Na drie jaar keert Lierse terug in eerste klasse. Niet voor een bijrol, maar om op korte termijn een hoofdrol te spelen, waarschuwde eigenaar Maged Samy. Bij de sportieve entourage van geel-zwart is men alvast voorzichtiger bij de prognoses. Een onbezorgd seizoen in de hoogste klasse zal al een succes zijn. Van de ploeg die drie jaar geleden degradeerde, blijven alleen de centrale verdedigers Timothy Dreesen en Frédéric Frans over. Van de sterkhouders die de promotie afdwongen, verdwenen enkel rechtsachter Eric Deflandre (te oud) en rechtshalf Tim Matthys (te duur, was gehuurd van Zulte Waregem). Met Joeri Dequevy haalde Lierse een gewild talent binnen, met KrisDe Wree een stuk ervaring, met Lance Davids en Eiji Kawashima zelfs twee WK-gangers. Samen met Joseph-Désiré Job (met Kameroen actief op het WK 1998 en 2002) heeft Lierse zelfs drie spelers met WK-ervaring. Met Vladan Kujovic, Jurgen Cavens, Tomasz Radzinski, Gonzague Vandooren, Gunter Thiebaut, Roudolphe Douala en Joseph-Desiré Job heeft het een pak eersteklasse-ervaring. Vraag is of Lierse geen te oud elftal heeft wanneer het tempo flink omhoog gaat.

ï VERDEDIGING

In doel beschikt Aimé Anthuenis over twee evenwaardige keepers. De ervaren Kujovic keepte vorig jaar sterk, maar de Japanse international Kawashima speelde wel op het voorbije WK en werd gezien zijn grote commerciële waarde niet gehaald om de bank warm te houden. Achterin blijft het voor de trainer puzzelen. Bij zijn komst herschikte hij de verdediging, die erg kwetsbaar bleek en te veel goals slikte. Dreesen verhuisde toen al naar de bank, belofte-internationaal Frans dreigt nu uit de ploeg te vallen ten voordele van de ervaren kuitenbijter Roel van Hemert. In afwachting van het herstel van Julien Tornut (binnengehaald als de beste verdediger uit tweede klasse maar door blessures nog amper gespeeld) organiseert Bruno Camacho de verdediging. Links krijgt Vandooren – aan zijn tweede verblijf op het Lisp toe – de voorkeur op Garry De Graef, al 35 maar vorig seizoen nog meest verdienstelijke speler van het seizoen. Rechts krijgt Kris De Wree – overgenomen van Roda JC – de voorkeur.

ï MIDDENVELD

Joeri Dequevy werd gehaald als linkshalf, maar kan als rechtsvoetige ook zijn acties maken op rechts, als alternatief voor Douala. Speelt Dequevy rechts, dan kan Kevin Janssens -die in tegenstelling tot Douala wel mee verdedigt – links aantreden. Ook Ahmed Samir kan rechtshalf staan. Om de verdedigende organisatie te behouden kiest Anthuenis voor twee controlerende middenvelders: de Zuid-Afrikaan Davids (die ook rechtsachter of rechtshalf kan zijn) en Akwetey Mensah. Alternatieven daar zijn Youcef Sekour en Thiebaut, vorig jaar nog goalgetter, maar door de grote concurrentie voorin wil Anthuenis hem dit jaar bij voorkeur in het middenveld uitspelen. Als hij fit is, speelt de creatieve Mo Wahed achter de spitsen.

ï AANVAL

In een team waar veel spelers onderling verwisselbaar zijn blijft Tomasz Radzinski op zijn 36e een van de weinige certitudes. Dat kan als enige spits of, in een klassieke 4-4-2, met Job naast zich (die dan diepe spits wordt) of Cavens (met wie hij twee jaar geleden een trefzeker duo vormde) achter zich. Ook de jonge Egyptische international Mohamed Elgabas is een optie, terwijl ook Thiebaut in zijn oude functie kan opgevist worden.

ï CONCLUSIE

Veel ervaring, veel oudere en polyvalente spelers, voldoende aanvallende impulsen en een grotendeels ingespeeld team moeten volstaan voor het behoud, op voorwaarde dat de trainer een oplossing vindt voor de kwetsbare verdediging.

DOOR GEERT FOUTRÉ

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier