Eredivisie

Maarten Stekelenburg © GETTY

Vorig weekend begon in Nederland de eredivisie met allicht opnieuw Ajax, PSV en Feyenoord in een hoofdrol. Een aantal weetjes.

1 Oude doelmannen

Onder Alfred Schreuder is Ajax aan een nieuwe episode in zijn geschiedenis begonnen, een revolutie als het ware. Het is nog zoeken naar het type-elftal en, onder meer, afwachten wie uiteindelijk de doelman wordt. Voor een plaats onder de lat knokken Maarten Stekelenburg en Remko Pasveer. Zij zijn respectievelijk 39 en 38 jaar. Dat kadert niet echt in de filosofie van de Amsterdamse club, een kweekvijver van talent. Vorig seizoen vond er onder de doelmannen een stoelendans plaats, ingegeven door de schorsing van de inmiddels vertrokken André Onana en langdurig blessureleed van Stekelenburg en in de tweede seizoenshelft Pasveer.

Ruud van Nistelrooy
Ruud van Nistelrooy© GETTY

In de schaduw van de twee routiniers is er nog de 22-jarige Jay Gorter die wordt klaargestoomd voor het grote werk. Maar hij is nog niet klaar om de strijd met Stekelenburg en Pasveer aan te gaan, dat liet hij ook zien in de strijd om de Johan Cruijff Schaal tegen PSV (3-5 verlies).

2 Stijlbreuk bij PSV

Na het vertrek van de Duitser Roger Schmidt naar Benfica vaart PSV op het kompas van Ruud van Nistelrooy. De voormalige spits werkte eerder bij Jong PSV. Hij legt de focus op balbezit en wil geduldig opbouwen en oplossingen zoeken, terwijl het er bij Schmidt om ging zo snel mogelijk naar voren te spelen. Het voortdurend jagen op de bal wordt nu waar nodig gegroepeerd terugzakken. Van de tactische principes van Schmidt lijkt er dus niet veel over te blijven.

Het pleit voor Van Nistelrooy dat hij een eigen visie heeft en daar volop voor wil

3 Nieuwkomer

Na dertien jaar keerde FC Volendam terug naar de Eredivisie. De club neemt een aparte plaats in het Nederlandse voetbal in. Er zijn veel lokale spelers en er is een enorm kritische aanhang, vooral dan voor de Volendammers die in de ploeg staan, al zijn dat er steeds minder. Volendam, dat aan het IJsselmeer ligt, is het beroemdste vissersdorp van Nederland. Toeristen bezoeken het stadje voor de typische, authentieke sfeer maar ook voor de in klederdracht gestoken inwoners. Bovendien is Volendam ook bekend voor zijn muzikale inwoners. Zoals bijvoorbeeld de popgroep The Cats, tussen 1964 en 1985 een van de meest succesvolle bands in Nederland.

Zanger Jan Smit
Zanger Jan Smit© GETTY

Voetbal en muziek, het gaat samen in Volendam. Zanger Jan Smit, die negentien nummer één hits op zijn conto heeft staan, is de voorzitter van de club. Toen FC Volendam met financiële problemen worstelde en zonder shirtsponsor zat gaf hij een concert in het stadion. Smit opent vele deuren. Hij gedraagt zich als een echte ondernemer die met de commerciële afdeling meegaat bij interessante afspraken. FC Volendam moet weer een vaste waarde worden op het hoogste niveau. In het straatbeeld zie je weer kinderen in FC Volendamshirts lopen. Al is er ook een andere kant in het hechte dorp: jongeren die al vroeg met alcohol en naderhand drugs in aanraking komen. FC Volendam moet helpen aan die verleidingen te weerstaan.

Arne Slot
Arne Slot© GETTY

4 Voetbalstad Rotterdam

Nadat Sparta zich uiteindelijk in de Eredivisie handhaafde en Excelsior via de nacompetitie promoveerde telt Rotterdam weer drie clubs op het hoogste niveau. Sparta hoopt op een rustig seizoen, Excelsior zag belangrijke spelers vertrekken, onder wie topschutter Thijs Dallinga. Hij vertrok naar Toulouse. De 22-jarige Dallinga maakte vorig seizoen 32 doelpunten in de Eerste Divisie en had een belangrijk aandeel in de promotie. Excelsior probeerde zijn paradepaard niet ten koste van alles verder aan zich te binden; van oudsher biedt het spelers een podium om een transfer te verdienen.

Feyenoord blijft uiteraard de absolute nummer één in Rotterdam, nadat het vorig seizoen derde eindigde en de finale van de Conference League haalde, die het wel verloor van AS Roma. En zo werd de club slachtoffer van het eigen succes. Er zijn zes basisspelers vertrokken en er werd tachtig procent van het scorend vermogen ingeleverd. Zo moet trainer Arne Slot bouwen aan een nieuw team. Hij maakt zich daar geen zorgen over. Goed voetbal, zegt hij, is te trainen en dat geeft hem een geruststellend gevoel. Onder Slot, die bij Feyenoord tot medio 2025 onder contract ligt, maakten vorig seizoen een aantal spelers een indrukwekkende ontwikkeling door. Hij werd in Nederland verkozen tot Trainer van het Jaar.

Bas Dost
Bas Dost© GETTY

5 Revanche in Utrecht

Na een periode bij FC Emmen, Heracles Almelo, Heerenveen, VfL Wolfsburg, Sporting Lissabon, Eintracht Frankfurt en Club Brugge zet de 33-jarige Bas Dost zijn carrière verder bij FC Utrecht. Hij sprak met zijn eerste club, FC Emmen, maar koos uiteindelijk voor Utrecht omdat hij daar veel vertrouwen voelde. En vertrouwen had hij de laatste jaren gemist: hij was, zo zei hij, te weinig op zijn specifieke kwaliteiten uitgespeeld.

Bas Dost, die in zijn glorieperiode achttien interlands speelde, zal niet tevreden zijn als hij minder dan vijftien goals maakt. Hij werkt bij FC Utrecht onder de nieuwe trainer Henk Fraser die in april bij Sparta Rotterdam zelf opstapte toen de club op de laatste plaats stond. Fräser was toen bij het Nederlands elftal ook assistent van Louis van Gaal.

4

Vier jaar als trainer bij een club: het lijkt wel een eeuwigheid. Erik ten Hag maakte bij Ajax die vier seizoenen vol, alvorens te vertrekken naar Manchester United. Danny Buijs deed hetzelfde bij FC Groningen en trok dan naar KV Mechelen. Henk Fraser (bij Sparta) en Frank Wormuth ((bij Heracles) maakten de rit niet vol. Fraser hield in april de eer aan zichzelf, Wormuth werd tijdens de eindronde ontslagen, hij tekende kort nadien bij FC Groningen en zag dat Heracles zich toch niet kon redden. De langst zittende trainer is nu Dick Lukkien van FC Emmen. Hij werkt sinds juli 2016 bij deze club, promoveerde in 2018 en degradeerde in 2021. Toch werd het vertrouwen in hem behouden. Terecht want FC Emmen werd kampioen in de Eerste Divisie.

Eredivisie

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier