Het was de amper 22-jarige Klaas-Jan Huntelaar die vorig seizoen symbool stond voor de wederopstandig van Ajax en bij zijn debuut in Oranje opviel met twee goals en even veel assists. De spits, die in de jeugdopleiding van PSV niet goed genoeg werd bevonden en via De Graafschap en AGOVV bij Heerenveen terechtkwam, maakte daar zeventien doelpunten in zijn eerste seizoen. Hetzelfde aantal goals scoorde hij in de eerste helft van het vorige voetbaljaar voor de Friese ploeg, waar hij door de Amsterdammers werd weggehaald. Ook in de terugronde toonde Huntelaar zijn opportunisme, met zestien competitietreffers.

Op het moment dat hij zijn eerste stappen zette op het trainingsveld naast de Arena, verkeerde Ajax in sportief mindere tijden. De ploeg had afgehaakt in de titelstrijd en trainer Danny Blind leek net als zijn voorgangers Morten Olsen, Jan Wouters, Co Adriaanse en Ronald Koeman voortijdig te moeten vertrekken. Al dan niet geïnspireerd door de werklust, het leiderschap en de doelpunten van Huntelaar herstelde Ajax zich precies op tijd. Ook andere spelers ( Johnny Heitinga, Thomas Vermaelen en Mauro Rosales) beleefden een opvallende opleving door zijn komst.

Ajax werd weliswaar slechts vijfde, maar profiteerde van het ingevoerde play-offsysteem. Het versloeg in twee dubbele confrontaties Feyenoord en FC Groningen en verdiende een startbewijs voor de voorronde van de Champions League. Hoewel het spel niet altijd attractief was, zoals de huisstijl voorschrijft, won Ajax ook nog eens de KNVB-beker. Toch moet Blind plaats maken voor Henk ten Cate.

Samen met zijn nieuwe assistenten Hennie Spijkerman en Alfons Groenendijk heeft de gewezen adjunct van Frank Rijkaard bij Barcelona de beschikking over negen nieuwkomers (de Spanjaarden Gabri en Roger Garcia, Dennis Gentenaar, Michael Krohn-Dehli, George Ogararu, Kenneth Perez, Jaap Stam en onze landgenoot Tom De Mul, vorig seizoen zonder veel succes verhuurd aan Vitesse), die het niveau naar omhoog kunnen stuwen. Daardoor lijkt Ajax opnieuw een serieuze titelkandidaat. Vooral ervaring werd er ingekocht, een aspect dat de fiere club vorig seizoen ontbeerde.

Ajax wist de 34-jarige Stam te overhalen om zijn rijkgevulde loopbaan af te sluiten in Amsterdam. Kenneth Perez werd weggekaapt bij AZ en moet een voortrekkersrol vertolken. Ten Cate maakte Stam aanvoerder wegens zijn overwicht en routine.

Oranje versloeg Ierland vriendschappelijk met 0-4, na treffers van Klaas-JanHuntelaar (2), Arjen Robben en Robin van Persie. Op twee september begint voor de troepen van Marco van Basten de EK-kwalificatiereeks, met het duel in Luxemburg. Mark van Bommel en Ruud van Nistelrooy behoren niet tot de voorselectie.

Faas Wilkes overleed op 82-jarige leeftijd. De 38-voudige international geldt als een van de grootste spelers uit de Nederlandse voetbalgeschiedenis. Zo noemde Johan Cruijff hem als grote voorbeeld.

Na zeven jaar keerde Niels Oude Kamphuis terug bij de club waar de middenvelder zijn loopbaan begon, namelijk FC Twente. Door een slepende achillespeesblessure had de oud-international onlangs een einde gemaakt aan zijn verblijf bij het Duitse Borussia Mönchengladbach.

Heerenveen heeft na Scandinavië Noord-Amerika als bron voor nieuw talent ontdekt, want de Amerikaanse jeugdinternational Robbie Rogers (19) is de nieuwste aanwinst. De aanvallende middenvelder komt over van universiteitsteam The Terrapins en tekende voor drie jaar.

Leen Looyen, de technisch directeur van NEC, gaf te kennen dat hij na dit seizoen opstapt bij de club uit Nijmegen. De 59-jarige oud-trainer werkt al sinds 1995 als technisch directeur bij NEC.

Ajax verwelkomde vorige week zijn veertigduizendste abonnementshouder.

Pieter Collen (Feyenoord) ondervindt last van een ooginfectie.

De Ecuadoriaanse international Edison Méndez (27), een middenvelder, wordt door PSV voor een jaar gehuurd van LDU Quito.

In minder dan een week tijd kwam het bij NAC twee keer tot een aanvaring tussen trainer Ernie Brandts en de Braziliaanse aanvaller Leonardo (23).

Om de defensieve nood te lenigen, huurt Excelsior de Ghanese rechterverdediger Christian Gyan (27) tot het einde van het seizoen van Feyenoord.

FV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier