Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

Is de anarchie in de kleedkamer verleden tijd, Anderlecht weer een blok, Hugo Broos de Verlosser ? Glen De Boeck en Filip Dewilde – u weet wel – schatten halverwege de voorbereiding de situatie in.

Zij zullen het alleszins niet geweest zijn, waar Hugo Broos op doelde toen hij suggereerde dat er een aantal misschien iets te veel “vakantie hadden gevierd”. Zo scherp, ook Filip De Wilde, sedert 5 juli doelman van 38. “Ik heb altijd al gevonden dat er geen reden is waarom een keeper conditioneel minder zou moeten zijn”, zegt hij. “Een goeie basisconditie, denk ik, is de best mogelijke garantie om geen blessures op te lopen. Het is voor elke speler onontbeerlijk om de opeenvolging van trainingen goed te kunnen verteren.”

Welke indruk laat de nieuwe trainer ?

Glen De Boeck : Een goeie indruk, de indruk die ik al van hem had : hij komt heel rustig over. We hebben al drie dagen hard getraind, maar ik denk dat dat normaal is in een voorbereiding. Meer kan ik nu nog niet zeggen.

De Wilde : Hij laat een vrij positieve indruk, al is het wel zo dat hij tot nu toe nog altijd een beetje in een observatiefase was. Ik denk dat hij nu meer en meer zal tussenbeide komen. De manier van trainen is in ieder geval anders dan we gewoon waren. Er zijn meer… hoe moet je dat zeggen… automatismen en zo, met stations en dergelijke, met doorschuifsystemen. De trainingen zijn ook langer dan we met Aimé Anthuenis gewoon waren. Zeker op de stage waren het lange trainingen, maar er was wel heel veel tijd voor recuperatie en voor rust. Ik vind dat het programma prima in elkaar zat.

Waarom zouden zich dit seizoen met nagenoeg dezelfde spelersgroep niet dezelfde problemen als vorig seizoen stellen ?

De Boeck : Over welke problemen heb je het dan ?

Genoeg talent, maar te weinig ballen, mentaliteit, discipline; geen collectief, geen blok, weet je wel.

De Boeck : Dat zal de toekomst moeten uitwijzen. Kom daarvoor over drie, vier weken misschien eens terug.

De Wilde : Om de mankementen van vorig seizoen op te lossen, zal er alleszins heel veel arbeid nodig zijn. Ik hoop dat we die arbeid zullen leveren.

Over welke arbeid heb je het dan ?

De Wilde : Over arbeid op alle vlakken, denk ik. Op tactisch vlak, op fysiek vlak, misschien zelfs op mentaal vlak. Maar we hebben één voordeel : dat we voor het eerst in jaren geen voorrondes moeten spelen, niet van de Champions League en ook niet van de Uefabeker, waardoor we echt een volledige voorbereiding van zes weken kunnen maken. Ik denk dat we die tijd ook nodig zullen hebben.

Woensdagmiddag hield Hugo Broos zijn eerste uitgebreide bespreking. Wat waren na bijna drie weken observeren zijn conclusies ?

De Wilde : Ik denk niet dat het de bedoeling is dat de eerste de beste speler daarmee naar de pers loopt.

Het was een beetje een evaluatie van de groep in zijn geheel, over wat er in de toekomst verbeterd moet worden. Over de manier van spelen, over de mentaliteit en dergelijke. Wat hij verwacht van de spelers. Dat is in de eerste plaats dat ze goed trainen, dat het gevolg daarvan is dat je dan goeie wedstrijden gaat spelen of dat je dan lànger goeie wedstrijden gaat spelen.

De Boeck : Ik vond zijn eerste echte optreden voor de groep heel positief, heel overtuigend, heel openbarend zelfs, over hoe hij de zaken ziet en wil dat de groep functioneert.

Waarom ?

De Boeck : Ik denk niet dat het de bedoeling is dat ik daarover uitweid, maar als iemand na twee en een halve week in een club met dergelijke bevindingen komt en er dan zijn eigen ideeën aan toevoegt… en als dat dan een beetje strookt met wat ikzelf, die er toch al zeven jaar ben, voor ogen heb, dan kan ik dat niet anders dan positief noemen.

Het strookt met wat je vorig seizoen hebt aangeklaagd ?

De Boeck : Onder andere, ja.

De Wilde : Natuurlijk, het zien en het aangeven van wat de tekortkomingen zijn, is maar een eerste stap. De volgende stap is er dan natuurlijk ook iets aan doen. Het verbeteren. Aimé Anthuenis heeft in de loop van het voorbije seizoen ook al bepaalde dingen verscheidene keren aangegeven, dus zal het er nu op aankomen hoe bepaalde zaken aangepakt worden.

Hugo Broos wil hoger spelen, zei hij al direct bij zijn aankomst, meer pressing op de bal, snellere balrecuperatie, et cetera.

De Boeck : Hij gaat ervan uit dat Anderlecht altijd de dominante ploeg moet zijn, of toch bijna altijd, met het nodige respect voor de tegenstander natuurlijk. Hij wil dat Anderlecht altijd uitgaat van zijn eigen sterkte. Om dat te kunnen uitvoeren, moet je wel fysiek sterker zijn dan de tegenstander, vandaar dat we ook zo hard trainen momenteel.

De Wilde : Hoger voetballen is een moeilijker manier van voetballen. Soms ook een beetje risicovoller, als het niet goed wordt uitgevoerd. Bedoeling is dat we daar in de volgende drie weken meer en meer aan gaan werken.

Volgens Aimé Anthuenis onlangs in Sport/Voetbal Magazine waren de problemen in de groep vorig seizoen ook te wijten aan het verdwijnen van “de dominante spelers”.

De Boeck : Ik reageer niet op uitspraken van anderen.

De Wilde : Anders wordt het een welles-nietes-spelletje.

De Boeck : Wij spraken voor het interview trouwens af niet meer over het verleden te praten, omdat het gewoon geen zin meer heeft om daarop terug te komen. We zijn een nieuw seizoen begonnen, de toekomst telt. En we zien wel wat het wordt, hé.

Hebben jullie persoonlijk ook iets geleerd uit het voorbije seizoen ?

De Wilde : Als dat zo doorgaat, zou dit wel eens een heel kort interview kunnen worden ( lacht).

Zijn jullie nog altijd overtuigd dat jullie goed handelden ?

De Boeck : Ik blijf daar nog altijd achterstaan, ja, maar dat is dan ook alles wat ik er nog over wil zeggen. Voor de rest is dat voor mij een gesloten zaak. That’s it.

De Wilde : Op bepaalde momenten moeten wij onze verantwoordelijkheid ook opnemen en kijken naar het algemeen belang.

Ach, luister, hé. Wat er vorig jaar is gebeurd, is gebeurd. En wij zijn ook niet van gisteren, hé : het is niet gebeurd omdat we het allemaal zo fantastisch vonden natuurlijk. Dat lijkt me wel duidelijk ( lacht). Maar de groep heeft op dat moment een keuze gemaakt en wij hebben ons daar ook gewoon achter geschaard. Ik denk dat wij er ook altijd voor zijn blijven gaan, en ik denk ook dat we er de hele vakantie voor zijn gegaan om dit seizoen ook goed voor de dag te komen – in de veronderstelling dat Aimé Anthuenis nog trainer zou zijn. Dus op dat gebied is er niet echt een probleem. Ook Aimé heeft altijd gezegd dat er voor hem een streep onder was getrokken. Wat telt, is nu en wat er nu gaat gebeuren. En wat gebeurd is, is voorbij.

Is het voor alle partijen niet de beste zaak zoals het gelopen is : Aimé Anthuenis naar de bond en Hugo Broos de nieuwe trainer ?

De Boeck : ( Lacht).

De Wilde : ( Lacht).

Sorry, jongens, maar wij proberen gewoon onze job naar behoren te doen.

De Wilde : Wij ook ( schiet in een lach).

De Boeck : Eigenlijk heb ik al geen zin meer in dit interview ( lacht).

De Wilde : Als jullie ons twee vragen voor een interview weten wij natuurlijk ook wel waarover het zal gaan. Eigenlijk kunnen we dan beter vooraf zeggen : we doen het niet. Maar misschien zijn we dan ook niet met onze job bezig. Laat ons dus zeggen dat de toekomst zal uitwijzen of het goed is of niet, dat Aimé Anthuenis bondscoach is geworden en Hugo Broos trainer van Anderlecht.

De Boeck : Iedereen wil nu doen geloven dat het allemaal georchestreerd is verlopen, maar daar heb ik geen weet van. Zoals het is gelopen, lijkt het mij gewoon een logische gang van zaken geweest te zijn. Aimé Anthuenis is gewoon als bondscoach gevraagd wegens hetgeen hij de laatste vijf jaar heeft gepresteerd, zowel bij Genk als bij Anderlecht. Als je daarvoor gevraagd wordt, moet je er op ingaan, denk ik, want dat is een trein die doorgaans maar één keer passeert. Dat heeft Aimé Anthuenis heel goed geweten. En dan heeft men hier alle moeite gedaan om Hugo Broos binnen te halen. En ambitieus als hij is, denk ik ook wel dat hij heel graag kwam. Dat lijkt mij dus allemaal logisch.

Of het beter is dat er een nieuwe trainer is, zal je nooit weten. Stel dat Aimé Anthuenis hier aan het seizoen was begonnen, dan had hij misschien ook weer de puntjes op de i gezet en misschien ook met een nieuwe wind door deze club kunnen beginnen. Maar dat weet je niet, want hij is bondscoach. Het zijn allemaal veronderstellingen.

De Wilde : Het feit dat er een nieuwe trainer is, heeft voor elke speler wel invloed natuurlijk. Als je een beetje normaal in elkaar zit toch tenminste, dan geeft dat een extra stimulans en dan wil je je opnieuw tonen, ook spelers die misschien uitgerangeerd waren en een nieuwe kans kunnen krijgen. Elke trainer heeft zijn eigen inzichten en dat werkt in ieder geval toch zeker gedurende een korte periode stimulerend. Op lange termijn komen gewoon de kwaliteiten terug naar boven van iedereen, van de spelers en van de trainer. Dat moet nu allemaal nog gaan blijken.

De Boeck : Elk nieuw begin stimuleert sowieso iedereen om zijn beste kant naar voor te brengen. Of deze groep dat heel lang kan volhouden, zal de toekomst uitwijzen.

De Wilde : Ik denk dat je als ervaren spelers en spelers met een bepaalde reputatie niet anders kunt doen dan trachten het goeie voorbeeld te zijn voor jongere spelers, voor élke speler. Of iemand dat dan volgt, moet hij voor zichzelf uitmaken. Dat is het enige wat we er persoonlijk echt aan kunnen doen.

Is Anderlecht versterkt ?

De Wilde : De kern is vrijwel intact gebleven en er zijn enkele jongens bijgekomen, dus moeten we in principe beter kunnen dan verleden jaar. Ik denk ook niet de ambitie van deze club is om een seizoen als vorige te draaien.

Zane is een heel sterke en balvaste jongen in de spits, dus dat kan een aanwinst zijn Mits je er inderdaad in slaagt ook echt op de helft van de tegenstander te gaan voetballen, want het is natuurlijk geen counterspits, hé, daarvoor mist hij waarschijnlijk de nodige snelheid. Tihinen speelde nog geen wedstrijd, dus daar kan ik nog geen oordeel over vellen. Die Kolar maakte voor zijn leeftijd een heel goeie indruk, bezit een heel goeie voorzet, maar je kan van iemand van negentien jaar moeilijk verwachten dat hij de ploeg gaat dragen. Maar als de ploeg als geheel rendeert, wordt het ook een stuk makkelijker voor dergelijke jongens om hun kwaliteiten naar voor te laten komen.

Zane en Tihinen lijken twee persoonlijkheden, niet ?

De Wilde : Mja…

De Boeck : Het lijken mij gewoon twee heel toffe gasten.

De Wilde : Die Tihinen geeft alleszins een heel professionele indruk, zelfs nu in zijn aangepast programma. Als ’s morgens de training begint, is hij ook al bezig. En als je na de training binnenkomt, is hij nog steeds bezig. Dat kan qua mentaliteit wel al tellen, vind ik. En Zane heeft ook nog nauwelijks een training gemist. Het zijn toch dingen die belangrijk zijn. Het was ook een beetje de sterkte van twee en drie jaar geleden, toen het overgrote deel van de basisploeg elke dag op training was. Als die bijna nooit verstek geven, dan zie je dat zo’n ploeg ook boven zich uit kan stijgen.

Geblesseerden moeten werken ! Zei Hugo Broos.

De Boeck : Ik heb zelf altijd de ervaring gehad, dat iemand die geblesseerd is zelf harder moet werken en langer op de club aanwezig zou moeten zijn dan iemand die speelt. Dus ik vind het heel positief dat de trainer zoiets zegt.

Want vorig seizoen…

De Boeck : Zoals ik zei : over vorig seizoen praat ik niet meer.

Moet Anderlecht Alin Stoica terugnemen ?

De Boeck : Ho, dat is iets waarover ik mij niet wil over uitspreken. Laat Anderlecht dat zelf maar goed uit de doeken doen.

De Wilde : Een goeie Stoica kan je altijd gebruiken, het hangt er alleen van af tegen welke prijs. De goeie momenten waren de laatste jaren iets te schaars om te zeggen dat hij een onmisbare pion was. Maar moest hij op een of andere manier toch nog terugkomen, dan is hij van harte welkom.

Hoe zullen jullie zich Aimé Anthuenis herinneren ?

De Wilde : Als iemand die in ieder geval wel recht door zee was, gewoon eerlijk en correct vooral. En wel prettig in de omgang ook. Iemand die openstond voor communicatie, maar wel zijn eigen ideeën voor het grootste deel op de spelers bleef doordrukken. Niet de man van veel woorden, ook niet in zijn besprekingen. Als hij iets te zeggen had, was het meestal kort en krachtig.”

De Boeck : Aimé is natuurlijk een heel ambitieus iemand en zal dat ook altijd blijven. Ik weet nog goed dat hij bij Anderlecht kwam en altijd zijn eigen wil opdrong – wat hem ook sierde. Natuurlijk, door de omstandigheden is het vorig seizoen niet altijd evident geweest om diezelfde lijn aan te houden – er zijn een aantal problemen geweest. Maar ik denk dat ik mij Aimé altijd zal herinneren als een zeer gedreven iemand die altijd op zoek is naar resultaat.

Waarom zou hij een goeie bondscoach kunnen worden ?

De Wilde : Ik denk dat hij heel goed kan inschatten wat de mogelijkheden van een speler zijn. Hij staat er een beetje om bekend dat hij soms spelers opvist die elders een beetje uitgerangeerd waren en bij hem toch weer aan de oppervlakte komen. Dat is zeker een kwaliteit die ook bij de nationale ploeg kan tellen.

De Boeck : Ik denk dat Aimé Anthuenis een goeie bondscoach kan worden omdat … qua scouting, qua zoeken naar spelers voor een bepaalde positie… waar hij vorig jaar al heel veel mee bezig was… omdat dat nu zijn hoofdtaak wordt. Dus ik denk dat hij die job wel graag zal doen, en dat hij anderzijds ook nog zijn ideeën kwijt zal kunnen in die vijf, zes keer dat de nationale ploeg wedstrijden moet voorbereiden.

Zijn jullie op enige manier ooit geraadpleegd bij de keuze van de nieuwe trainer ?

De Boeck : Neen.

De Wilde : Met mij is daarover alleszins ook geen contact geweest.

Filip, dit is je laatste contractjaar. Kan het met zo’n conditie ook je laatste jaar worden ?

De Wilde : Zoals ik mij nu voel alleszins niet, maar ik vermoed ook niet dat ik op mijn leeftijd nog ergens een contract van vijf jaar zal krijgen ( lacht).

Glen, heb je na wat er vorig seizoen is gebeurd wel eens met transfergedachten rondgelopen ?

De Boeck : Neen. Ik denk dat er wat mij betreft in de laatste fase van vorig seizoen ook geen enkel probleem was met Aimé Anthuenis. En ik heb vanuit de club ook geen enkel signaal gekregen dat er een probleem zou rijzen met wat er tijdens het seizoen was gebeurd. Dus zie ik niet in waarom ik de keuze om bij Anderlecht mijn carrière te beëindigen, uit mijn hoofd had moeten zetten.

door Christian Vandenabeele

‘Een nieuwe trainer zorgt altijd voor extra motivatie, althans bij wie een béétje normaal in elkaar steekt.’ (Filip De Wilde)

‘Het eerste optreden van de nieuwe trainer vond ik een openbaring.’ (Glen De Boeck)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier