De terugkeer van messias Slavo Muslin bij Lokeren leidde nog niet tot het gewenste succes. Onder de hoede van de Servische Fransman werden zelfs twee opeenvolgende nederlagen opgetekend, de laatste tegen hekkensluiter Lierse nog wel. Niet alleen de vrije val in het klassement baart zorgen, ook het erbarmelijke spelniveau is een doorn in het oog van de wonderdokter. Dat beseft ook viceaanvoerder Olivier Doll (33).

Slechts zestien punten uit zeventien duels en een gedeelde voorlaatste plaats, het zijn dramatische cijfers.

Olivier Doll : “Inderdaad, zeker als je weet dat het bij het begin van het seizoen de ambitie was om aansluiting te vinden bij de eerste vijf. Het zorgt voor een uiterst ambetant gevoel. Er was veel positivisme na vijf duels, maar sindsdien sprokkelen we nog weinig punten en is ons spelniveau belabberd. Gelukkig spreken we nog niet van een volledige catastrofe, krijgen we de komende weken en maanden de kans om ons te herpakken. Er moet duidelijk een kentering komen, want we raken in een precaire situatie.”

Hoe is het allemaal zo ver kunnen komen ?

“Tja, dat is een goeie vraag ( lacht). Iedereen dient maar eens voor de spiegel te staan en voor zichzelf uit te maken waar het misloopt. Er zijn zeker overal binnen de club fouten gemaakt. Het is duidelijk dat er minder kwaliteit in onze spelersgroep zit dan vorig seizoen. Dat kan je compenseren met andere factoren. We moeten alleszins meer karakter tonen. Sommige jongens beseffen nog altijd niet dat we onderin staan, denken dat we als achtste of negende keren. Het is niet alleen de trainer of die paar nieuwkomers die voor het verschil zullen zorgen. De bereidheid om er samen voor te knokken moet aanwezig zijn. Die honderd procent overtuiging, motivatie en drang om te winnen mis ik soms. Dat is de basis om te ontsnappen aan die gevarenzone. We kunnen merkelijk beter, dat staat vast.”

Faalangst maakt zich meester van een pak spelers, zelfs de zogenaamde sterkhouders ?

“Klopt. Het is eigen aan teams die onderaan bivakkeren. Dan speel je niet langer met een bevrijd gevoel, omdat je vertrouwen is aangetast. Maar ik ben van oordeel dat je dan nog je verantwoordelijkheid moet opnemen.”

Jij hebt er alleszins geen last van, want je haalde net als Killian Overmeire een heel constant niveau in de heenronde ?

“Ik mag niet klagen. Maar heel eerlijk : je voelt je even machteloos als de rest. Sommige duels hadden we vijf uur kunnen spelen, het zou even slecht geweest zijn en niks veranderd hebben. Zeker als je slechte wedstrijden als tegen Brussels en Charleroi thuis niet kan winnen. Dan ontbreekt het ons toch aan creativiteit en opportunisme. Of iemand die met een flits de wedstrijd kan openbreken.”

Voorzitter Roger Lambrecht hoopte dat de leiders de kar zouden trekken. Voel jij je dan ook aangesproken ?

“Natuurlijk, ik heb daar geen probleem mee. Maar ik ben dat niet van nature uit. Alleen kan ik de computer van mijn collega’s niet herprogrammeren.”

Was het doorsturen van Ariël Jacobs wel een gepaste ingreep ?

“Moeilijk te zeggen. Persoonlijk vond ik dat hij inzake voetbalopvattingen, trainingen en het contact met de groep heel professioneel overkwam. Na de bekernederlaag op Antwerp en het verlies tegen Westerlo was er wat paniek bij het bestuur. Maar met de spelers bestond er geen probleem. Ik vond het jammer dat hij de dupe werd van ons slechte spel.”

Muslin moet voor meer discipline zorgen, naast spektakelrijk voetbal én goede resultaten ?

“( zucht) Ach. Alles begint bij zelfdiscipline, zowel op als naast het terrein. Je moet voor jezelf uitmaken of je dagelijks alles geeft. Wie niet kritisch is voor zichzelf zal ook nooit een trainer kunnen overtuigen. Misschien ontbreekt dat wel bij ons. Muslin mag je pas beoordelen na de winterstop. Pas vanaf dan kan hij zijn accenten leggen en zijn tactisch schema toepassen.”

Je bent einde contract. Wat brengt de toekomst ?

“Daar beslis ik niet alleen over. Fysiek ben ik volledig in orde, de motivatie is er om nog zeker een jaar door te gaan. Iedereen kent ondertussen mijn kwaliteiten en gebreken. Het heeft weinig zin me aan het lijntje te houden. Ik heb het liefst dat ze me recht in het gezicht klaarheid geven.”

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier