Germinal Beerschot werd met een 2 op 6 beloond volgens de geleverde prestaties, maar thuis hadden de Ratten zaterdag geen punten mogen verkwanselen tegen Dender. Het werd 1-1, net als in Genk.

Jullie begonnen goed afgelopen weekend. In het eerste kwartier stonden Van Dooren, Wamfor en Lembi tegen de middenlijn. Prima pressing. Maar dan lukt het niet om dat vast te houden.

Harm van Veldhoven: “Verdedigen begint in het aanvallende gedeelte. Als dat daar wegvalt, willen anderen zich indekken naar achteren toe. Je hebt een elftal nodig, wij waren soms een vijftal. Sommigen leken te denken: ik maak straks wel het verschil. Dan zie je ook iemand minder presteren omdat vóór hem een ander zijn taken niet invult.

“Ik geef heel goed aan dat iedereen – wie het ook is – zijn job hoort te doen. Er zal een élftal komen. Het moet Ederson ( geblesseerd, nvdr) of ( doet nog ritme op, nvdr) ook niet te gemakkelijk gemaakt worden om weer in de ploeg te komen.”

Jij lijkt je middenvelders veel vrijheid te geven. Met nieuwe jongens erbij is dat niet bevorderlijk om automatismen te kweken.

“Dat schat je verkeerd in. Onze organisatie is wel wat speciaal.

“Vorig seizoen was het duidelijk: twee controlerende mensen ( Wamfor en Ederson, nvdr) en twee creatieve ervoor ( Losada en Colman, nvdr), een vierkant. Op Genk deed ik het ook zo, met Wamfor en King, Cruz en Fadiga. Doordat ik veel centrale mensen heb, vind ik daarin veel variatie en beweging. Maar er zijn opdrachten. Als de ene creatieve middenvelder naar links uitwijkt, komt de andere op de plaats van de nummer tien, en omgekeerd.

“Op Genk kreeg ik een goede pressing en balcirculatie, maar ik miste vooraan een derde man, omdat Cruz en Fadiga te weinig infiltreren. Dan ben ik heel afhankelijk van de diepgang van de Monteynes ( de backs, nvdr), maar die kunnen niet constant komen.

“In de tweede match wil je meer diepgang en gebruik je Munyaneza ( als derde spits, waardoor er maar drie man op het middenveld speelde, nvdr), die wel uit de tweede lijn kan komen. Dat ging eerst degelijk. Maar datgene wat je naar voren toe wil brengen om scherper te zijn, blijk je dan gaandeweg elders te missen om in evenwicht te blijven. Zet ik in het middenveld iemand erbij, dan kom ik naar voren toe te kort, en andersom.

“Dat kan veranderen met andere mensen. Haroun infiltreert wel en Né of Ederson lopen makkelijk naar de zestien.”

Haroun lieten jullie naar Peking gaan. Intussen hield KV Mechelen Rossini thuis, stelt Club matchen uit en verliezen jullie punten.

“Ik vind dat elke speler die wordt opgeroepen voor een nationale ploeg moet gaan.”

En als jou dat puntenverlies oplevert, is dat maar zo?

“Ik vind dat wel. We spelen om onze jongens naar een nationale ploeg te brengen. Als ze dan geselecteerd worden, zouden we zeggen: nu denken we aan onszelf?

“Ten eerste gaat het over de speler zijn carrière, ten tweede stijgt die jongen zijn marktwaarde en ten derde: als elke ploeg niet één speler kan opvangen in die periode, zijn we triestig bezig.”

Vooral de grote namen die jullie haalden, moeten zich nog inwerken.

“Klopt. Wat zijn anderzijds grote namen? Een speler die Germinal Beerschot kan kopen, daar is altijd wel iets aan. Ze horen allemaal heel blij te zijn dat ze in dit soort ploeg mogen voetballen. We zijn hen dankbaar dat ze voor ons spelen, maar er moet hard gewerkt worden om misschien een grote naam te kunnen worden.”

KRISTOF DE RYCK