Westerlo speelde zaterdag 1-1 gelijk tegen Cercle Brugge. Geen onaardig resultaat voor Westerlo, dat een uitstekende tweede helft speelde. Maar na acht speeldagen heeft de ploeg van Jan Ceulemans wel nog altijd maar vier keer gescoord.

Tegen Cercle debuteerde Jaja Coelho en meteen bleek dat hij is wat Westerlo miste : iemand die door zijn diepgang het verschil kan maken.

Jan Ceulemans, zondag : “Ja, dat weten we. Als we in vorige wedstrijden kansen kregen, tja, dan kregen we ze en dat was het. Nu weten we dat we er ook uit gaan kunnen scoren. Hij kan uit een kans een doelpunt maken, dat zag je ook aan zijn vrije trappen.”

Hij trapt ze met links én met rechts. Sterk.

“Ik had ook niet verwacht dat hij het een hele wedstrijd ging uithouden. Maar de goesting is er bij hem precies om weer te laten zien dat hij weer de honger heeft om te spelen. Als hij zo blijft evolueren, zullen we er nog veel plezier aan beleven. De vraag is alleen : gaat hij er blijven voor gáán.”

Je bedoelt : de verhalen over een liederlijk leven naast het veld, waardoor hij bij Genk niet is geslaagd, hebben ook Westerlo bereikt.

“Je moet natuurlijk niet álles geloven wat daaromtrent gezegd wordt, maar er zijn daar toch zaken gebeurd naar het schijnt, dus wij moeten hopen dat hij hier het karakter zal kunnen blijven opbrengen.”

Na de wedstrijd tegen Cercle zei je : “Je kon tijdens de rust merken dat we het moeilijk hadden.” Waarop doelde je precies ?

“Veel jongens in onze groep weten wanneer ze goed spelen en wanneer het niet gaat. Daarin hebben we een nuchtere groep, maar je zag toch een beetje de koppen naar beneden gaan.”

En daarover heb je je tijdens de rust in de kleedkamer behoorlijk kwaad gemaakt, een kant die spelers niet vaak van je te zien krijgen.

“Er is nog niet al te veel reden geweest om mij kwaad te maken. In de vorige wedstrijden kon ik mijn spelers niks verwijten, behalve dat ze niet scoorden ( lachje). Ik vind : je moet iets zeggen als je iets te zeggen hebt en als je het nodig acht. Er moest meer balcirculatie komen, we moesten dieper spelen. Er zat in de eerste helft veel te weinig beweging in ons spel : Cercle speelde snel zijn diepste speler aan, kaatste en liet de derde man aansluiten. Wij speelden een goede bal en dan bleven we staan. Terwijl beweging zonder bal in het voetbal toch zo belangrijk is.”

Wat dat betreft heb je nog maar weinig gehad aan Patrick Ogunsoto : als hij niet scoort, voetbalt hij nauwelijks mee. Dat is trouwens een groeiende bron van irritatie binnen de club.

“Ik kan dat aannemen. Maar ik ben ook spits geweest, ik weet dat je soms een jongen die het moeilijk heeft meer moet beschermen. Ik ben niet iemand die de ene wedstrijd een spits eraf haalt en dan het dan weer met een andere probeert. Ze hebben allemaal al hun kans gehad. Maar op een gegeven moment stopt het een beetje natuurlijk ( lachje).”

Kortom, het wordt moeilijk om Patrick Ogunsoto volgend weekend op AA Gent nog in je basis te zetten.

“Dat zullen we afwachten, ik wil niet op de zaken vooruitlopen.”

Bart Van den Eede viel in en scoorde na een lange afwezigheid tegen Cercle, maar je zag hem niet juichen of lachen en hij liep ook niet naar de bank uit dankbaarheid. Hij was kwaad omdat hij zich tijdens zijn revalidatie afgeschreven en in de steek gelaten voelde.

“Dat is een onderwerp dat binnenskamers opgelost moet worden. Daar ga ik nu verder geen commentaar op geven.”

Eigenlijk is het simpel : jullie missen gewoon een Ceulemans in de spits, niet ?

“( lacht) Daar ga ik niet op antwoorden.”

raoul de groote

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier