongeren is het belangrijk dat hij een voorbeeld is: hij wil beter worden en hij zal nog verbeteren, want hij blijft ervoor werken. Hij is ‘vif’ en ‘il va sec au ballon’. Ik bedoel: duelkracht is een kwestie van mentaliteit. Wie defensieve duels wint, doet dat omdat hij mentaal sterk is, de bal wíl hebben. En dat is hij.”

Infiltratie

Etienne De Wispelaere, beloftetrainer: “Ten eerste, als je spreekt over talent is de belangrijkste factor dat er een goede kop op staat en dat is zijn sterke punt: hij is verstandig, evenwichtig en gedreven. Hij heeft ambitie, is elke training en wedstrijd gemotiveerd, maar weet dat hij nog moet bijleren en houdt zijn voeten op de grond. Hij is zelfbewust, maar toch bescheiden en bereid om veel te laten voor zijn sport.

“Ten tweede, hij heeft goede voeten, is zowel links als rechts technisch zeer goed voor zijn leeftijd. Dat zie je ook aan zijn lange bal met links en rechts, zijn korte passing en zijn wreeftrap over dertig meter. Maar techniek is ook: onderhouden, continu werken. Zonder dat ik hem te veel wil bewieroken, is zijn groot spelinzicht vooral wat hem sterk maakt. Explosiviteit mist hij misschien nog wat, maar er zijn topspelers die dat als centrale middenvelder ook niet hebben. En hij moet nog wat werken aan zijn kopspel. Er zal natuurlijk altijd wel een puntje zijn waardoor hij nog niet bij Barcelona zit. ( grijnst) Maar hij weet wanneer hij in de zestien meter moet verschijnen. Zijn infiltratie en beslissende pass zijn andere sterke punten en daar komt ook zijn scorend vermogen uit voort, zoals je in sommige oefenwedstrijden kon zien. Inzicht heb je of je hebt het niet.

“We verwachten wel dat hij dit jaar aan speelminuten raakt.”

Niet simpel

Luc Dhaenens, scout en hoofd sociale ondersteuning en begeleiding: “Ik ben al eens naar de universiteit geweest om zijn topsportstatuut voor te bereiden, want het zal niet simpel zijn om studie Frans en Spaans en profvoetbal te combineren. Maar er zijn mogelijkheden om vakken te spreiden en Hannes is wel zo verstandig dat hij weet hoe zijn carrière te plannen. Er zijn trouwens andere voorbeelden, zoals Nicolas Lombaerts. Het zal niet simpel zijn, maar het is het proberen waard. Hij heeft al een diploma secundair onderwijs, maar hij wil meer en we moeten dat stimuleren. Hij haalde in zijn laatste jaar nog 70 procent, ondanks al die afwezigheden.

“Het zal afwachten zijn, want hij komt nu in een categorie waar de stap enorm moeilijk is. Bij de jeugd speelde hij tegen jongens uit zijn leeftijdscategorie. Bij de beloften is hij al een keer van categorie veranderd en dat heeft hij goed verteerd, maar nu komt hij bij spelers van gemiddeld 24 jaar, dat zal niet simpel te overbruggen zijn omdat je op zijn leeftijd nog een tekort aan metier hebt. Dit is de grootste stap. Hij komt nu in een levensperiode dat hij af en toe eens ontgoocheld zal zijn in zijn studie of het voetbal. En dan mag hij mij bellen. Maar ik heb hem tegenover jongere medespelers uitspraken horen doen als ‘werken en rustig blijven’, dat bewijst dat het een bijzonder rustige jongen is.

“Hij heeft ook het voordeel dat hij Belg is. Zijn ambitie moet niet zijn om op de bank te zitten, maar om in stappen en fasen een carrièreplan te doorlopen en dan mee te voetballen. Het voorbeeld van zijn ouders is Conté. Die heeft ook een tijd op de bank gezeten, is dan ingevallen en uiteindelijk aan wedstrijden begonnen. Ze zouden blij zijn als Hannes hetzelfde parcours doorloopt.”

DOOR RAOUL DE GROOTE – BEELDEN: REPORTERS

“Hij heeft de kwaliteiten voor het systeem van Sollied.” Manu Ferrera

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier