Geboorteplaats en -datum?

Ukkel, 23 november 1949.

Welke sporten beoefen ik zelf?

Ik ben een verwoed fietser, maar in de zomermaanden staat dat op een laag pitje. Van mijn zussen en mijn echtgenote heb ik voor mijn zestigste verjaardag een fitnessabonnement gekregen. Een subtiele tip, denk ik. In mijn jeugd heb ik wel heel veel gesport: ik was provinciaal kampioen veldlopen, kapitein van de collegeploeg en met mijn broer Herman maakte ik heroïsche fietstochten naar de Mont Saint-Michel bijvoorbeeld, of via Parijs naar Tours.

Welke sporten volg ik passief …

Ik ga in het weekend nooit slapen voor ik weet wat Anderlecht gedaan heeft. Mijn vader nam Herman en mij om de twee weken mee naar het Astridpark. Ik heb er mooie jeugdherinneringen aan overgehouden: op mijn dertiende week Anderlecht uit naar de Heizel voor de wedstrijd tegen Real Madrid. We stonden toen achter de goal en omdat ik anders niets zou kunnen zien, had ik een bankje meegebracht om op te staan. Toen JefJurion in de slotfase de 1-0 scoorde, is het bankje helaas gesneuveld in het feestgewoel. ( lacht) Maar ik ben ook een echte wielerfan. We zijn vaak naar het zuiden van Frankrijk getrokken om de bergetappes te volgen.

Mijn sportidool was …

Ik had er drie: in het wielrennen Rik Van Looy, in de atletiek Roger Moens en in het voetbal dus Jef Jurion. Een van die idolen, Rik Van Looy, is een vriend geworden van de familie. Maar ook Jef Jurion heeft me een sms’je gestuurd om mij te feliciteren met het Europese presidentschap van mijn broer. Ik heb hem geantwoord dat Herman op zijn beurt nu Mr. Europe is geworden.

Bij dit sportmoment kreeg ik kippenvel …

De atletiekmeeting op de Heizel in september 1972, enkele maanden na de Olympische Spelen van München. Er werden toen vijf wereldrecords verbroken door Gaston Roelants, Miel Puttemans en Willy Polleunis. Roelants brak onder andere het uurrecord en Puttemans liep de 5000 meter in een legendarische 3’13”. Ik had toen de eer om samen met hem een ereronde te lopen.

Met welk opschrift op uw T-shirt pakt u volgend jaar uit tijdens de Gordel?

Ik hoop dat ik geen statement meer zal moeten maken, want tegen september is Brussel-Halle-Vilvoorde hopelijk al gesplitst. In 2010 is de Gordel toe aan zijn 30e editie, en ik heb horen waaien dat Bloso overweegt om ermee op te houden na 2010. Als de splitsing tegen dan gerealiseerd is, moet de sloteditie een groot feest worden.

BREGT VERMEULEN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier