Bijna drie jaar lang bewandelde de oud-speler van Club Brugge in Nederland een lijdensweg. Een slepende knieblessure remde de bloei van het Ghanese supertalent af, maar de 24-jarige verdediger vocht terug. De omweg leidt langs Roda JC, dat hem voor een half jaar huurt van PSV.

Slechts 24 wedstrijden in meer dan drie seizoenen PSV. Je had je ongetwijfeld iets anders voorgesteld van je verblijf in Eindhoven.

Eric Addo : Het is een ontzettend moeilijke periode geweest, die me heel duidelijk heeft geleerd dat het voetbal ook een andere kant heeft. Bij Club Brugge ging drie jaar lang alles goed. Bij PSV sloeg dat ineens om, vanaf de eerste weken kreeg ik last. Het was alsof de pech me achtervolgde. De enige oplossing is op zulke momenten positief te blijven.

Dat klinkt gemakkelijker dan het is.

Door te blijven lachen, ga je niet ten onder aan de vervelende dingen die je tegenkomt. Vrolijk zijn, is een medicijn. Al was het op sommige momenten absoluut niet gemakkelijk alles positief te benaderen. Ik heb vaak geprobeerd de afstand tot het voetbal zo groot mogelijk te maken, door me met andere dingen bezig te houden. Als je steeds naar voetbal zit te kijken, vreet je jezelf op. God heeft me opgebeurd.

Hoe belangrijk is religie voor je ?

Alles draait om vertrouwen in God, dat wordt altijd terugbetaald. Ik bid heel veel, probeer zoveel mogelijk in contact te staan met Hem. Een pastoor in Ghana geeft me daarin veel adviezen en vertelt over God, ik bel hem iedere week.

Hebben de tegenslagen je veranderd ?

Ik ben dezelfde jongen als vroeger, maar misschien ben ik wijzer geworden. Je leert jezelf goed kennen op momenten dat het slecht gaat, in dat opzicht ben ik wel gegroeid. Maar ik denk dat weinig mensen dat vanaf de buitenkant kunnen zien. Hooguit de pleegmoeder die me in België heeft opgevangen toen ik naar Brugge kwam, zij kent me als geen ander. Nog altijd heb ik veel contact met haar, ook omdat mijn broertje Ransford daar nu woont. Hij is negentien en speelt ook voor Club Brugge.

Heb je bij PSV ooit het gevoel gehad dat er geen vertrouwen meer was in je herstel ?

Soms voelde dat zo, ja. Maar het belangrijkste is dat je zelf gelooft in een terugkeer. De mensen bij PSV hebben ook veel energie in me gestoken, dus ik denk niet dat ze me al hadden afgeschreven. Maar uiteindelijk moet je het zelf doen, met hulp van God.

Hoever ben je verwijderd van je niveau bij Club Brugge?

Dat is moeilijk te zeggen, maar ik kan alleen terugkeren op dat niveau door zoveel mogelijk te spelen. Fysiek heb ik geen problemen. Daarom was Roda JC ook een logische stap, bij PSV liep het spoor dood.

Bij je komst naar PSV in 1999 was je een grote aankoop van ruim zes miljoen euro. Was dat de afgelopen jaren een last voor je?

Die druk heb ik toch wel lang gevoeld. Zeker op de momenten dat ik maar niet fit werd, ging dat knagen. Je wilt je tenslotte bewijzen, zeker tegenover de supporters. Ik hoop dat ik nu bij Roda kan laten zien wat ik kan, ik wil de belofte alsnog inlossen. Het is frustrerend dat ik die kans nog niet heb gehad.

door Sjoerd Mossou

‘Door te blijven lachen, ga je niet ten onder aan de vervelende dingen die je tegenkomt. Vrolijk zijn, is een medicijn.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier