Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Zelden zo’n vreugde en ontgoocheling gezien bij voetballers als na de Brugse derby van vorige vrijdag. De ontlading was in beide kampen intens – vreugde in het ene, diepe ontgoocheling in het andere – na een wedstrijd waarin Cercle voor de rust de mooiste kansen kreeg, maar Club Brugge zich efficiënter toonde bij de afwerking. Na de 1-2 controleerde de competitieleider rustig de partij. Bij groen-zwart zat de ontgoocheling diep, sommige spelers waren de tranen nabij. Ook de supporters – ze waren met ruim 27.000 getuige van het spektakel, hadden moeite om hun tranen te verbijten. Sommigen deden dat door scherp commentaar te leveren. “Als mijn zoon bij de miniemen zou voetballen zoals Philippe Clement hier vanavond, hij wordt er na tien minuten afgehaald.”

Philippe Clement : “Moet ik daarop reageren ? Ik denk dat zoiets weinig zin heeft.”

Jullie hadden het achterin voor de rust anders wel niet zo gemakkelijk.

“Dat geef ik toe. Cercle werkte veel met infiltrerende mensen en dat stelde ons voor de nodige problemen. Tom De Sutter kreeg wat kansen, maar dat had veel te maken met de beweging rond hem. Dan heb je het als verdediger niet altijd makkelijk om de juiste keuzes te maken. Aan de rust hebben we dat bijgesteld en in de tweede helft vingen we hen veel beter op”

Cercle maakte ook het uitvoetballen via het middenveld zo goed als onmogelijk. Werden jullie, en dan kom ik bij de kritiek van die supporter, niet zo goed als verplicht de lange bal te hanteren ?

“Als je voorin iemand als Dusan Djokic hebt lopen, vind ik dat niet erg. Het waren ook geen doelloze lange ballen, er zijn er niet zoveel bij de tegenstanders terechtgekomen.”

Vond je het een leuke derby ?

“Ja, nog leuker dan andere jaren, omdat de tegenstander beter voetbal bracht dan in het verleden. We hebben nog leuke duels gespeeld, maar dit was één van de betere, voor een massa volk. Ik had wel het gevoel dat het aan de overkant meer leefde. Voor ons zijn het drie punten extra, niet veel meer dan dat. Zij hebben meer Bruggelingen in de ploeg, voor Tom was het nog eens extra speciaal dat hij bij Club werd opgeleid en vindt dat hij hier misschien geen kansen kreeg.”

Glen De Boeck vond in zijn praatje achteraf dat jullie Cercle een lesje in realisme gaven.

Glen heeft nog wel meer dingen gezegd. Realisme, kansen afmaken, het is ook een kwaliteit. Ik vind dat vanuit de Cerclehoek ons voetbal iets te negatief werd belicht. Ik begrijp dat wel vanuit de ontgoocheling, maar het valt toch op. Je staat niet helemaal bovenaan na dertien speeldagen als het alleen met geluk te maken heeft.”

Hoe voelt het nu, weken zonder crisis ?

“Mooi, om van te genieten, zeker nu de competitie drie weken stil ligt. Het is de vrucht van het werk van de hele groep, niet 11 maar 18 man. We kunnen wisselen zonder dat de ploeg verzwakt, ik vind dat onze prestaties er ook komen dankzij de collectieve sterkte. Je situeert de ommezwaai bij Brann Bergen omdat daarna de tactiek wijzigde, en dat klopt voor een stuk. Maar het is een optelsom van een aantal gegevens. Naast tactiek, ook de terugkeer van Dusan, het besef dat je geen Europees voetbal meer hebt en alles op de competitie moet zetten, de nieuwe rol voor Karel ( Geraerts), de goals van Wesley ( Sonck). Ik haal er niet graag een individu uit, omdat we het toch van het collectief moeten hebben. Ik ben het voor een stukje eens met de critici : de resultaten zijn er al, maar het voetbal kan soms beter. Dat lijkt me logisch, we spelen amper 5, 6 weken op deze manier. Dit team kan nog veel progressie maken. In principe hebben we alles : kracht, diepgang, wat mensen die individueel iets kunnen forceren, scorend vermogen, ook uit de tweede lijn. Maar ik vind dat we pas in april naar de stand moeten kijken. Niet eerder.”

PETER T’KINT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier