Ben Crabbé (45), de presentator van het populaire Eénprogramma Blokken en natuurlijk ook de drummer van De Kreuners, wil en kan de navelstreng met zijn Tienen niet wegknippen. Nadat hij in het verleden aangesloten was bij Voorwaarts en later ook nog aan de bak kwam bij caféploeg Plato blijkt de naar Leuven uitgeweken Crabbé nog altijd een vurige supporter. “Tot 1980 had je een bikkelharde concurrentie”, blikt hij terug. “Ik raakte maar tot bij de scholieren van Voorwaarts. Als kind ging ik wekelijks kijken naar hun thuisduels, hetgeen we afwisselden met die van de Racing.In de jaren 70 kon dat al, het decennium ervoor was dat echt not done. Toen was de scheiding zo groot, dat wij – als leer-lingen van het college, en dus toebehorend aan de katholieken – onmogelijk een wedstrijd van de Racing zouden hebben gevolgd. Dat waren de liberalen, en Tienen werd toen door hen gedomineerd. Het ging zelfs zo ver dat je een retenue ( strafstudie, nvdr) kreeg op school!

“Vanaf 1980 zag ik gedurende enkele jaren bijna alles van de fusieploeg, omdat ik kon meerijden met de toenmalige clubdokter, Roland Mertens. Tot vandaag blijf ik zeer nauwgezet de ploegverrichtingen volgen. Ook als ik in het buitenland vertoef. Dankzij de regionale tv-zender ROB kan ik nu midden in de nacht de doelpunten herbekijken. Zalig.

“Het lijkt er sterk op dat we met Sébastien Dufoor een matchbeslisser vonden. Ik ben aangenaam verrast. Maar de realist in mezelf verwacht nog wel een terugval. De ploeg staat wat boven zijn stand geklasseerd. Bovendien is het ook niet meteen de ambitie om naar de eerste klasse te promoveren. Op deze manier is dat onmogelijk, ook al wordt de club momenteel wel op de juiste manier gerund door voorzitter Willy Schepers en ondervoorzitter Bruno Van Lindt. Er wordt veel verstandiger gewerkt, maar ook hard. Dit succes vraagt om bevestiging.

“Enig probleem is de locatie. We zitten opgesloten tussen Sint-Truiden, Leuven en vroeger Diest. Die zijn meer voetbalminded. Bovendien bestaat er vanuit Tienen ook veel sympathie voor Standard.

“Het is mijn bedoeling om het duel tegen STVV rechtstreeks te zien. Niet alleen voor de sfeer, maar ook door het feit dat de underdog het de favoriet bijzonder moeilijk kan maken. Een tof vooruitzicht. Hopelijk kan de immer kritische Tienenaar warm gemaakt worden. Bij wijze van boutade zeggen ze altijd dat er niks te doen is in hun eigen stad. Wanneer er dan toch iets gebeurt, willen ze daar niet heen. Tienen is geen sportstad, want ook het basketbal en volleybal raakten op de achtergrond. Maar het voetbal lijkt me ideaal om dat grijze en grauwe imago wat weg te werken en op te poetsen. We zijn ook geografisch een moeilijk geval, want Tienen ligt eigenlijk in een put. Je trekt er spontaan niet heen. ( lacht) Maar er is beterschap op komst. Een werk van lange adem.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier